StoryEditorOCM
OstaloNova sezona

Jakov Bilić otkrio tko početkom listopada dolazi gol u kazalište, ali i koji će izvankazališni događaj utjecati na termine i programe

Piše Marija Lončar
21. rujna 2023. - 16:30

Novu sezonu, koja počinje u hrvatskim kazalištima, u šibenskom HNK-u diktirat će jedan izvankazališni događaj!

Naime, dugo priželjkivana obnova kazališne zgrade trebala bi početi gotovo u sredini kazališne sezone, odnosno na proljeće iduće godine, a kako je riječ o opsežnim radovima na energetskoj obnovi za koje je Grad Šibenik, kao nositelj investicije, bespovratno dobio oko 1, 4 milijuna eura iz EU fondova, to bi moglo utjecati na planiranu sezonu i događanja na sceni šibenskog teatra.

Bilo kako bilo, u šibenskom HNK-u najavljuju bogat i raznovrstan program koji je javnosti predstavio ravnatelj Hakov Bilić.

-Očekujemo 25 do 30 naslova kako bismo bili na razini prošle sezone kada smo imali 28 gostujućih predstava. Vidite da su predviđeni naslovi dosta šaroliki. Ima svega, i u slobodnoj prodaji i u pretplati. Vjerujem da svatko može pronaći nešto za sebe. Tu su predstave koje su, kako bismo mi u kazalištu rekli, nešto ‘masnijeg, težeg karaktera i neke lakše komade koji su na repertoaru kazališnih kuća u Hrvatskoj– kazao je Bilić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Sezonu u prvom tjednu listopada otvara premijerni naslov šibenskog kazališta, predstava ‘Dođi gola na večeru‘ u režiji Nine Kleflin, a početkom sljedeće godine, između Valentinova i ožujka, kako je kazao Bilić, šibensko glumište pripremit će još jednu predstavu: Sofoklovu "Antigonu", ali u novijem čitanju i režiji Jasmina Novljakovića.

Početkom prosinca, nakon premijere u Zagrebu i gostovanja u Zadru, u Šibenik se vraća predstava "Dražen" posvećena Draženu Petroviću koja je premijerno izvedena na zatvaranju ovogodišnjeg 63. MDF-a.

Bilić je podsjetio kako vodstvo kuće ulaže velike napore u strateški razvoj kazališta, a on je nezamisliv bez umjetničkog kadra. Naime, prethodnih godina Bilić se velikim dijelom bavio sređivanjem financijskih i pravih problema i zavrzlama koje su ga dočekale u paketu s ravnateljskom foteljom, a sada dolazi vrijeme da u prvom planu bude sama kazališna umjetnost, što je i sam Bilić znao isticati u posljednje vrijeme.

U tom kontekstu pohvalio se kako je od ove sezone šibenski teatar dobio dva nova glumca. Uz Orianu Kunčić, Franku Klarić i Anu Perković glumačkom ansamblu sada su se pridružili Bojan Brajčić i Krešimir Jelić.

-Bojana smo imali priliku vidjeti u "Arhimedovu zakonu" i "Ljepotici iz Leenanea". Osim što je glumac, Bojan je završio i kazališnu režiju a isto tako je i vrlo spretan i ima određenih uspjeha u glazbenom dijelu vezanom za predstave i projekte. Drugi kolega, Krešimir Jelić, završio je osječku Akademiju za umjetnost i kulturu akademiju. To je zametak priče o lutkarskom kazalištu u Šibeniku, koja je nažalost spletom okolnosti stala prije više desetaka godina. Cilj je da se kroz neko vrijeme u Šibenik uspije vratiti profesionalna lutkarska scena bazirana na vlastitim snagama – kazao je Bilić, najavljujući kako u sljedećim godinama HNK u Šibeniku računa na angažman još nekoliko glumaca i glumica.

image

Dio polaznika Dramskog studija Ivana Jelić s voditeljicom "Orianom Kunčić"

Niksa Stipanicev/Cropix

 

Pohvalio se i činjenicom da su, nakon nekoliko godina rada i truda, uspjesi Dramskog studija "Ivana Jelić" vidljivi i u činjenici da je ove godine dvoje polaznika nakon mature upisalo glumu, a jedan režiju. Usto jedan je mladi Šibenčanin na kraju studija dramturgije, pa je i to kadar s kojim na koji u budućnosti računaju u šibenskom kazalištu.

Među predstavama koje bi u ovoj sezoni trebale gostovati u Šibeniku, jedna bi posebno mogla privući pozornost publike, vjeruje Bilić.

-Sredinom lipnja na ljetnoj pozornici trebao bi gostovati HNK Split i to dvije večeri, jer vjerujemo da će zanimanje Šibenčana biti veliko. Govorimo o adaptaciji "Našeg malog mista", odnosno epizode Borbena ponoćka, koja se u ovoj dramatizaciji splitskog HNK zove "Tiha noć". Volio bih naglasiti i to da će prvi put u Šibeniku, 19. listopada, gostovati kutno djelo hrvatske glazbe. To je Papandopulova ‘Hrvatska misa‘ za koju očekujemo veliki interes publike, a izvodi je Zbor Hrvatske radiotelevizije. Nastupit će u šibenskoj katedrali – istaknuo je Bilić dodajući kako su već počele i pripreme za novo, 64. izdanje MDF-a. Ranije nego ikada, natječaj za sudjelovanje na festivalu otvoren je još u srpnju, a do sada je stiglo već 50 prijava.

 

 

Donosimo kazališni program za sezonu 2023./24.:

Gostujuće dramske predstave:

 

Pretplata:

HNK u Šibeniku: „Dođi gola na večeru“

Koprodukcija HNK u Osijeku s Hrvatskim kazalištem Pečuh: „Teror“

Koprodukcija Teatra EXIT, Ludens Teatra i Kulturnog centra Osijek: „Testosteron“

HNK Mostar: „Kroz proces 10-6-93“

HNK Zadar: „Tata“

HNK u Šibeniku: „Antigona“

Gradsko kazalište Požega: „Gostioničarka“

GK Joza Ivakić Vinkovci: „Privatni životi“

Teatar Erato: „Propovijed“

HNK Split: „Tiha noć“

 

Slobodna prodaja:

Kazalište Marina Držića Dubrovnik: „Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije“

Gradsko kazalište mladih Split: „Zakon Zagore“

Fiji produkcija: „Seks i glad“

HNK Mostar: „Noć s Aleksom“

HNK Split: „Tiha noć“

 

Gostujuće dječje predstave:

Gradsko kazalište Zorin Dom Karlovac: „Semafor“

Kazališna družina Ritam igre: „Klaunovske ludorije“

 

Vlastita produkcija dramske predstave:

„Dođi gola na večeru“

produkcija HNK u Šibeniku

režija: Nina Kleflin

„Antigona“

produkcija HNK u Šibeniku

režija: Jasmin Novljaković

 

Koncertna sezona:

HNK u Šibeniku: Nera Gojanović i Gordana Pavić

Boris Papandopulo: „Hrvatska misa u d-molu op.86“

Gostujući glazbenici

 

Glazbeno-scenska sezona:

Arsenov feral

 

 

 

27. travanj 2024 17:25