StoryEditorOCM
OstaloU crkvi sv. Duha

Večeras počinje Orguljaška ljetna škola: Koncert prvog i jedinog ženskog komornog ansambla u Šibeniku

1. kolovoza 2017. - 11:39

Koncertom "Echa", prvog i jedinog ženskog komornog ansambla u Šibeniku, u crkvi Sv. Duha večeras u 20 sati počinje 24. orguljaška ljetna škola, u sklopu koje će se održati tri seminara i dvije radionice, te će tijekom deset dana, koliko škola traje, u Šibeniku okupiti studente i učenike te predavače iz cijele Hrvatske.

Predsjednica "Organuma", udruge koja organizira ovu manifestaciju, orguljašica Tina Banovac, ujedno i članica ansambla "Echo", o večerašnjem koncertu kaže:
– Komorni ansambl "Echo" čini pet akademski obrazovanih umjetnica. To su sopranistice Ana Grubić Miškić i Tea Slavica, flautistice Ivana Šanić i Ruža Raguž Cukrov i ja na orguljama. Za svečano otvaranje ovogodišnje Orguljaške ljetne škole pripremili smo uglavnom barokni program sa skladbama naših baroknih skladatelja Ivana Lukačića i Vinka Jelića, a izvodit ćemo i Johana S. Bacha, Henryja Purcella te Domenica Zipolija – objašnjava Banovac, koja će na koncertu svirati na Lupinijevim orguljama iz 1640. godine, jednim od najstarijih u Hrvatskoj, instrumentu koji je, moglo bi se reći, doslovno niknuo iz pepela upravo zahvaljujući Orguljaškoj ljetnoj školi.



Taj je instrument, nakon što je još 30-ih godina prošlog stoljeća "rashodovan" iz crkve sv. Nikole kao neupotrebljiv, godinama čuvao i proučavao pokretač Orguljaške škole i dobri duh šibenskih orgulja Božidar Grga nadajući se njegovoj obnovi. A ona se dogodila na restauratorskoj radionici Orguljaške škole u vrijeme kada je bilo više novca i sluha za tu kulturno-edukativnu manifestaciju.

Obnova je, pod stručnim i budnim okom restauratora iz Njemačke i Hrvatske, trajala punih 13 godina. Rezultat je bio gotovo spektakularan, ne samo zbog toga što je Šibenik dobio još jedne vrijedne povijesne orgulje, a na širem području grada ima ih čak desetak, nego i zbog toga što su tijekom obnove u njima pronađeni ostaci još starijeg, renesansnog instrumenta, koji tek čega svoju obnovu.

26. travanj 2024 13:48