StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Ljepota je prolazna, bodovi ostaju!

14. travnja 2017. - 15:37

Ljepota (igre) je prolazna, bodovi ostaju! Tom se logikom, nema sumnje, vodio Zoran Slavica Lav, kad je preuzeo prvu momčad na Šubićevcu. A za takvu je nogometnu filozofiju imao niz velikih i pregršt manjih razloga. Prije svega, strah od još niže stepenicu u trenutku preuzimanja momčadi, koja je već opasno visjela nad ponorom. Da ne govorimo o rasporedu, koji je u prvih pet utakmica donosio četiri gostovanja (dvaput Solin, Dugopolje, Hrvatski dragovoljac), te lidera Goricu na Šubićevac.


Do vrijednih šest bodova iz tih pet utakmica Slavica je došao i zahvaljujući vrijednom iskustvu, što ga je stekao, vodeći uspješno biogradskog Primorca u južnoj skupini Treće lige, koja je kvalitetom tek nešto ispod drugoligaške utrke.


S tri stopera šibenski je trener dobrim dijelom zatvorio koridore prema prezimenjaku Hrvoju Slavici. U istu svrhu koristio je dva zadnja vezna. U nedostatku tipičnog "fantaziste" i brze špice iz utakmice u utakmicu tražio je „prava“ rješenja u napadu. Statistika na jasan način otkriva njegove muke. U pet "Slavičinih" kola Šibenik je zabio četiri gola, od kojih su čak tri utrpali oni, kojima to ne piše kao glavna zadaća u "opisu radnog mjesta" (Rodin, G. Živković, Roca).

Stoga, šibenski trener nema pametnog razloga da mijenja već spomenutu filozofiju, koja ima i radni naslov u stilu "otraga stisni, a naprijed će se valjda nešto dogoditi".
Makar smo pri kraju Velikog tjedna, a putovi gospodnji nedokučivi, malo je nade da će uskoro „uskrsnuti“ netko od šibenskih strijelaca. Neovisno od toga što bi Zoran Slavica i potpisnik ovih redova bili sretni kao mala djeca da se to dogodi. No, katkad se čini da im on vjeruje i više nego napadači sami sebi!
"Vječni" Marko Slavica, pak, zbori ovako: - Lav radi sve da zaštiti ime kluba! A tu nema cijene!

Slično su, kako tvrdi, predsjednik VK Solaris, Tomislav Perak postupili svi šibenski vaterpolski prvaci u trenutku kad se klub spašavao od ponora Prve B-lige u B "majstoricama" sa Zadrom.
– U klubu smo se divno osjećali, kad smo shvatili da Perica Bukić, Ivica Tucak, Mile Nakić i ostali čine sve da pobijedimo Zadrane. Nemojte me, dakako, krivo shvatiti. Bila je to samo neviđena moralna i logistička potpora treneru Renatu Vrbičiću i njegovim mladim igračima – zadovoljno je konstatirao Perak.


Makar se govorilo o tome kako bi u "majstoricama" u bazen mogli uskočiti i vitalni veterani Edi Brkić i Mate Zeljak, odustalo se od toga.

– Odustali smo od toga, poštujući Vrbičićevu procjenu da momčad vrijedi više nego što je pokazala u utakmicama Druge regionalne lige – opet će Perak.

I bez jedne cijele momčadi, koja brani boje drugih ligaša (Šparada, Vlahović, Bašić, Santini, Goreta, Petković, Marelja), u Crnici vjeruju u bolje dane.
– U prvenstvu Hrvatske tražit ćemo svoj trenutak istine u procesu sazrijevanja. U sudaru s nekim od splitskih klubova i zagrebačkim Medveščakom – drži Perica Bukić.

Ne znam čime bi mu posebno mudrim "kontrirao", ali padaju mi na pamet izreke dvojice meni posebno dragih Šibenčana. Već spomenutog Marka Slavice ("Sazrijevanje krije niz razočarenja") i, nažalost pokojnog, Arsena Dedića, koji bi manje talentiranim glazbenicima znao reći "Budi spreman i na okrutnu istinu!"

26. travanj 2024 11:58