stdClass Object ( [id] => 1314869 [title] => Mučna drama uvjerljivo oslikava i kritizira kulturu nasilja unutar patrijarhalnog društva i tragične propuste pravosuđa [alias] => mucna-drama-uvjerljivo-oslikava-i-kritizira-kulturu-nasilja-unutar-patrijarhalnog-drustva-i-tragicne-propuste-pravosuda [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Šira distribucija omogućena je filmu o obiteljskom nasilju “Samo kad se smijem” s nagradom Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, dodijeljenom na 70. Pulskom festivalu. To je prva ovakva nagrada Kino Mreže, uspostavljena da služi za “poticaj hrvatskom filmu u predstojećoj distribuciji”.

Inspirirana zloglasnim “slučajem Magaš” iz crne kronike, drama “Samo kad se smijem”, redateljice i koscenaristice Vanje Juranić (“Zagreb Cappuccino”), osvojila je nagradu zbog “krajnje realističnog prikaza jedne iznimno teške i u hrvatskoj kinematografiji dosad rijetko obrađivane teme koja je nažalost svoje uporište pronašla u stvarnosti – kulture nasilja unutar patrijarhalnog društva i tragičnih propusta pravosudnog sustava”.

---

---

Eskalacija nasilja

“Posebna vrijednost filma iskazuje se kroz dramatizaciju kompleksnog odnosa supružnika, čime autorica uvjerljivo prikazuje kako žrtva uslijed izloženosti nasilju i nedostatka izbora i sama postaje počiniteljica zločina”, stoji u objašnjenju žirija koji je odlučio nagraditi “Samo kad se smijem” u želji da se “što više gledatelja upozna s ovom kompleksnom problematikom” i da distribucija pomogne u “senzibilizaciji šire javnosti”.

U očekivanju redovne kinodistribucije u Hrvatskoj, “Samo kad se smijem” nastavlja festivalski život i nakon Pule, gdje se isticao kao jedan od boljih premijernih naslova, prikazuje se na Sarajevo Film Festivalu, na domaćem terenu sarajevske koscenaristice Elme Tataragić (“Snijeg”, “Bog postoji, njeno ime je Petrunija”, “Šavovi”, “Najsretniji čovjek na svijetu”).

Je li sarajevska publika upoznata u istoj mjeri kao hrvatska javnost sa slučajem Ane Magaš, koji je prokazao podređeni položaj žene u ovdašnjem patrijarhalnom društvu kad je mlada majka iz Zadra 2005. nožem ubola i ubila supruga u samoobrani nakon što je njegov ljubomorni ispad eskalirao u fizički napad i nasilje, da bi joj se za to sudilo kao ubojici i dosudila zatvorska kazna za ubojstvo (pomilovao ju je Stjepan Mesić i reducirao zatvor)?

Sve i ako nije, priča je univerzalna jer “slučajevi Magaš” sa sličnim nasilnim nasrtajima muškaraca događali su diljem svijeta, a na koncu i imena likova su promijenjena, kao i spol djeteta, ako ne i Zadar kao mjesto radnje. O takvim slučajevima snimljene su mnoge festivalske drame (recimo “Julien u sredini” ili “Skrbnik”), ako već ne i jedan domaći, hrvatski film na tu temu.

---

image
Maxima Film
---

Hrvatska kinematografija se doticala obiteljskog nasilja (npr. “Majka asfalta”, “Šuti”), snimljen je i dokumentarac o slučaju Magaš, “Znak na Kajinu” Tihane Kopsa i Ljiljane Šišmanović, prikazan 2010. na Zagreb Doxu, ali “Samo kad se smijem” je, kao dramatizacija istinite priče, nešto sasvim drugo.

Priča prati mladu majku Tinu (Tihana Lazović, nagrađena Zlatnom arenom za izvedbu) koja se nalazi u naizgled sretnom braku sa suprugom Franom (na filmu sve prisutniji Slavko Sobin u dosad najboljoj filmskoj ulozi). Doznajemo da je Tina zatrudnjela tijekom faksa psihologije i prekinula studiranje kako bi preuzela ulogu majke i domaćice.

