StoryEditorOCM
OstaloNatječaj "Prijatelj suhozida" šibenskog muzeja

Nagrade autorima najboljih likovnih radova bit će uručene u subotu kod Čačine gomile u Rodinim Stanima na Srimi

Piše Katarina Rudan
18. svibnja 2017. - 14:01


Muzej Grada Šibenika je prvu godinu likovnog natječaja "Prijatelj suhozida", temeljenog na fotografskom fondu istoimene izložbe Boška Fržopa, zaključio izborom najboljih radova. Ukupno je na natječaj stiglo 216 radova djece i učenika od vrtićke do srednjoškolske dobi.

Među 139 radova pristiglih iz vrtića najbolji je bio crtež Baljenca olovkom i drvenim bojama od Roka Erlića (7 godina) iz vrtića "Smilje" u Šibeniku, s odgojiteljicama Vlatkom Radovčić i Gordanom Bukić.
Od 35 radova nastalih u prva četiri razreda osnovnih škola najbolja je skulptura "Mala bunja" Dore Tandarić iz IV. razreda osnovne škole "Murterski škoji", s učiteljicom Jelenom Ćurić.

Najbolji od 23 likovna rada izrađena u završna četiri razreda osnovnih škola je triptih "Prijatelji suhozida" kredom i ugljenom na kartonu, djelo skupine učenika VI.b razreda osnovne škole Jurja Šižgorića u Šibeniku, pod voditeljstvom učiteljice Ivane Skroze.

Najbolji od sedam prispjelih srednjoškolskih radova je "Triptih bunje", djelo Doris Badurine iz II.c razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru pod voditeljstvom profesorice Sandre Bačić.

U kategoriji svih dobnih skupina od 12 poslanih radova najboljim je ocijenjen rad "Kornatske međe", crtež ugljenom Ivane Bure iz Potomja.

O najboljim radovima odlučile su povjesničarke umjetnosti i likovna restauratorica iz muzejskog stručnog osoblja.

Nagrade autorima najboljih likovnih radova bit će dodijeljene 20. svibnja, u 10 sati na registriranom kulturnom dobru Čačina gomila u Rodinim Stanima na Srimi (Vodena jama, prilaz od Jadrija), povodom Međunarodnog dana muzeja. Tu svečanost priređuje Muzej Grada Šibenika zajedno s Gradom Vodicama, na čijem se području nalazi ovaj težački spomenik.

Nagrađeni likovni radovi bit će uručeni najvećim hrvatskim obnoviteljima suhozida iz programa agrookolišno-klimatskih poticaja. Već je prije prošlomjesečnog objavljivanja novog poticaja u sustavu ARKOD bilo pojedinačnih prijavitelja obnova svojih suhozida u dužini od 18 kilometara.

- Muzej Grada Šibenika će likovni natječaj "Prijatelj suhozida" u idućem izložbenom ciklusu nominirati za potporu Ministarstva kulture. Nadamo se nadahnutom odazivu i na buduće natječaje, poruka je iz Muzeja grada Šibenika uz zahvalu svim sudionicima prvog natječaja i čestitke nagrađenima.

 

26. travanj 2024 07:25