stdClass Object ( [id] => 1375028 [title] => Poznati profesor iz cetinskog kraja o teškome životu: ‘Slušao sam priče o vukodlacima i o rezanju žila Frane Matošića‘ [alias] => poznati-profesor-iz-cetinskog-kraja-o-teskome-zivotu-slusao-sam-price-o-vukodlacima-i-o-rezanju-zila-frane-matosica [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vinko Gale se osjeća i izgleda puno bolje nego godine govore, a osamdesetu će navršiti ovog prosinca. Živi u Blatu na Cetini, umirovljeni je profesor hrvatskog jezika i sociologije, a posljednjih petnaest godina se bavi istraživanjem rodoslovlja. Arhivsku građu koju instituti prikupljaju godinama, Vinko sakuplja i istražuje sam, a do sada je objavio osam knjiga o demografskoj povijesti naših sela, te autobiografiju "Kazivanja".

Za razliku od njegovih vršnjaka, Vinko je zbog prirode posla prigrlio modernu tehnologiju i, kako kaže, nije požalio.

- Dosada je najgori osjećaj, pogotovo u mojim godinama. Mislio sam da ću u penziji popravljati suhozide na imanju, no već prve godine sam napravio sve što je trebalo i najednom sam ostao bez posla. To je za mene neprirodno stanje i tako sam počeo pisati. U svojoj prvoj knjizi "Kazivanja", iznio sam tek dio onog što se događalo u mom privatnom životu, a bilo je svega.

Pa što se to sve događalo, pitamo našeg sugovornika.

- Rođen sam krajem Drugog svjetskog rata. Nisam bio planiran, pa mi je majka goorila kako je danima plakala kad je saznala da je trudna. Već je imala dvojicu sinova; Juru i Ivanka, a na temelju trudnoće je izvukla mog oca iz vojske, u koju je bio mobiliziran od tadašnjih vlasti NDH. Živjeli smo u zajednici sa stricem i njegovoj obitelji sve do 1967. godine, a mojim rođenjem bilo nas je desetero u kući. Kruha, naravno, nikad dovoljno. Svatko bi dobio svoj komad, a jedino mater svoj nikad nije pojela, nego bi podijelila nama djeci.

Kultura življenja bila je jadna. Nije bilo zahoda, a uši i buhe su bile normalna stvar. Odrasli nisu pazili što će pred djecom pričati. U večernjim zimskim satima slušali smo o vilama i vukodlacima, o ljudima visokim kao telegrafski stup i u nas je ulazio strah. Sjećam se da bi mi duša uzdrhtala na svaki šum u konobi ili na šufitu. Hipersenzibilnost je bila temelj moje psihološke strukture. Na Cetinu također nismo smjeli ići sami, pa je rijeka oduvijek u nama izazivala strahopoštovanje.

‘Moca isina‘

Kad usporedite Cetinu vašeg djetinjstva s rijekom danas - koje su promjene?

---

image

Iz mladih dana

Privatni Album
---

- Još kao dijete mislio sam da su sve rijeke Cetine. Do 1962. godine imala je normalan tok, a tada su je ukrotili i poslali kroz Mosor do Zakučca, i od tada se sve mijenja. Prije se ispod svakog kamena mogao naći rak, a otkad je počela raditi HE "Zakučac", rakova je nestalo, a rijeku su dodatno zagadile tvornice i kanalizacija.

Obiteljski apolitični, na vjeronauk, pričest i krizmu Vinko i njegova braća išli su sukladno običajima i pravilima koja su vrijedila stoljećima.      

- Dok nisam pošao u školu, nisam znao što to znači "moca isina". Tek onda sam vidio da to znači "u ime Oca". Od trećeg razreda pa sve do kraja svog ukupnog školovanja bio sam odlikaš, marljiv student, uporan i odgovoran.