Frane zarađuje za oboje radeći za “neku njemačku firmu” i Tina, financijski osigurana, ne mora tražiti posao. No, sad kad je njezina kćerka Mara (Elodie Paleka) dovoljno porasla, ona osjeti potrebu da se vrati na faks nakon što sretne bivšu kolegicu Marinu (Marina Redžepović), koja joj, znakovito, govori da se rastala i da je to “najbolja odluka ikad”.

Na prvu se čini da je njezina odluka Frani u redu, ali svakim idućim kadrom i njegovom pojačanom pasivnom agresijom jasno je da on to baš i ne odobrava (“Šta nismo odustali od toga? Jel tebi šta fali?”). Kao patrijarhalni tip, Frane je navikao da ga na povratku s posla dočeka jelo, da je sve u stanu uredno itd., stoga se stvari ruiniraju kad Tini, sve stresnijoj i razapetijoj između kuće i faksa, zagori večera.

Ženica i travarica

Odakle Frani patrijarhalni mentalni sklop, vidi se u sceni obiteljskog okupljanja kod njegovih roditelja. Ćaća (Stojan Matavulj) vodi glavnu riječ i “brontulaje” kad Frani i njemu Tina usput i ne natoči travaricu nakon što je donese. “Isto nam je mogla natočit”, prigovori Franin ćaća. Sam Frane ide iz krajnosti u krajnost ponašanja, od dobrog muža (“Di je moja dobra ženica?”) do pasivnog agresivca (“Smiješ mi se u facu”) koji će namjerno baciti u smeće Tinine bilježnice za faks.

---

image
Maxima Film
---

Nakon takvih podvala Frane će posegnuti i za fizičkim nasiljem i podići ruku na ženu u šačici neočekivano brutalnih šok-scena, posebice za pojmove hrvatskog filma, što je njegov bijesan odgovor na njezinu potrebu za emancipacijom, samostalnošću i slobodom da može normalno izaći navečer vani na prijateljičin rođendan.

Geneza nasilja je uvjerljivo oslikana, kao i dvosmjerna psihologija (i patologija) neskladnog bračnog odnosa. Redateljica Juranić ocrtava i krhku poziciju žene unutar (dalmatinskog) patrijarhalnog društva koje film kritizira, kao i hrvatski pravosudni sustav pun rupa u tretmanu nasilja i nasilnika.

Tinina majka (Jasna Đuričić; “Quo Vadis, Aida?”) uvjerava kćerku da “to je samo faza” kad joj otkrije da planira napustiti Franu i iseliti se, a prijateljica je pita “Misliš da bi ti ostavio kćer? Od čega bi živila?” nakon što i njoj natukne da bi otišla tijekom razgovora kad će protagonistica izgovoriti naslov filma kao referenciju na suprugove udarce (“Jel te boli? Samo kad se smijem...”), dakle po njima ispada kako bi žena trebala trpjeti nasilje.

---

image
Maxima Film
---

Kvragu, sama Tina će u jednom trenu pravdati Franu riječima “Nije mu lako”, ali njegov teror i agresija sve joj se više uvlači u psihu i snove. Neke od najboljih scena su oniričke, režirane tjeskobno i klaustrofobično u formi Tinine noćne more (lupanje po vratima) prije buđenja u hladnom znoju, tj. zlokobne premonicije onoga što bi se moglo dogoditi i dogodit će se kad situacija eskalira.

K tome, film započinje košmarnom sekvencijom unezvjerene, panične trke protagonistice na ulici usred noći. Početak je u korelaciji s krajem i jednim od najnezaboravnijih završnih kadrova hrvatske kinematografije: Juranić posjećuje zatvorsko dvorište i zamrzava sliku sada emancipirane Tine u trku prema kameri i publici. 

