StoryEditorOCM
OstaloPremijera „Ljepotice iz Leenanea“ u šibenskom kazalištu

Predstava puna iznenađenja - surova priča o tragičnim sudbinama u kojoj ima i briljantnog humora (FOTO)

Piše šibenski.hr
21. travnja 2017. - 23:48


Predstava „Ljepotica iz Leenanea“ suvremenog irskog dramatičara Martina McDonagha u režiji Dražena Ferenčine premijerno je u petak navečer  izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Uz šibenske glumce Franku Klarić i Jakova Bilića u predstavi glume i poznata hrvatska glumica Biserka Ipša te mladi splitski glumac Bojan Brajčić kojeg šibenska publika pamti po ulozi u predstavi šibenskog kazališta Arhimemdov zakon od prije dvije godine. Kao redatelj i Ferenčina je već surađivao s HNK-om u Šibeniku, a dramsko pismo irskog redatelja za njega je bilo pravo otkriće.

- McDonagh sam, moram priznati, kasno otkrio, ali moram reći da on spada među pisce koji mi se najviše sviđaju. Pišući o ljudima i na jeziku kraja iz kojeg dolazi, a to je zapadna Irska, koje najbolje poznaje, postigao je strelovit uspjeh. „Ljepotica iz Leenanea“ predstava je koja govori o, može se reći, brutalnom odnosu majke i kćeri. Na prvi dojam majka je ta koja terorizira kćer, ali… Pisac nas cijelo vrijeme iznenađuje i, kako je kazao jedan kritičar, nagrađuje obratima pa taman kada pomislimo da znamo tko je dobar, a tko loš, to se promijeni. Surova je to priča o tragičnim sudbinama u kojoj ima i briljantnog humora, koja je puna pritajene seksualnosti i težnje za srećom. Ako smo s predstavom ostali na razini ovog izvrsno napisanog teksta, napravili smo sjajan posao – rekao je Ferenčina.

Autorica kostima rađenih pod motom „što ružnije i starije to bolje“ je Sara Lovrić Caparin, a isto polazište imao je i scenograf Branko Lovrić Caparin.

Autor glazbe je Igor Karlić, scenskog pokreta Alen Čelić dok je dizajn svjetla i ovaj put potpisuje Josip Bakula.

 

26. travanj 2024 14:37