StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Sapunići

16. veljače 2017. - 19:37

Bili Smo Uskoro cili se protresa i naježija od guclja ranojutarnje travarice za šankon Paronine betulice.
– Najteže su prva i zadnja! – reka je stisnute face i pognute glave, pari da guca žičanu četku. Pogledavajući ga niz čašu pive El Tigre mu je na to reka da ubuduće počne piti od sredine, pa više neće imati takih problema.

Obojicu ih je Dobra Parona odmirila zavrčući okicaman, jerbo se njojzi priča o drugin stvariman. Recimo, o higijenskin navikaman svojih mušterija, jerbo jon je nos dočin su njih dvojica ušli u bufetić, javija da teke picigaju na ustajali znoj.
Sa puno takta i obzira, prikinila je njiov razgovor tako da je prid svakoga na šank metnila toaletni sapunić, prikrižila ruke i počela ih gledati fišo u oči. I oni su se u nju zabuljili bez riči i trajalo je to, reka bi čovik, cilu vičnost, dok El Tigre nije progovorija.


Evo za Valentinovo

 

– Šta, ne sviđa van se poklon SDP-ovaca za Valentinovo? – reka jon je ka začuđeno dok je mirisa oni sapunić.
Isto je učinija i Bili Smo Uskoro, s ričiman da se ne more nadiviti anitalentu SDP za političku promociju i slanje pravih poruka u pravo vrime.
– Gradonačelniku Buriću rečemo, prigovaraju da je raskopa grad i s otin samo reklamiraju njegova poduzimanja, a dok se otkrivaju detalji Sauhinih makinacija sa državnin šoldima, oni dilu toaletne sapuniće na Valentinovo.

– A koja je oto poruka? - podbočila se Dobra Parona, vidno iznervirana šta nježina namjera nije pogodila tamo di je naciljala, pa sada jedino more igrati kako su ova dvojica zasvirala.
– Pa, diljenje sapunića narodu na Valentinovo nesumnjivo se dade iščitati ka poruka istome tome narodu neka se pere ispod pauza dok njihovi peru šolde... – reka jon je sa velikon sigurnošću.

– Biće je sapunića priostalo od Sapunara i afere sa auto-puton – zločesto se ubacija El Tigre, na šta je Dobra Parona zatražila ispravak krivoga navoda s ričiman da je Sapunar bija HDZ-ov, a poslin će in reći šta misli o jednima i drugiman.
Prije toga, iznila bi ona njiman svoju dilemu: oće li posal primistiti na novi gradski punkt šta će uskoro nastati kada se razmontira pumpa na Vanjskome, oli će ostati u Staromen gradu?

– Ajte, ne budite smišni, šta ćete raditi među cvićon? Nije to ambjent za vas, draga gospojo. Zašto van je oto uopće palo na pamet? – gleda je u čudu El Tigre.
– Pa zato šta je Franko Vidović reka da će SDP, dođe li na vlast, odma prikiniti sa kopanjen Pojane. Znači, ništa od parking mista koja mogu pomoći priporodu Staroga grada, priznala je svoja strahovanja.

– A da se ja osiguran na drugi način, ko bija da bija na vlasti? Šta mislite – unila in se u facu – da ja za ovi svoj jelovnik uveden spomeničku rentu? Zapravo, da mi u gradskoj upravi dadu niki čertifikat za oto, da bude legalno?
U smislu tradicijonalne spize, folklora, okusa i mirisa Mediterana i šta ja znan, da se to teke nakiti… Da me malo gurne naprid, jerbo ću vako skroz propasti?

Spomenička renta

– E, mogli bi, to sa spomeničkon renton za vaš jelovnik nije loša ideja! – sve se zajedljivo smijulji El Tigre. - Oglavina van ionako pari da je skuvana za vrime opsade Turaka… Lipa, tvrda, ka da je skulptura… A i skulpture su nika vrsta spomenika, to je istina. Ko za takvo nešto ne bi skuplje platija!?
– Vi se zafrkajete dok ja strahujen... Te oće li plavi ili crveni, šta će doniti jedni, a šta drugi? - uzdahnila je duboko poštena gazdarica. A saću van reći šta mislin o jedniman i drugiman, kako san obećala maloprije.
– Budući da se naši političari volu zaigrati sa šoldima, ja bi njiman dala isključivo funkcije dičinjih gradonačelnika, dičinjih župana, a uvela bi i funkcije dičinjeg premijera i prisidnika države, dakako sa dičinjin ovlastiman.
– Šta bi značilo – naglasila je – da su jedini šoldi s kojiman mogu raspolagati, oni od dičinje pretplate na časopise Radost i Modra Lasta.

El Tigre je iz šuca na tu ideju odmanija rukon: – Znan ja nas! – reka je sa tužnin uzdahon. – Ti sitni šoldi od pretplate za dičje časopise priko noći bi se jopeta pritvorili u puste mijune minusa. Šta zaigrani odrasli ljudi na dičinjin funkcijaman znadu šta je kuna? Ništa, isto ka i dica - jedna kuna i mijun njiman je isto!

26. travanj 2024 05:31