---

Podsjetnik na presudu

Film se podsjeća presude (broj K-29) u slučaju Magaš na Županijskom sudu u Zadru 2005. godine. “... pojavljivanjem s drugim muškarcem na javnom mjestu...optuženica je iskazala da oštećenika ne poštuje uopće ili makar u dovoljnoj mjeri te ga je na taj način uvrijedila, odnosno napala njegovu čast i dostojanstvo...”

---

---

Regionalnu premijeru posvetili brutalnoj ubijenoj Nizami Hećimović iz Gradačca

Drama je imala regionalnu premijeru kao dio programa Open Air na 29. Sarajevo Film Festivalu. Ekipa filma, potresena masakrom u Gradačcu,posvetila je projekciju žrtvama tog bezumnog nasilnog čina.

"Sretna sam što sam opet u Sarajevu i da mogu ‘Samo kad se smijem‘ prikazati na festivalu. No, ujedno sam i potresena jer samo dan prije naše projekcije nad Nizamom Hećimović, u Gradačcu počinjen je femicid. Veselilo bi me da film potakne konstruktivne diskusije i skrene pozornost na rješavanje problema obiteljskog nasilja. Tema je mučna i teška, ali moramo otvoreno početi razgovarati o tome", rekla je redateljica Vanja Juranić nakon premijere u kinu na otvorenom Cinema Stari Grad. (SD)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => "SLUČAJ MAGAŠ" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => "SLUČAJ MAGAŠ" 2 0 6270 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-10 07:45:51 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-16 06:34:39 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2023-08-14 14:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mučna drama uvjerljivo oslikava i kritizira kulturu nasilja unutar patrijarhalnog društva i tragične propuste pravosuđa [metakey] => Samo kad se smijem, vanja juranić, ana magaš [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25413722.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25413718.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25413719.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25413720.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25413721.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25413717.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Maxima Film","Maxima Film","Maxima Film","Maxima Film","Maxima Film","Maxima Film"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Drama \u2018Samo kad se smijem\u2018\u00a0redateljice i koscenaristice <\/strong>Vanje Jurani\u0107 inspirirana je zloglasnim \u2018slu\u010dajem Maga\u0161\u2018\u00a0iz crne kronike<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1170x585","hd_25413722_1920.jpg":"1920x1080","k_25413722_1280.jpg":"1280x1280","k_25413722_1024.jpg":"1024x1024","k_25413722_640.jpg":"640x640","k_25413722_480.jpg":"480x480","k_25413722_340.jpg":"340x340","k_25413722_220.jpg":"220x220","o_25413722_1280.jpg":"1280x640","o_25413722_1024.jpg":"1024x512","o_25413722_640.jpg":"640x320","o_25413722_480.jpg":"480x240","o_25413722_340.jpg":"340x170","o_25413722_220.jpg":"220x110","h_25413722_1280.jpg":"1280x854","h_25413722_1024.jpg":"1024x683","h_25413722_640.jpg":"640x427","h_25413722_480.jpg":"480x320","h_25413722_340.jpg":"340x227","h_25413722_220.jpg":"220x147","pp_25413722_1280.jpg":"1280x1628","pp_25413722_1024.jpg":"1024x1303","pp_25413722_640.jpg":"640x814","pp_25413722_480.jpg":"480x611","pp_25413722_340.jpg":"340x432","pp_25413722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1170x585","hd_25413718_1920.jpg":"1920x1080","k_25413718_1280.jpg":"1280x1280","k_25413718_1024.jpg":"1024x1024","k_25413718_640.jpg":"640x640","k_25413718_480.jpg":"480x480","k_25413718_340.jpg":"340x340","k_25413718_220.jpg":"220x220","o_25413718_1280.jpg