StoryEditorOCM
OstaloGradski vijećnici izabrali Željka Krnčevića za novog ravnatelja Muzeja grada Šibenika

Otkriva li Krnčevićeva svestranost novu budućnost šibenskog muzeja

27. prosinca 2016. - 15:57

Nekoliko dana prije isteka godine, Muzej grada Šibenika dobio je novog ravnatelja. Mr. sc. Željko Krnčević, muzejski savjetnik koji je u ovoj kulturnoj ustanovi zaposlen od 1992. godine, izabran je većinom glasova šibenskih vijećnika. Krnčević je bio jedini kandidat na natječaju koji je bio raspisan, budući da sadašnji ravnatelj Gojko Lambaša mora otići u mirovinu. Ravnateljski mandat istječe mu 31. siječnja iduće godine, a usto, što je i važnije, Lambaša je još lani navršio 65 godina života pa više ne postoji nijedno zakonsko uporište prema kojemu bi mogao i dalje biti na toj funkciji.
U opsežnoj biografiji koju je priložio svojoj molbi, Krnčević, navodi kako je rođen u Šibeniku 1959. godine, a arheologiju je diplomirao 1987. godine na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Na istom je fakultetu i magistrirao 1998. godine, a trenutačno pohađa doktorski studij na zadarskom Sveučilištu.

Arheologija i hobiji

U široj javnosti Krnčević je, međutim, prisutniji i poznatiji po svojim hobijima. Prije svega kao nagrađivani fotograf i maslinar, ali i uzgajivač ptica te pokretač i voditelj gastronomskog serijala na lokalnoj televiziji "Gastronomske ćakule".
U svojoj biografiji Krnčević poimence nabraja s kim je sve surađivao, gdje je kopao i koja arheološka istraživanja vodio. Nadalje, navodi i da je napisao više od 200 stručnih i popularnih djela te desetak znanstvenih. Autor je i suautor brojnih izložaba, a navodi i izdanja koja je uređivao ili u njima sudjelovao.
Nije propustio istaknuti ni kako je tijekom Domovinskog rata, među ostalim, bio angažiran kao vanjski suradnik Inženjerijske satnije 113. HV-a, te je bilježio i snimao ratnu štetu na spomenicima kulture diljem županije.
I dok svoj dosadašnji rad i život Krnčević detaljno opisuje na desetak stranica, o programu rada i kako vidi daljnji razvoj muzeja, za sada ni slova nije javno rekao. No, očekuje ga ozbiljan i velik posao. Velik dio javnosti Muzej grada Šibenika percipira kao uspavanu ustanovu koja bi mogla i od koje se očekuje da bude daleko više prisutna u kulturnom životu grada. Hoće li Krnčevićeva svestranost i njegovi brojni hobiji odrediti i budućnost šibenskog muzeja?!


'Moj su život - muzej i Šibenik!'
Krnčević u svom životopisu navodi nagrade i priznanja koja je za svoj rad dobio do Grada Šibenika, Županije, Grada Skradina te Općine Murter-Kornati ali je, kako navodi, dobio i nagradu Stjepan Bulić za proučavanje povijesti maslinarstva. Usto smatrao je da "nije nebitno spomenuti da je otac četvero djece i djed dviju unučica"! "Moj su život uz, obitelj naravno, zapravo – muzej i Šibenik!“, zaključio je Krnčević.

27. travanj 2024 02:35