U djetinjstvu sam bio često boležljiv i trebalo je odabrati neko zanimanje gdje neću biti izložen vanjskim vremenskim nepogodama. Nakon završene osmoljetke majka je rekla:

- Najbolje da ide za učitelja, nikada ga neće kiša stopiti! To je bio najvažniji razlog zbog kojeg sam krenuo u Učiteljsku školu. Davne 1959. godine, Split je imao oko 60 tisuća stanovnika i to su bili uglavnom rođeni Splićani, otočani i nešto "Vlaja". Veličinu tadašnjeg Splita mogu ilustrirati činjenicom da je rođak Marko Smoljanović imao kuću na Škrapama, a od bolnice Firule do njegove kuće nije bilo niti jedne zgrade ili bilo kakve kuće, priča nam profesor Gale otkrivajući koliko ga je Split impresionirao kao srednjoškolca:

- Odlazak u Split značio je odlazak u nepoznato. Time je prestalo moje djetinjstvo koje je bilo siromašno, ali duhovno bogato. U meni su ostala sjećanja na divne ljude, sijela, Cetinu i učenje plivanja s tikvicama ispod pazuha, na igru prstenka, traženje puža, lovljenje ribe...Tek kasnije sam shvatio koliko je sve to bilo lijepo i ostat će mi kao vječno svjetlo koje će mi u teškim trenucima pomoći da prevladam najteže prepreke. Srednjoškolsko doba je i vrijeme mog emocionalnog sazrijevanja: već s petnaest godina počeo sam se brijati, ali problem je bio kako pristupiti djevojkama. Bilo je u meni iskonskog stida i straha kako se ponašati i što govoriti. Kad sam bio u trećem razredu, jedna drugašica je bacila oko na me. Moje kolege, koji su bili stariji od mene, su to vidjele i savjetovali me da bih trebao s njom izići. I doista, dogovorili smo se da ću je poslije škole otpratiti do stana.

Fascinacija Hajdukom

Mislio sam da svi mene gledaju kako idem s djevojkom. Kad smo došli do starog Hajdukova igrališta, ja joj kažem:

- Evo, sad dalje možeš i sama, smije se Vinko.

Teško je danas zamisliti vrijeme kad tehnologija nije dominirala društvom, no Vinko pamti kako se, dok je bio srednjoškolac, počelo govorkati o televiziji:

- Znaš, ti ispred sebe možeš vidjeti što se događa u Americi...Bilo je to teško shvatiti. Izgledalo je kao bajka. A onda je 1960. godine televizija prenosila nogometne utakmice s Olimpijade iz Rima. Tada su u Splitu bile samo tri televizije i ja sam, kao i mnogi drugi, došao ispred prostorija NK Dalmatinac i gledao prijenos iz Rima. Nisam vidio ništa, ali sam svejedno gledao. Još u najranijem djetinjstvu napojen sam ljubavlju prema Hajduku. Otići gledati Hajduka bio je san svakog mladića ili bolje reći dječaka. Tih godina, slušao sam različite priče o igračima koje su bile i mitskog karaktera. Slušao sam o Beari koji skače kao mačka, o Frani Matošiću kojemu su liječnici rezali žile ispod koljena da svojim šutom ne bi ubio vratara, o legendarnom Vukasu koji dribla i po sedam igrača zaredom. A učenje? I dalje sam bio odličan. Brat Ivanko mi je bio uzor i u mnogočemu sam ga oponašao. Pisao je pjesme i imao dušu poete. Nažalost, prerano je otišao, govori nam, pričajući o tragediji koja je snašla njegovu obitelj.

---

image

‘U srednjoj školi sam bio cijenjeni odlikaš, ‘faca‘, a onda sam upisao Filozofski fakultet u Zagrebu‘

Privatni Album
---

- Jedne subote sam bio s društvom na plesu, a kad sam se vratio u stan, našao sam mlađeg brata gdje plače i prevrće se kao da ima grčeve u želucu. Bilo je to 24. veljače 1963. kada je Ivanko imao 23 godine. Radio je na Šibenskom mostu jer se u to vrijeme gradila Jadranska magistrala.

Vraćao se s društvom s plesa i u tri sata po ponoći, u nekoj blagoj krivini u Mandalini šofer je udario u kraj, brat je ispao i na mjestu ostao mrtav, a ostalima nije bilo ništa. To je bilo poput bombe koja je udarila u moj duševni mozaik i svom silinom ga raznijela. Nakon toga nikad više nisam osjetio one sreće i punoće života. Poslije bratove smrti nisam mislio da ću studirati, mislio sam da ću učiteljevati negdje u ovom kraju, u blizini ucviljenih roditelja.

Međutim, na sreću mnogih Vinkovih učenika, nije bilo tako. Vinkov brat Jure 1963. odlazi na rad u Njemačku i piše mu da će ga školovati. Hipersenzibilian i uzdrman gubitkom brata, za vrijeme pripreme mature Vinku se događa nešto što će obilježiti njegov cjelokupni život.