":"1280x640","o_25413718_1024.jpg":"1024x512","o_25413718_640.jpg":"640x320","o_25413718_480.jpg":"480x240","o_25413718_340.jpg":"340x170","o_25413718_220.jpg":"220x110","h_25413718_1280.jpg":"1280x854","h_25413718_1024.jpg":"1024x683","h_25413718_640.jpg":"640x427","h_25413718_480.jpg":"480x320","h_25413718_340.jpg":"340x227","h_25413718_220.jpg":"220x147","pp_25413718_1280.jpg":"1280x1628","pp_25413718_1024.jpg":"1024x1303","pp_25413718_640.jpg":"640x814","pp_25413718_480.jpg":"480x611","pp_25413718_340.jpg":"340x432","pp_25413718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1170x585","hd_25413719_1920.jpg":"1920x1080","k_25413719_1280.jpg":"1280x1280","k_25413719_1024.jpg":"1024x1024","k_25413719_640.jpg":"640x640","k_25413719_480.jpg":"480x480","k_25413719_340.jpg":"340x340","k_25413719_220.jpg":"220x220","o_25413719_1280.jpg":"1280x640","o_25413719_1024.jpg":"1024x512","o_25413719_640.jpg":"640x320","o_25413719_480.jpg":"480x240","o_25413719_340.jpg":"340x170","o_25413719_220.jpg":"220x110","h_25413719_1280.jpg":"1280x854","h_25413719_1024.jpg":"1024x683","h_25413719_640.jpg":"640x427","h_25413719_480.jpg":"480x320","h_25413719_340.jpg":"340x227","h_25413719_220.jpg":"220x147","pp_25413719_1280.jpg":"1280x1628","pp_25413719_1024.jpg":"1024x1303","pp_25413719_640.jpg":"640x814","pp_25413719_480.jpg":"480x611","pp_25413719_340.jpg":"340x432","pp_25413719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1170x585","hd_25413720_1920.jpg":"1920x1080","k_25413720_1280.jpg":"1280x1280","k_25413720_1024.jpg":"1024x1024","k_25413720_640.jpg":"640x640","k_25413720_480.jpg":"480x480","k_25413720_340.jpg":"340x340","k_25413720_220.jpg":"220x220","o_25413720_1280.jpg":"1280x640","o_25413720_1024.jpg":"1024x512","o_25413720_640.jpg":"640x320","o_25413720_480.jpg":"480x240","o_25413720_340.jpg":"340x170","o_25413720_220.jpg":"220x110","h_25413720_1280.jpg":"1280x854","h_25413720_1024.jpg":"1024x683","h_25413720_640.jpg":"640x427","h_25413720_480.jpg":"480x320","h_25413720_340.jpg":"340x227","h_25413720_220.jpg":"220x147","pp_25413720_1280.jpg":"1280x1628","pp_25413720_1024.jpg":"1024x1303","pp_25413720_640.jpg":"640x814","pp_25413720_480.jpg":"480x611","pp_25413720_340.jpg":"340x432","pp_25413720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1170x585","hd_25413721_1920.jpg":"1920x1080","k_25413721_1280.jpg":"1280x1280","k_25413721_1024.jpg":"1024x1024","k_25413721_640.jpg":"640x640","k_25413721_480.jpg":"480x480","k_25413721_340.jpg":"340x340","k_25413721_220.jpg":"220x220","o_25413721_1280.jpg":"1280x640","o_25413721_1024.jpg":"1024x512","o_25413721_640.jpg":"640x320","o_25413721_480.jpg":"480x240","o_25413721_340.jpg":"340x170","o_25413721_220.jpg":"220x110","h_25413721_1280.jpg":"1280x854","h_25413721_1024.jpg":"1024x683","h_25413721_640.jpg":"640x427","h_25413721_480.jpg":"480x320","h_25413721_340.jpg":"340x227","h_25413721_220.jpg":"220x147","pp_25413721_1280.jpg":"1280x1628","pp_25413721_1024.jpg":"1024x1303","pp_25413721_640.jpg":"640x814","pp_25413721_480.jpg":"480x611","pp_25413721_340.jpg":"340x432","pp_25413721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1400","hd_25413717_1920.jpg":"1920x1080","k_25413717_1280.jpg":"1280x1280","k_25413717_1024.jpg":"1024x1024","k_25413717_640.jpg":"640x640","k_25413717_480.jpg":"480x480","k_25413717_340.jpg":"340x340","k_25413717_220.jpg":"220x220","o_25413717_1280.jpg":"1280x1792","o_25413717_1024.jpg":"1024x1433","o_25413717_640.jpg":"640x896","o_25413717_480.jpg":"480x672","o_25413717_340.jpg":"340x476","o_25413717_220.jpg":"220x308","h_25413717_1280.jpg":"1280x854","h_25413717_1024.jpg":"1024x683","h_25413717_640.jpg":"640x427","h_25413717_480.jpg":"480x320","h_25413717_340.jpg":"340x227","h_25413717_220.jpg":"220x147","pp_25413717_1280.jpg":"1280x1628","pp_25413717_1024.jpg":"1024x1303","pp_25413717_640.jpg":"640x814","pp_25413717_480.jpg":"480x611","pp_25413717_340.jpg":"340x432","pp_25413717_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38771900 