StoryEditorOCM
OstaloKino pod zvijezdama

Večeras na tvrđavi Barone počinju filmske večeri srijedom u izboru Nikice Šupe, povedite prijatelje, psa, mačku...

21. lipnja 2017. - 15:50

Na Tvrđavi Barone večeras počinje drugo izdanje šibenskog kina pod zvijezdama. Program koji je pod nazivom „Srijedom po svijetu“ osmislio i uredio Nikica Šupe potrajat će do 23. kolovoza, a u ovogodišnjoj sezoni bit će prikazano osam igranih i dokumentarnih filmova. Sve projekcije počinju u 21. 30 sati, a Šupe najavljuje i fostovanje crnogorskog redatelja Ivana Marinovića.  

-Posebno nas veseli pozvati šibensku publiku ovu srijedu na tvrđavu Barone, na prvu ovogodišnju večer našeg filmskog programa „Srijedom po svijetu“. Film koji prvi prikazujemo je „Moja majka i njezine mačke“ čileanskih redatelja Pedra Periana i Seabastiana Silve. To je tragikomična drama koja prati odnos majke i kćeri opterećen međusobnim nerazumijevanje. Redatelj Sebastian Silva šibenskoj je publici već poznat od lani kad je na Baroneu prikazan i sjajno prihvaćen njegov film „Sluškinja“. Pronicljivost i razumijevanja karaktera uz spretne komične minijature odlika su redatelja ovog fima i garancija ugodno provedene večeri - kazao je Šupe.

Sljedeće srijede, 28. Lipnja, na programu je norveški film „Izvan sebe“ redatelja Olea Giævera. U filmu pratimo Martina na njegovom dvodnevnom izletu u prirodu, a naizgled jednostavna priča o malom čovjeku s njegovim svakodnevnim dilemama, bit će mnogima prepoznatiljiva.

 „Teddy Bear“ danskog redatelja Madsa Matthiesena prikazuje se 19. srpnja i govori o Dennisu, 38-godišnjaku koji živi s majkom. Uspješno se bavi dizanjem utega no ima velik problem - usamljen je i traži srodnu dušu. Nema uspjeha sa ženama, pa odluči naći djevojku na neočekivanom mjestu. Drama je to o ljudskom duhu i želji da se pronađe ljubav i ostvare vlastiti ciljevi bez obzira na okolinu.

Islandski film „O konjima i ljudima“ redatelja Benedikta Erlingssona, publika će moći vidjeti 26. srpnja. To je komična drama koja donosi čitavu galeriju zanimljivih likova koje spjaja ljubav prema konjima.

Film redatelja Danisa Tanovića „Smrt u Sarajevu“ iz susjedne BiH bit će prikazan 2. kolovoza. Radnja filma prati događaje u Sarajevu, 28. lipnja 2014. u Hotelu Europa, najboljem gradskom hotelu. Upravitelj hotela priprema dobrodošlicu za diplomatsku delegaciju. Na stogodišnjicu atentata koji se smatra povodom za Prvi svjetski rat, apel za mir i razumijevanje trebao bi početi upravo ovdje, u neposrednoj blizini mjesta na kojem se dogodio atentat. No, zaposlenici hotela imaju druge brige: mjesecima nisu dobili plaće i pripremaju štrajk. Tanović donosi satiričnu parabolu o političkim snovima i noćnim morama, a Hotel Europa postaje arena nade, nasilja i smrti.

Film „Igla ispod praga“ crnogorskog redatelja Ivana Marinovića se prikazuje 9. kolovoza. Priča o stanovnicima malog sela na poluotoku koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje financijske probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija prodati svoj dio. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar se mora suočiti sa demencijom svoje majke, opsesivno zaljubljenom Marom, buntovništvom sina tinejdžera i stalnim preispitivanjem vlastite vjere. Nakon što se Petru konačno dozlogrdi da i dalje "okreće drugi obraz" nastaje nadrealistični kaos poslije kojeg nitko u selu neće ostati isti. Film je snimljen u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske, a jednu od glavnih uloga igra Leon Lučev.

Filmske srijede na Baroneu nastavljaju se 16. kolovoza dokumentarnim filmom „Safari“, austrijskog redatelja Ulricha Seidla. U divljim prostranstvima Afrike, domu zebri, antilopa i ostale veličanstvene divljači, njemački i austrijski turisti provode svoje praznike. Lovački rituali su im divljanje terencima kroz savanu, čekanje u zasjedi i šuljanje za plijenom. Pucaju, jecaju od uzbuđenja i na kraju, poziraju sa svojim mrtvim trofejima za uspomenu s nezaboravnog putovanja.

Sezona „kina pod zvijezdama“ završava 23. kolovoza prikazivanjem hvaljenog dokumentarnog filma „Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta“ njemačkog redatelja Wernera Herzoga. Prikaz virtualnog svijeta od njegovih početaka do krajnjih dosega, a digitalni krajolik istražuje jednako znatiželjno i maštovito kao što je dočarao raznolike zemaljske destinacije, od Amazone do Sahare, od Južnog pola do australskih divljina. Herzog gledatelja vodi na putovanje kroz niz provokativnih razgovora koji otkrivaju kako je svijet interneta promijenio funkcioniranje stvarnog svijeta – od poslovanja do obrazovanja, od putovanja u svemir do zdravstva, kao i društvene i privatne odnose među ljudima.

-Poziv na filmske večeri na Baroneu podrazumijeva da povedete prijatno društvo, laganu jaknu i ljubimca, ako želite, i prepustite se pametnoj zabavi pod vedrim nebom. Ulaz je slobodan za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava i kupce dnevnih ulaznica šibenskih tvrđava – poručuju na kraju iz Tvrđave kulture Šibenik.

 

26. travanj 2024 17:50