- Velika odgovornost i strah od neuspjeha odrazili su se na moje psihičko stanje. Od tog silnog pritiska počelo mi je zujanje u ušima. Nisam znao što je to pa sam se zabrinuo, ali kad je prošla matura, to je nestalo. U srednjoj školi sam bio cijenjeni odlikaš, "faca", a onda sam upisao Filozofski fakultet u Zagrebu. U novoj sredini nisam imao potporu, pokatkad sam bio uvrijeđen i podcijenjen i to me boljelo. Sigurnost sam dobivao redovnim i uspješnim polaganjem ispita tako da sam nakon treće godine diplomirao sociologiju kod dr. prof. Rudija Supeka. Od cijele moje generacije koja je upisala studij hrvatskog jezika, diplomirao sam prvi, u rujnu 1968. godine

Sudbonosni susret

Pitamo ga je li ga Zagreb očeličio ili oslabio?

- Svima savjetujem da idu u Zagreb studirati ako ikako mogu jer Zagreb je grad koji pruža velike mogućnosti u izgradnji osobnosti; bilo da je to područje kulture, znanosti ili drugih područja društvenog života. Kad sam 1964. došao u Zagreb u njemu je bilo 4000 automobila i tek se kupovala televizija.

U proljeće 1968. godine došlo je do studentskih nemira u većini metropola Europe.Temelj tih nemira bile su ljevičarske ideje koje su uzdrmale postojeći europski establišment, a nezadovoljstvo se prenijelo i na prostor Jugoslavije. Vođe tog pokreta u Zagrebu bili su sveučilišni profesori: dr. Gajo Petrović i dr. Vanja Sutlić, a od studenata Inoslav Bešker, prisjeća se Vinko te nastavlja

- Atmosfera je bila nabijena emocijama i prvi put sam osjetio koliko masa može ponijeti pojedinca. Među prisutnima je bilo i agenata UDB-e i bilo je neizvjesno hoće li policija intervenirati. Tito se pojavio na televiziji govoreći drhtavim glasom. Nikada ga nisam vidio tako nesigurna. Podržao je prosvjede i rekao kako ga njegovi suradnici ne slušaju, što je izazvalo oduševljenje kod studenata. Tu je pokazao svoju državničku vještinu. Može se reći da je to manipulacija, ali što je politika nego mogućnost manipuliranja masama.

Međutim, već 22. rujna 1968. dobio sam dopis od općine Omiš da postoji mogućnost zapošljavanja u Gimnaziji i da pošaljem podatke koliko još imam ispita. Nisam znao o čemu se radi pa sam odlučio otputovati u Omiš i vidjeti situaciju. Razgovarao sam sa ravnateljem prof. Ivom Kastropilom i on mi je rekao da je profesor filozofije, sociologije i psihologije išao na odsluženje vojnog roka i da tu grupu predmeta treba predavati. Tri tjedan kasnije stupio sam na posao u gimnaziji "Katja Pavišić-Šperac" gdje sam ostao, u različitim varijantama, 40 godina, odnosno do mirovine u prosincu 2009. godine.

---

image

Sa suprugom Marijom

Privatni Album
---

Ispričao nam je i kako je upoznao suprugu Mariju...

Bolja budućnost

- Upoznali smo se u bolnici. Bio sam u vojsci i izašao bez dopuštenja. Prijatelj me vozio i brzinomjer je pokazivao 110 km kad je na cestu izletio čovjek. Nije bilo vremena za kočenje i sletili smo niz cestu, prevrćući se. Svi smo ostali živi, a meni je napukao treći pršljen kralježnice i imao sam potres mozga. Mjesec dana nisam mogao micati desnom rukom, mučile su me vrtoglavice, a u posjet mi je došla Ljubica Abramović, tadašnja djevojka moga susjeda. S njom je bila njena najbolja prijateljica - Marija Lendić. Odmah sam znao da je to -to, kaže nam kroz osmijeh.

Vinko Gale je izuzetan čovjek jasnog stava - zalagati se za bolju budućnost!