Threads: 4 Questions: 7123634743 Slow queries: 3309880 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609015413 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/mucna-drama-uvjerljivo-oslikava-i-kritizira-kulturu-nasilja-unutar-patrijarhalnog-drustva-i-tragicne-propuste-pravosuda-1314869 [printLink] => /kultura/film-tv/mucna-drama-uvjerljivo-oslikava-i-kritizira-kulturu-nasilja-unutar-patrijarhalnog-drustva-i-tragicne-propuste-pravosuda-1314869?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611286 [name] => CINEMARK U KINU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-25 23:26:50 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-u-kinu [link] => /tag/cinemark-u-kinu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611823 [name] => CINEMARK NA FESTIVALU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-02 19:27:39 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-na-festivalu [link] => /tag/cinemark-na-festivalu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 725497 [name] => Samo kad se smijem [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-04 12:01:37 [main_article_id] => 0 [alias] => samo-kad-se-smijem [link] => /tag/samo-kad-se-smijem ) [4] => stdClass Object ( [id] => 222767 [name] => PULAFILMFESTIVAL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pulafilmfestival [link] => /tag/pulafilmfestival ) [5] => stdClass Object ( [id] => 726488 [name] => vanja juranić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-14 12:31:13 [main_article_id] => 0 [alias] => vanja-juranic [link] => /tag/vanja-juranic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 600274 [name] => tihana lazovic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tihana-lazovic [link] => /tag/tihana-lazovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 273836 [name] => Slavko Sobin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slavko-sobin [link] => /tag/slavko-sobin ) [8] => stdClass Object ( [id] => 298040 [name] => Ana Magaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-magas [link] => /tag/ana-magas ) [9] => stdClass Object ( [id] => 249255 [name] => pula film festival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pula-film-festival [link] => /tag/pula-film-festival ) [10] => stdClass Object ( [id] => 611824 [name] => HRVATSKI FILMOVI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-02 19:27:40 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-filmovi [link] => /tag/hrvatski-filmovi ) [11] => stdClass Object ( [id] => 251599 [name] => sarajevo film festival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sarajevo-film-festival [link] => /tag/sarajevo-film-festival ) [12] => stdClass Object ( [id] => 482602 [name] => hrvatski film [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-film [link] => /tag/hrvatski-film ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => "SLUČAJ MAGAŠ" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mučna drama uvjerljivo oslikava i kritizira kulturu nasilja unutar patrijarhalnog društva i tragične propuste pravosuđa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25413722.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Maxima Film [mainImageDesc] =>

