StoryEditorOCM
OstaloUpoznajte Teu Slavica

Mlada šibenska sopranistica i nova voditeljica zbora poziva: Djeco, dođite u 'Zdravo maleni'

7. listopada 2017. - 13:15

Dječji zbor "Zdravo maleni", najstariji dječji zbor u Šibeniku koji djeluje u sklopu šibenskog HNK i Međunarodnoga dječjeg festivala te je na neki način i zaštitni znak te manifestacije, u novu sezonu ulazi s novom voditeljicom. Od ove jeseni, "šefica" zbora, koji okuplja djecu osnovnoškolskog uzrasta, mlada je šibenska glazbenica-sopranistica Tea Slavica, koja je naslijedila dugogodišnju voditeljicu, profesoricu glazbene kulture Zrinku Mikuličin.

"Zdravo maleni" osnovala je davne 1956. godine poznata šibenska profesorica glazbe Zlata Bašić te ga vodila sve do 1989. godine. Široj javnosti zbor je postao poznat po istoimenoj pjesmi Arsena Dedića koju tradicionalno izvodi na otvorenju MDF-a. Nakon Zlate Bašić, zbor su vodile Mira Grujić te dugo godina i Zrinka Mikuličin.

– Iz kazališta su me nazvali i ponudili da vodim zbor. Kao dijete pjevala sam u zboru predškolaca "Cvrčak", a kasnije sam se upisala u glazbenu školu. San svakog djeteta koji voli pjevati je da bude u "Zdravo malenim", ali kako sam imala dosta obveza i živjela sam u Lozovcu, a ne u gradu, nikada nisam bila članica toga legendarnog zbora. Poziv da vodim zbor na neki je način ispunjenje moga djetinjeg sna – kazuje Slavica.

Solo pjevanje Slavica je prije nekoliko godina diplomirala na splitskoj Umjetničkoj akademiji, nakon čega se vratila u Šibenik. Već nekoliko sezona surađuje sa šibenskim kazalištem. Počela je prije tri godine s mjuziklom "Matilda" kojim je tada svečano otvoren MDF. Slavica je, naime, bila "trenerica" za pjevanje i u početku je radila s glumcima, a da je posao dobro obavila, vjeruje, potvrđuje i to što je Jakov Bilić za ulogu u toj predstavi dobio Nagradu hrvatskoga glumišta kao najbolji glumac u kategoriji mjuzikla.

Suradnju s kazalištem Slavica je nastavila i sljedećih godina. Pjevačkom umijeću podučavala je glumce, velike i male, i u predstavama "Čarobnjak iz Oza" te "Buratino" koje su premijerno izvedene na otvorenju lanjskog, odnosno ovogodišnjeg MDF-a. Slavica je i članica šibenskog komornog ansambla "Echo", a redovito priređuje i samostalne koncerte te u posljednje vrijeme dosta surađuje sa šibenskom pijanisticom na zagrebačkoj adresi Anom Lucić s kojom je u rujnu održala koncert u Ludbregu.

Stalni posao ne može naći, pa u nekoliko škola diljem županije, čak i u jednoj u Zadarskoj županiji, predaje glazbenu kulturu. Iza nje je i iskustvo rada sa školskim zborom, pa očekuje da će joj to dobro doći i u vodstvu "Zdravo malenih".
– Planiram zbor involvirati u kulturni i kazališni život u ovoj sezoni. Nastojat ću da djeca imaju što više nastupa – najavljuje Slavica uvjerena kako će nova audicija koja će se održati u foajeu kazališta u ponedjeljak, 9. listopada od 18 do 20 sati, privući mnoge nadarene male pjevače.

27. travanj 2024 01:12