StoryEditorOCM
BaštinaEuropski fondovi vole šibenske tvrđave

U cisternama sv.Mihovila - šibensko jučer, danas, sutra na moderan način

3. veljače 2017. - 15:25

Europski fondovi vole šibenske tvrđave. Za projekt kulturnog 3D mappinga u dvjema cisternama na Tvrđavi sv. Mihovila odobrena su sredstva iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje. Projekt je nazvan Fortress (Re)invented i u lipnju prošle godine prijavio ga je Odjel za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava pri Muzeju grada Šibenika, koji je u međuvremenu prerastao u Tvrđavu kulture Šibenik. Partneri u projektu, Šibenčanima su gradovi Klis, Herceg Novi te Muzej grada Zenice.

Projekt Fortress (Re)Invented planira dijelove povijesnih spomenika urediti u suvremenom duhu, muzejske postave prikazati modernim tehnologijama i potaknuti nove verzije i vizije kulturnog turizma s čim je već počela šibenska Tvrđava Barone, ističu u šibenskoj Tvrđavi kulture.

Za dodjelu sredstava u „Tematskom prioritetu 3 - Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine“ bilo je prijavljeno 37 projekata. Projekt Fortress (Re)Invented našao se među pet odabranih i dobit će ukupno 10 milijuna kuna.

-Odobrenim sredstvima u cisternama Tvrđave sv. Mihovila, jedinstvenom povijesnom prostoru, planira se projekt kulturnog 3D mappinga koji će posjetiteljima omogućiti da na drugačiji i atraktivan način prožive povijest, sadašnjost i budućnost Šibenika. Sljedećih dana očekujemo službeni dopis u kojem će se saznati detalji vezano za odobrena sredstva – kazala je Vera Jergović Bolanča iz Tvrđave kulture.
 

 
 
 

26. travanj 2024 20:16