Drama ‘Samo kad se smijem‘ redateljice i koscenaristice Vanje Juranić inspirirana je zloglasnim ‘slučajem Magaš‘ iz crne kronike

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25413722.jpg [title] =>

Drama ‘Samo kad se smijem‘ redateljice i koscenaristice Vanje Juranić inspirirana je zloglasnim ‘slučajem Magaš‘ iz crne kronike

Maxima Film ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25413718.jpg [title] => Maxima Film ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25413719.jpg [title] => Maxima Film ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25413720.jpg [title] => Maxima Film ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25413721.jpg [title] => Maxima Film ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25413717.jpg [title] => Maxima Film ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Šira distribucija omogućena je filmu o obiteljskom nasilju “Samo kad se smijem” s nagradom Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, dodijeljenom na 70. Pulskom festivalu. To je prva ovakva nagrada Kino Mreže, uspostavljena da služi za “poticaj hrvatskom filmu u predstojećoj distribuciji”.

Inspirirana zloglasnim “slučajem Magaš” iz crne kronike, drama “Samo kad se smijem”, redateljice i koscenaristice Vanje Juranić (“Zagreb Cappuccino”), osvojila je nagradu zbog “krajnje realističnog prikaza jedne iznimno teške i u hrvatskoj kinematografiji dosad rijetko obrađivane teme koja je nažalost svoje uporište pronašla u stvarnosti – kulture nasilja unutar patrijarhalnog društva i tragičnih propusta pravosudnog sustava”.

---

---

Eskalacija nasilja

“Posebna vrijednost filma iskazuje se kroz dramatizaciju kompleksnog odnosa supružnika, čime autorica uvjerljivo prikazuje kako žrtva uslijed izloženosti nasilju i nedostatka izbora i sama postaje počiniteljica zločina”, stoji u objašnjenju žirija koji je odlučio nagraditi “Samo kad se smijem” u želji da se “što više gledatelja upozna s ovom kompleksnom problematikom” i da distribucija pomogne u “senzibilizaciji šire javnosti”.

U očekivanju redovne kinodistribucije u Hrvatskoj, “Samo kad se smijem” nastavlja festivalski život i nakon Pule, gdje se isticao kao jedan od boljih premijernih naslova, prikazuje se na Sarajevo Film Festivalu, na domaćem terenu sarajevske koscenaristice Elme Tataragić (“Snijeg”, “Bog postoji, njeno ime je Petrunija”, “Šavovi”, “Najsretniji čovjek na svijetu”).

Je li sarajevska publika upoznata u istoj mjeri kao hrvatska javnost sa slučajem Ane Magaš, koji je prokazao podređeni položaj žene u ovdašnjem patrijarhalnom društvu kad je mlada majka iz Zadra 2005. nožem ubola i ubila supruga u samoobrani nakon što je njegov ljubomorni ispad eskalirao u fizički napad i nasilje, da bi joj se za to sudilo kao ubojici i dosudila zatvorska kazna za ubojstvo (pomilovao ju je Stjepan Mesić i reducirao zatvor)?

Sve i ako nije, priča je univerzalna jer “slučajevi Magaš” sa sličnim nasilnim nasrtajima muškaraca događali su diljem svijeta, a na koncu i imena likova su promijenjena, kao i spol djeteta, ako ne i Zadar kao mjesto radnje. O takvim slučajevima snimljene su mnoge festivalske drame (recimo “Julien u sredini” ili “Skrbnik”), ako već ne i jedan domaći, hrvatski film na tu temu.

---

image
Maxima Film
---

Hrvatska kinematografija se doticala obiteljskog nasilja (npr. “Majka asfalta”, “Šuti”), snimljen je i dokumentarac o slučaju Magaš, “Znak na Kajinu” Tihane Kopsa i Ljiljane Šišmanović, prikazan 2010. na Zagreb Doxu, ali “Samo kad se smijem” je, kao dramatizacija istinite priče, nešto sasvim drugo.

Priča prati mladu majku Tinu (Tihana Lazović, nagrađena Zlatnom arenom za izvedbu) koja se nalazi u naizgled sretnom braku sa suprugom Franom (na filmu sve prisutniji Slavko Sobin u dosad najboljoj filmskoj ulozi). Doznajemo da je Tina zatrudnjela tijekom faksa psihologije i prekinula studiranje kako bi preuzela ulogu majke i domaćice.