Generacije njegovih učenika naučile su i više od obveznog školskog programa, a njegov odlazak u mirovinu rastužio je mnoge jer nije bilo gvozdenih vrata koje Vinkova riječ ne bi otvorila. Trideset sedam Vinkovih učenika je također postalo profesorima hrvatskog jezika, šireći one iste vrijednosti koje im je usadio njihov profesor Gale.

---

Popis knjiga: zaljubljenik u rodoslovlje

Evo koje je sve knjige prof. Gale napisao: 1. "Kazivanja", 2. Blato na Cetini u hrvatskoj povijesti, 3. Povijest obitelji Blata na Cetini, 4. Rodoslovlje sela Podgrađa, 5. Rodoslovlje Ciste Provo, 6. Povijest i rodoslovlja obitelji Lokve Rogoznice, 7. Rodoslovlja obitelji Piska, 8. Rodoslovlja obitelji Novih sela, 9. Rodoslovlje obitelji župe Rašćane

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKVA SUDBINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => KAKVA SUDBINA 2 0 10498 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-22 12:33:19 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Danijela Batinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-24 15:05:31 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-03-24 15:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Poznati profesor iz cetinskog kraja o teškome životu: 'Slušao sam priče o vukodlacima i o rezanju žila Frane Matošića' page_title=Poznati profesor iz cetinskog kraja o teškome životu: 'Slušao sam priče o vukodlacima i o rezanju žila Frane Matošića' [metakey] => vinko gale, rodoslovlje, Cetina, Knjige, životni put, profesor, pisac, Cetinski kraj, tragičan život, Frane Matošić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26825741.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26825734.png","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26825735.png","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26825742.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Odlazak u Split zna\u010dio je odlazak u nepoznato. Time je prestalo moje djetinjstvo koje je bilo siroma\u0161no, ali duhovno bogato\u2018<\/p>","

Sa suprugom Marijom<\/p>","

Iz mladih dana<\/p>","

