StoryEditorOCM
IzložbeNe miruje ovog ljeta

Šibenska umjetnica Nevena Petra Piližota zatvorila je izložbu u Zlarinu i odmah novu otvorila u Sisku (FOTO)

24. srpnja 2017. - 21:24

 
Šibenska umjetnica Nevena Petra Piližota ne miruje ovog ljeta. Tek što je prošlog vikenda zatvorena njezina izložba u Zlarinu „Okovani pješaci, treća i završna u ciklusu posvećenom pjesnikinji Vesni Parun, Piližota izlaže u Sisku.
 
U Galeriji Striegl predstavlja se serijom crteža pod nazivom Projekt „Dnevnik", a izložba će biti otvorena do 19. kolovoza.
 
U „Dnevniku“ se Piližota ponovo vraća problematiziranju onog što zovemo informacijom, a s tim u vezi i pitanju autorstva.
-Ako je bijeli papir „zemlja čudesa“, kako kaže Vesna Parun u Ptici vremena, onda su svi crteži iz ciklusa „Dnevnik“ dokazi jedne nevjerojatne pustolovine, kao da su fragmenti najrazličitijih bajki upleteni u ljuljačku, mrežu za ugodniji san. Naslov svakog rada sadrži datum njegova nastanka, čime je naglašena „uloga“ crteža kao dnevničkog zapisa – reći će Piližota.
 
Zanima je također i veza informacija i informiranosti s pojedincem i društvom, kulturom…
-Dnevnički crteži poslužili su kao svojevrsni spacebook, likovni komentar na doba hibridnosti, komentar koji očitava bilo vremena kroz autoportrete, portrete, pejzaže, animalizam, pa sve do estetiziranja hrane ili odjevnih predmeta – ističe mlada umjetnica.

I dok je „Okovane pješake“ činilo 15 slika, ulja na medijapanu, u „Dnevniku“ Piližota ponovo poseže za crtežima, kao što je to radila i u prve dvije izložbe posvećene Vesni Parun, onoj šibenskoj s početka godine i zagrebačkoj u proljeće.
Uostalom, svoj crtež pjesnikinje, Piližota je nakanila darovati Zavičajnom muzeju Vesne Parun na Zlarinu.

Projekt „Dnevnik“ počeo je prije četiri godine i još traje.
-Ovo dnevničko zgušnjavanje emocija bavi se preispitivanjem, uvjetno rečeno, tradicije gledanja i pogledavanja – zaključuje Piližota vjerujući da će to preispitivanjem uroditi barem ponekim pogledom unutra.

 
 

26. travanj 2024 11:18