Frane zarađuje za oboje radeći za “neku njemačku firmu” i Tina, financijski osigurana, ne mora tražiti posao. No, sad kad je njezina kćerka Mara (Elodie Paleka) dovoljno porasla, ona osjeti potrebu da se vrati na faks nakon što sretne bivšu kolegicu Marinu (Marina Redžepović), koja joj, znakovito, govori da se rastala i da je to “najbolja odluka ikad”.

Na prvu se čini da je njezina odluka Frani u redu, ali svakim idućim kadrom i njegovom pojačanom pasivnom agresijom jasno je da on to baš i ne odobrava (“Šta nismo odustali od toga? Jel tebi šta fali?”). Kao patrijarhalni tip, Frane je navikao da ga na povratku s posla dočeka jelo, da je sve u stanu uredno itd., stoga se stvari ruiniraju kad Tini, sve stresnijoj i razapetijoj između kuće i faksa, zagori večera.

Ženica i travarica

Odakle Frani patrijarhalni mentalni sklop, vidi se u sceni obiteljskog okupljanja kod njegovih roditelja. Ćaća (Stojan Matavulj) vodi glavnu riječ i “brontulaje” kad Frani i njemu Tina usput i ne natoči travaricu nakon što je donese. “Isto nam je mogla natočit”, prigovori Franin ćaća. Sam Frane ide iz krajnosti u krajnost ponašanja, od dobrog muža (“Di je moja dobra ženica?”) do pasivnog agresivca (“Smiješ mi se u facu”) koji će namjerno baciti u smeće Tinine bilježnice za faks.

---

image
Maxima Film
---

Nakon takvih podvala Frane će posegnuti i za fizičkim nasiljem i podići ruku na ženu u šačici neočekivano brutalnih šok-scena, posebice za pojmove hrvatskog filma, što je njegov bijesan odgovor na njezinu potrebu za emancipacijom, samostalnošću i slobodom da može normalno izaći navečer vani na prijateljičin rođendan.

Geneza nasilja je uvjerljivo oslikana, kao i dvosmjerna psihologija (i patologija) neskladnog bračnog odnosa. Redateljica Juranić ocrtava i krhku poziciju žene unutar (dalmatinskog) patrijarhalnog društva koje film kritizira, kao i hrvatski pravosudni sustav pun rupa u tretmanu nasilja i nasilnika.

Tinina majka (Jasna Đuričić; “Quo Vadis, Aida?”) uvjerava kćerku da “to je samo faza” kad joj otkrije da planira napustiti Franu i iseliti se, a prijateljica je pita “Misliš da bi ti ostavio kćer? Od čega bi živila?” nakon što i njoj natukne da bi otišla tijekom razgovora kad će protagonistica izgovoriti naslov filma kao referenciju na suprugove udarce (“Jel te boli? Samo kad se smijem...”), dakle po njima ispada kako bi žena trebala trpjeti nasilje.

---

image
Maxima Film
---

Kvragu, sama Tina će u jednom trenu pravdati Franu riječima “Nije mu lako”, ali njegov teror i agresija sve joj se više uvlači u psihu i snove. Neke od najboljih scena su oniričke, režirane tjeskobno i klaustrofobično u formi Tinine noćne more (lupanje po vratima) prije buđenja u hladnom znoju, tj. zlokobne premonicije onoga što bi se moglo dogoditi i dogodit će se kad situacija eskalira.

K tome, film započinje košmarnom sekvencijom unezvjerene, panične trke protagonistice na ulici usred noći. Početak je u korelaciji s krajem i jednim od najnezaboravnijih završnih kadrova hrvatske kinematografije: Juranić posjećuje zatvorsko dvorište i zamrzava sliku sada emancipirane Tine u trku prema kameri i publici. 