\u2018U srednjoj \u0161koli sam bio cijenjeni odlika\u0161, \u2018faca\u2018, a onda sam upisao Filozofski fakultet u Zagrebu\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["58:14","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1086x1448","hd_26825741_1920.jpg":"1920x1080","k_26825741_1280.jpg":"1280x1280","k_26825741_1024.jpg":"1024x1024","k_26825741_640.jpg":"640x640","k_26825741_480.jpg":"480x480","k_26825741_340.jpg":"340x340","k_26825741_220.jpg":"220x220","o_26825741_1280.jpg":"1280x1706","o_26825741_1024.jpg":"1024x1365","o_26825741_640.jpg":"640x853","o_26825741_480.jpg":"480x640","o_26825741_340.jpg":"340x453","o_26825741_220.jpg":"220x293","h_26825741_1280.jpg":"1280x854","h_26825741_1024.jpg":"1024x683","h_26825741_640.jpg":"640x427","h_26825741_480.jpg":"480x320","h_26825741_340.jpg":"340x227","h_26825741_220.jpg":"220x147","pp_26825741_1280.jpg":"1280x1628","pp_26825741_1024.jpg":"1024x1303","pp_26825741_640.jpg":"640x814","pp_26825741_480.jpg":"480x611","pp_26825741_340.jpg":"340x432","pp_26825741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"478x680","hd_26825734_1920.png":"1920x1080","k_26825734_1280.png":"1280x1280","k_26825734_1024.png":"1024x1024","k_26825734_640.png":"640x640","k_26825734_480.png":"480x480","k_26825734_340.png":"340x340","k_26825734_220.png":"220x220","o_26825734_1280.png":"1280x1820","o_26825734_1024.png":"1024x1456","o_26825734_640.png":"640x910","o_26825734_480.png":"480x682","o_26825734_340.png":"340x483","o_26825734_220.png":"220x312","h_26825734_1280.png":"1280x854","h_26825734_1024.png":"1024x683","h_26825734_640.png":"640x427","h_26825734_480.png":"480x320","h_26825734_340.png":"340x227","h_26825734_220.png":"220x147","pp_26825734_1280.png":"1280x1628","pp_26825734_1024.png":"1024x1303","pp_26825734_640.png":"640x814","pp_26825734_480.png":"480x611","pp_26825734_340.png":"340x432","pp_26825734_220.png":"220x280"},{"size0":"602x374","hd_26825735_1920.png":"1920x1080","k_26825735_1280.png":"1280x1280","k_26825735_1024.png":"1024x1024","k_26825735_640.png":"640x640","k_26825735_480.png":"480x480","k_26825735_340.png":"340x340","k_26825735_220.png":"220x220","o_26825735_1280.png":"1280x795","o_26825735_1024.png":"1024x636","o_26825735_640.png":"640x397","o_26825735_480.png":"480x298","o_26825735_340.png":"340x211","o_26825735_220.png":"220x136","h_26825735_1280.png":"1280x854","h_26825735_1024.png":"1024x683","h_26825735_640.png":"640x427","h_26825735_480.png":"480x320","h_26825735_340.png":"340x227","h_26825735_220.png":"220x147","pp_26825735_1280.png":"1280x1628","pp_26825735_1024.png":"1024x1303","pp_26825735_640.png":"640x814","pp_26825735_480.png":"480x611","pp_26825735_340.png":"340x432","pp_26825735_220.png":"220x280"},{"size0":"1086x1448","hd_26825742_1920.jpg":"1920x1080","k_26825742_1280.jpg":"1280x1280","k_26825742_1024.jpg":"1024x1024","k_26825742_640.jpg":"640x640","k_26825742_480.jpg":"480x480","k_26825742_340.jpg":"340x340","k_26825742_220.jpg":"220x220","o_26825742_1280.jpg":"1280x1706","o_26825742_1024.jpg":"1024x1365","o_26825742_640.jpg":"640x853","o_26825742_480.jpg":"480x640","o_26825742_340.jpg":"340x453","o_26825742_220.jpg":"220x293","h_26825742_1280.jpg":"1280x854","h_26825742_1024.jpg":"1024x683","h_26825742_640.jpg":"640x427","h_26825742_480.jpg":"480x320","h_26825742_340.jpg":"340x227","h_26825742_220.jpg":"220x147","pp_26825742_1280.jpg":"1280x1628","pp_26825742_1024.jpg":"1024x1303","pp_26825742_640.jpg":"640x814","pp_26825742_480.jpg":"480x611","pp_26825742_340.jpg":"340x432","pp_26825742_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15218818 Threads: 5 Questions: 3171763694 Slow queries: 7104783 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235392111 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/poznati-profesor-iz-cetinskog-kraja-o-teskome-zivotu-slusao-sam-price-o-vukodlacima-i-o-rezanju-zila-frane-matosica-1375028 [printLink] => /dalmacija/zagora/poznati-profesor-iz-cetinskog-kraja-o-teskome-zivotu-slusao-sam-price-o-vukodlacima-i-o-rezanju-zila-frane-matosica-1375028?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 752883 [name] => vinko gale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-22 16:53:48 [main_article_id] => 0 [alias] => vinko-gale [link] => /tag/vinko-gale ) [1] => stdClass Object ( [id] => 61186 [name] => rodoslovlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rodoslovlje [link] => /tag/rodoslovlje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 331334 [name] => Cetina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cetina [link] => /tag/cetina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679265 [name] => Knjige [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjige [link] => /tag/knjige ) [4] => stdClass Object ( [id] => 752884 [name] => životni put [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-22 16:53:49 [main_article_id] => 0 [alias] => zivotni-put [link] => /tag/zivotni-put ) [5] => stdClass Object ( [id] => 393700 [name] => profesor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => profesor [link] => /tag/profesor ) [6] => stdClass Object ( [id] => 452511 [name] => PISAC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pisac [link] => /tag/pisac ) [7] => stdClass Object ( [id] => 458086 [name] => Cetinski kraj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cetinski-kraj [link] => /tag/cetinski-kraj ) [8] => stdClass Object ( [id] => 752885 [name] => tragičan život [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-22 16:53:49 [main_article_id] => 0 [alias] => tragican-zivot [link] => /tag/tragican-zivot ) [9] => stdClass Object ( [id] => 418960 [name] => frane matošić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => frane-matosic [link] => /tag/frane-matosic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKVA SUDBINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poznati profesor iz cetinskog kraja o teškome životu: ‘Slušao sam priče o vukodlacima i o rezanju žila Frane Matošića‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-12-37-53-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26825741.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Album [mainImageDesc] =>

‘Odlazak u Split značio je odlazak u nepoznato. Time je prestalo moje djetinjstvo koje je bilo siromašno, ali duhovno bogato‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26825741.jpg [title] =>

