StoryEditorOCM
OstaloTužna vijest

Napustio nas je vrstan arhitekt i veliki fotograf Boško Fržop: njegova fotografija otočića Baljenca iz zraka postala gotovo viralna

Piše Marija Lončar
9. siječnja 2024. - 13:54

Napustio nas je arhitekt i fotograf, Vodičanin Boško Fržop. Preminuo je u 90. godini, a mnoge koji su ga poznavali i s njim surađivali ova je vijest jako rastužila. Vrstan arhitekt koji je imao važnu ulogu i u obnovi glavnog grada Makedonije - Skoplja nakon razornog potresa 1963. godine, veliki zaljubljeni u fotografiju, bunje i suhozide koje je snimao od 60-ih godina kada je prvi put uzeo fotoaparat u ruke, svojim je radom zadužio vodičku i šibensku kulturu. A i šire.

S Boškom Fržopom o njegovu radu imala sam čast više puta razgovarati i pisati, pa tako i povodom njegove velike izložbe u Muzeju grada Šibenika u sklopu projekta Prijatelj suhozida o čemu članak možete pročitati ovdje.

image

Otočić Baljenac

Boško Fržop

Tom prilikom javnost je upoznala i jedanu od fascinantnih Fržopovih fotografija: otok Baljenac s mrežom njegovih suhozida snimljen iz zraka. Ta je fotografija postala gotovo viralna i prenosili su je mnogi mediji.Od ovog blagog i samozatajnog čovjeka oprostio se i ravantelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević. Na svom je Facebook profilu, među ostalim kazao kako je Boško Fržop bio i dobri duh Fotokluba Šibenik.

-Otišao je stari, dobri duh našega kluba. Uvijek voljan pomoći, uvijek rado dajući savjet, dijeleći svoje izuzetno znanje. Volio je i živio za fotografiju, prirodu, kamen, čovjeka. Častan i pošten. Bila mi je velika čast što sam šjor Boška poznavao još od dana iz Fotokino i kluba Šibenika iz sedamdesetih godina. Eto, družili smo se i surađivali i u fotografiji, ali i u "muzeološkim" poslovima. Hvala šjor Boško. A našem Foto klubu pripada čast što ste bili i uvijek ćete biti naš član... - napisao je Krnčević.

image

 suhozidi i bunje

Boško Fržop

Poznati snimatelj Šime Strikoman, sugrađanin gospodina Fržopa objavio je fotografiju koj je 70 – tih godina snimio Boško Fržop na kojoj e on s fotoaparatom uz napomenuo kako je uz gospodina Fržopa i njegove savjete stasao u Foto kino klubu Šibenik

Boško Fržop rođen je u Vodicama 1934. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1963. godine, od kada se i aktivno bavi fotografijom. Prije profesionalnog opredjeljenja radio je kao zemljoradnik što je dobrim dijelom utjecalo da se dalmatinskom kršu i ljudima na njemu stalno vraća s fotoaparatom. Stalni je član Fotokluba Šibenik sa čijim fotoamaterima sudjeluje na brojnim izložbama kod nas i u svijetu. Samostalne izložbe organizirane su u Muzeju grada Šibenika, te u Jajcu i Vodicama, navodi se među ostalim u Fržopovoj biografiji. 

image

 

Baljenac

Boško Fržop

 

 

 

02. svibanj 2024 04:31