---

Podsjetnik na presudu

Film se podsjeća presude (broj K-29) u slučaju Magaš na Županijskom sudu u Zadru 2005. godine. “... pojavljivanjem s drugim muškarcem na javnom mjestu...optuženica je iskazala da oštećenika ne poštuje uopće ili makar u dovoljnoj mjeri te ga je na taj način uvrijedila, odnosno napala njegovu čast i dostojanstvo...”

---

---

Regionalnu premijeru posvetili brutalnoj ubijenoj Nizami Hećimović iz Gradačca

Drama je imala regionalnu premijeru kao dio programa Open Air na 29. Sarajevo Film Festivalu. Ekipa filma, potresena masakrom u Gradačcu,posvetila je projekciju žrtvama tog bezumnog nasilnog čina.

"Sretna sam što sam opet u Sarajevu i da mogu ‘Samo kad se smijem‘ prikazati na festivalu. No, ujedno sam i potresena jer samo dan prije naše projekcije nad Nizamom Hećimović, u Gradačcu počinjen je femicid. Veselilo bi me da film potakne konstruktivne diskusije i skrene pozornost na rješavanje problema obiteljskog nasilja. Tema je mučna i teška, ali moramo otvoreno početi razgovarati o tome", rekla je redateljica Vanja Juranić nakon premijere u kinu na otvorenom Cinema Stari Grad. (SD)

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Maxima Film Maxima Film Maxima Film Maxima Film Maxima Film Maxima Film
Maxima Film

Drama ‘Samo kad se smijem‘ redateljice i koscenaristice Vanje Juranić inspirirana je zloglasnim ‘slučajem Magaš‘ iz crne kronike

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/mucna-drama-uvjerljivo-oslikava-i-kritizira-kulturu-nasilja-unutar-patrijarhalnog-drustva-i-tragicne-propuste-pravosuda-1314869 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=20fa23f01eb8471e508dae52cf4e0062f437fc1f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mu%C4%8Dna+drama+uvjerljivo+oslikava+i+kritizira+kulturu+nasilja+unutar+patrijarhalnog+dru%C5%A1tva+i+tragi%C4%8Dne+propuste+pravosu%C4%91a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fmucna-drama-uvjerljivo-oslikava-i-kritizira-kulturu-nasilja-unutar-patrijarhalnog-drustva-i-tragicne-propuste-pravosuda-1314869 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fmucna-drama-uvjerljivo-oslikava-i-kritizira-kulturu-nasilja-unutar-patrijarhalnog-drustva-i-tragicne-propuste-pravosuda-1314869 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => "SLUČAJ MAGAŠ" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Film & TV"SLUČAJ MAGAŠ"

Mučna drama uvjerljivo oslikava i kritizira kulturu nasilja unutar patrijarhalnog društva i tragične propuste pravosuđa

Piše Marko Njegić
14. kolovoza 2023. - 16:58
Drama ‘Samo kad se smijem‘ redateljice i koscenaristice Vanje Juranić inspirirana je zloglasnim ‘slučajem Magaš‘ iz crne kronikeMaxima Film

Šira distribucija omogućena je filmu o obiteljskom nasilju “Samo kad se smijem” s nagradom Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, dodijeljenom na 70. Pulskom festivalu. To je prva ovakva nagrada Kino Mreže, uspostavljena da služi za “poticaj hrvatskom filmu u predstojećoj distribuciji”.

Inspirirana zloglasnim “slučajem Magaš” iz crne kronike, drama “Samo kad se smijem”, redateljice i koscenaristice Vanje Juranić (“Zagreb Cappuccino”), osvojila je nagradu zbog “krajnje realističnog prikaza jedne iznimno teške i u hrvatskoj kinematografiji dosad rijetko obrađivane teme koja je nažalost svoje uporište pronašla u stvarnosti – kulture nasilja unutar patrijarhalnog društva i tragičnih propusta pravosudnog sustava”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:30