‘Odlazak u Split značio je odlazak u nepoznato. Time je prestalo moje djetinjstvo koje je bilo siromašno, ali duhovno bogato‘

Privatni Album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26825734.png [title] =>

Sa suprugom Marijom

Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26825735.png [title] =>

Iz mladih dana

Privatni Album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26825742.jpg [title] =>

‘U srednjoj školi sam bio cijenjeni odlikaš, ‘faca‘, a onda sam upisao Filozofski fakultet u Zagrebu‘

Privatni Album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vinko Gale se osjeća i izgleda puno bolje nego godine govore, a osamdesetu će navršiti ovog prosinca. Živi u Blatu na Cetini, umirovljeni je profesor hrvatskog jezika i sociologije, a posljednjih petnaest godina se bavi istraživanjem rodoslovlja. Arhivsku građu koju instituti prikupljaju godinama, Vinko sakuplja i istražuje sam, a do sada je objavio osam knjiga o demografskoj povijesti naših sela, te autobiografiju "Kazivanja".

Za razliku od njegovih vršnjaka, Vinko je zbog prirode posla prigrlio modernu tehnologiju i, kako kaže, nije požalio.

- Dosada je najgori osjećaj, pogotovo u mojim godinama. Mislio sam da ću u penziji popravljati suhozide na imanju, no već prve godine sam napravio sve što je trebalo i najednom sam ostao bez posla. To je za mene neprirodno stanje i tako sam počeo pisati. U svojoj prvoj knjizi "Kazivanja", iznio sam tek dio onog što se događalo u mom privatnom životu, a bilo je svega.

Pa što se to sve događalo, pitamo našeg sugovornika.

- Rođen sam krajem Drugog svjetskog rata. Nisam bio planiran, pa mi je majka goorila kako je danima plakala kad je saznala da je trudna. Već je imala dvojicu sinova; Juru i Ivanka, a na temelju trudnoće je izvukla mog oca iz vojske, u koju je bio mobiliziran od tadašnjih vlasti NDH. Živjeli smo u zajednici sa stricem i njegovoj obitelji sve do 1967. godine, a mojim rođenjem bilo nas je desetero u kući. Kruha, naravno, nikad dovoljno. Svatko bi dobio svoj komad, a jedino mater svoj nikad nije pojela, nego bi podijelila nama djeci.

Kultura življenja bila je jadna. Nije bilo zahoda, a uši i buhe su bile normalna stvar. Odrasli nisu pazili što će pred djecom pričati. U večernjim zimskim satima slušali smo o vilama i vukodlacima, o ljudima visokim kao telegrafski stup i u nas je ulazio strah. Sjećam se da bi mi duša uzdrhtala na svaki šum u konobi ili na šufitu. Hipersenzibilnost je bila temelj moje psihološke strukture. Na Cetinu također nismo smjeli ići sami, pa je rijeka oduvijek u nama izazivala strahopoštovanje.

‘Moca isina‘

Kad usporedite Cetinu vašeg djetinjstva s rijekom danas - koje su promjene?

---

image

Iz mladih dana

Privatni Album
---

- Još kao dijete mislio sam da su sve rijeke Cetine. Do 1962. godine imala je normalan tok, a tada su je ukrotili i poslali kroz Mosor do Zakučca, i od tada se sve mijenja. Prije se ispod svakog kamena mogao naći rak, a otkad je počela raditi HE "Zakučac", rakova je nestalo, a rijeku su dodatno zagadile tvornice i kanalizacija.

Obiteljski apolitični, na vjeronauk, pričest i krizmu Vinko i njegova braća išli su sukladno običajima i pravilima koja su vrijedila stoljećima.      

- Dok nisam pošao u školu, nisam znao što to znači "moca isina". Tek onda sam vidio da to znači "u ime Oca". Od trećeg razreda pa sve do kraja svog ukupnog školovanja bio sam odlikaš, marljiv student, uporan i odgovoran.

