StoryEditorOCM
KnjigeNovi roman nagrađenog pisca

"Ništa nalik sreći" A. Barišića pravi je krimić smješten u Šibenik, a svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna

25. siječnja 2017. - 12:13

Nakladnička kuća "Jesenski i Turk" i urednik Emir Imamović Pirke stoje u impresumu i drugog romana Antonia Barišića "Ništa nalik sreći", predstavljenog večeras u multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice "Jurja Šižgorića" ispunjenoj do posljednjeg mjesta. Nekadašnji novinar danas zaposlen u šibenskom Urbanom centru objavljuje novi roman smješten u Šibenik, ovaj put na domaćoj književnoj sceni probuđenoj formi krimića tri godine nakon što je za prvijenac, "Srest ćemo se opet" dobio nagradu "Kiklop" za najboljeg debitanta.

Prema vlastitim riječima, spreman je na sve, tako možda i na "prokletstvo" drugog romana, jer prvi svatko može napisati i uspjeti, no u drugome se treba dokazati.
K tome, želio je napisati upravo krimić jer ih i sam voli čitati i slaže se sa svojim urednikom da se kroz taj žanr dade donijeti vrlo suptilna slika, pa i kritika društva.

Odgovarajući na Imamovićeva pitanja u formi klasičnog intervjua, Barišić - koji najviše voli knjige Stephena Kinga i smatra ga najvećim piscem današnjice, potom Georgea Martina, a od pisaca krimića na prvom mu je mjestu Michael Connelly - kazao je da bi obje njegove knjige bez ikakvih teškoća mogle biti pretočene u filmski scenarij.

Prema Imamoviću, sugrađani bi svome piscu kod kojega nema kompromisa s mjestom radnje, te će mu se i naredni romani odvijati u Šibeniku, mogli zamjeriti što je grad prikazan "kao ljuta provincija", nakon što "istraže i dokažu" koje se stvarne osobe kriju iza aktera romana, naročito glavnog lika, Mate Arasa koji se u svoj grad na pokop oca vraća iz zatvora, s robije zbog ubojstva policajca. Zbog Matine kriminalne prošlosti, otac i on godinama nisu bili u kontaktu.

-To je plod mašte i ne očekujem da će svi biti zadovoljni. Neke situacije su iskarikirane, ne znam je li ovo bolji ili lošiji roman od prvog, no znam da mi ga je bilo teže napisati, kazao je Barišić. Izlaganje je bilo prekidano čitanjem određenih ulomaka očekivano odabranih tako da se osjete stil pisanja i atmosfera romana, a glavni, pravi kriminalni zaplet s ljubavnom pričom, vrhunac i razrješenje ostaju tajnom svakom tko ne pročita knjigu, koja se mogla kupiti uoči i poslije predstavljanja.
 

25. travanj 2024 21:27