StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Šibenska mladost širi krila

19. listopada 2017. - 19:58

Makar je teškom mukom pobijeđena momčad Škrljeva, šibenske tribine gorjele su prošlosezonskom vatrom, kao kad su na Baldekinu lomili zube Zadar, Split, Cedevita… I dok su šibenski košarkaši, predvođeni kapetanom Domagojom Bašićem, zajedno s Funcutima plesali pobjednički ritual, trener Vladimir Anzulović je zadovoljstvo zbog pobjede usmjerio prema više nego korisnom koridoru.

 

- Neprocjenjiva je vrijednost iskustvo igranja u dramatičnim završnicama, koje su večeras osjetili naši mladci Domagoj Šarić i Toni Nakić. Oni su odigrali ne samo sva tri produžetka, nego i gotovo kompletnu zadnju četvrtinu. U idućim će utakmicama lakše prepoznati slične situacije. A snašli su se sjajno u izuzetno teškim okolnostima. Domagoj Šarić je, primjerice, gotovo "prisilno" prvi put ozbiljno prigrlio poziciju razigravača. Nije uvijek imao najbolje rješenje, ali u tom ludom vatrometu sekunda i pogodaka nije izgubio ni jednu jedinu loptu – kazivao nam je Anzulović.

Na Šubićevcu nije ostvaren sličan ishod. Propuštena je prilika da se pobjedom nad solidnim Lučkom krene prema gornjem dijelu ljestvice, ali su reakcije bile slične.
- Kad se ovako igra, kad trener Borimir Perković zgodno miksa svoje zahtjeve suvremenog nogometa s forsiranjem mladih igrača, onda nema razloga za nezadovoljstvo i poslije remija. Šibenska igra napreduje iz kola u kolo, a primjetan je i pojedinačni rast mlađih šibenskih nogometaša. Posebice Pecolaja i Celića - oglasio se veteran Goran Jurišić Mišketa.
Na gotovo identičan način reagirale su i, za šibenske prilike, dobro popunjene tribine na Šubićevcu. Uz konstataciju "da nam je falio mali Bulat", koji je rado prihvatio obveze u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske.

 

U sjeni "muškog dijela" Baldekina i Šubićevca sličnog se posla prihvatio i trener šibenskih košarkašica Stipe Bralić. Nadareni stručnjak, koji je u Londonu kao hrvatski izbornik osjetio i "olimpijski parket", uporno gura priču o nadarenim šibenskim tinejdžerkama. Nisu ga pokolebala ni tri startna neuspjeha protiv objektivno najjačih prvoligaša (Medveščak, Trešnjevka, Podravac). Ni podatak da nema ni jednu jedinu visoku igračicu, a ni činjenica da su mlade Šibenke, zbog kronične besparice, do podravskog Virja putovale na dan utakmice.

Baš kao Anzulović, i Bralić vjeruje da će njegov sastav biti jači u drugom dijelu prvenstva iz prostog razloga što će djevojke i djevojčice biti barem za korak bliže zrelim košarkašicama.
Iako riskiram "kontru" kako je usporedba pretenciozna, tvrdim da ono što se događa na Baldekinu i Šubićevcu, za razliku od sportske tematike u Cedeviti, itekako koristi hrvatskom sportu!

U Tedeschijevom projektu slovenski trener Jure Zdovc na početku sezone "kali" četiri Amerikanca i Bosanca Musu, dok (mladi) hrvatski igrači sjede na klupi. Kao anti-doprinos stvaranju nove, pomlađene reprezentacije, o čemu su poslije sloma protiv Rusije svi mudrovali, ali očito bez nakane da te "mudrosti" primijene u svojim klubovima.

26. travanj 2024 05:16