StoryEditorOCM
BaštinaŽivot star 2000 godina

Želite doživjeti prave bakanalije...Nema problema, samo dođite u subotu na vodičku Veliku Mrdakovicu

Piše Katarina Rudan
22. rujna 2017. - 14:29

U organizaciji vodičkoga Pučkoga otvorenog učilišta i tamošnje Turističke zajednice, a pod pokroviteljstvom Grada Vodica, u subotu 23. rujna, s početkom u 18 sati, na arheološkom lokalitetu Velika Mrdakovica - Rimska Cisterna, održat će se još jedne Jesenske bakanalije. Osim obilaska lokaliteta pod stručnim vodstvom kustosa antičke zbirke Muzeja grada Šibenika Tonija Brajkovića, posjetitelji će moći osjetiti duh antike uz obilje hrane i pića pripravljenih po starorimskoj recepturi, te glazbeno-scenski spektakl.

- Na Bakanalijama će biti i učenici Osnovne škole "Vodice" sa svojim proizvodima inspiriranima Velikom Mrdakovicom, održat će se i sajam antičkih proizvoda, dok će obiteljska poljoprivredna gospodarstva izložiti svoje proizvode na bazi meda i maslinova ulja. Posjetitelji će moći pogledati i predstavu antičkog teatra "Točka na i" "Neće grom u Rimljane" - kaže ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Gordana Birin.

Kako bi sve bilo vjerodostojno rimskom dobu, Pučko učilište se prilikom organizacije prvih Bakanalija, prije tri godine, obratilo za stručnu pomoć Institutu za arheologiju u Zagrebu. U osmišljavanju gastronomske ponude, šivanju odjeće, uređivanju ambijenta, svesrdno su pomogle dr. sc. Goranka Lipovac Vrkljan i mr. sc. Ivana Ožanić Roguljić, autorica knjige “Olivijina cibalitanska kuharica - Recepti rimskih autora prilagođeni 21. stoljeću”. Recepti mr. sc. Ožanić Roguljić nastali su proučavanjem antičkih izvora i arheoloških nalaza. Kao najvažniji izvor poslužila joj je kuharica “De re coquinaria” iz 1. stoljeća koju je napisao poznati rimski gurman Apicije, koji u svojim receptima ne precizira količine i način pripreme, pa je sama autorica eksperimentima rekonstruirala svako pojedino jelo. Upravo po njezinim receptima pripremaju se hrana i piće na Bakanalijama.

Za sve koji žele sudjelovati na Bakanalijama i upoznati kako se živjelo prije 2000 godina u Velikoj Mrdakovici u rimsko doba, organiziran je prijevoz autobusom od 17.30 sati s autobusnog kolodvora u Vodicama.

26. travanj 2024 03:01