U djetinjstvu sam bio često boležljiv i trebalo je odabrati neko zanimanje gdje neću biti izložen vanjskim vremenskim nepogodama. Nakon završene osmoljetke majka je rekla:

- Najbolje da ide za učitelja, nikada ga neće kiša stopiti! To je bio najvažniji razlog zbog kojeg sam krenuo u Učiteljsku školu. Davne 1959. godine, Split je imao oko 60 tisuća stanovnika i to su bili uglavnom rođeni Splićani, otočani i nešto "Vlaja". Veličinu tadašnjeg Splita mogu ilustrirati činjenicom da je rođak Marko Smoljanović imao kuću na Škrapama, a od bolnice Firule do njegove kuće nije bilo niti jedne zgrade ili bilo kakve kuće, priča nam profesor Gale otkrivajući koliko ga je Split impresionirao kao srednjoškolca:

- Odlazak u Split značio je odlazak u nepoznato. Time je prestalo moje djetinjstvo koje je bilo siromašno, ali duhovno bogato. U meni su ostala sjećanja na divne ljude, sijela, Cetinu i učenje plivanja s tikvicama ispod pazuha, na igru prstenka, traženje puža, lovljenje ribe...Tek kasnije sam shvatio koliko je sve to bilo lijepo i ostat će mi kao vječno svjetlo koje će mi u teškim trenucima pomoći da prevladam najteže prepreke. Srednjoškolsko doba je i vrijeme mog emocionalnog sazrijevanja: već s petnaest godina počeo sam se brijati, ali problem je bio kako pristupiti djevojkama. Bilo je u meni iskonskog stida i straha kako se ponašati i što govoriti. Kad sam bio u trećem razredu, jedna drugašica je bacila oko na me. Moje kolege, koji su bili stariji od mene, su to vidjele i savjetovali me da bih trebao s njom izići. I doista, dogovorili smo se da ću je poslije škole otpratiti do stana.

Fascinacija Hajdukom

Mislio sam da svi mene gledaju kako idem s djevojkom. Kad smo došli do starog Hajdukova igrališta, ja joj kažem:

- Evo, sad dalje možeš i sama, smije se Vinko.

Teško je danas zamisliti vrijeme kad tehnologija nije dominirala društvom, no Vinko pamti kako se, dok je bio srednjoškolac, počelo govorkati o televiziji:

- Znaš, ti ispred sebe možeš vidjeti što se događa u Americi...Bilo je to teško shvatiti. Izgledalo je kao bajka. A onda je 1960. godine televizija prenosila nogometne utakmice s Olimpijade iz Rima. Tada su u Splitu bile samo tri televizije i ja sam, kao i mnogi drugi, došao ispred prostorija NK Dalmatinac i gledao prijenos iz Rima. Nisam vidio ništa, ali sam svejedno gledao. Još u najranijem djetinjstvu napojen sam ljubavlju prema Hajduku. Otići gledati Hajduka bio je san svakog mladića ili bolje reći dječaka. Tih godina, slušao sam različite priče o igračima koje su bile i mitskog karaktera. Slušao sam o Beari koji skače kao mačka, o Frani Matošiću kojemu su liječnici rezali žile ispod koljena da svojim šutom ne bi ubio vratara, o legendarnom Vukasu koji dribla i po sedam igrača zaredom. A učenje? I dalje sam bio odličan. Brat Ivanko mi je bio uzor i u mnogočemu sam ga oponašao. Pisao je pjesme i imao dušu poete. Nažalost, prerano je otišao, govori nam, pričajući o tragediji koja je snašla njegovu obitelj.

---

image

‘U srednjoj školi sam bio cijenjeni odlikaš, ‘faca‘, a onda sam upisao Filozofski fakultet u Zagrebu‘

Privatni Album
---

- Jedne subote sam bio s društvom na plesu, a kad sam se vratio u stan, našao sam mlađeg brata gdje plače i prevrće se kao da ima grčeve u želucu. Bilo je to 24. veljače 1963. kada je Ivanko imao 23 godine. Radio je na Šibenskom mostu jer se u to vrijeme gradila Jadranska magistrala.

Vraćao se s društvom s plesa i u tri sata po ponoći, u nekoj blagoj krivini u Mandalini šofer je udario u kraj, brat je ispao i na mjestu ostao mrtav, a ostalima nije bilo ništa. To je bilo poput bombe koja je udarila u moj duševni mozaik i svom silinom ga raznijela. Nakon toga nikad više nisam osjetio one sreće i punoće života. Poslije bratove smrti nisam mislio da ću studirati, mislio sam da ću učiteljevati negdje u ovom kraju, u blizini ucviljenih roditelja.

Međutim, na sreću mnogih Vinkovih učenika, nije bilo tako. Vinkov brat Jure 1963. odlazi na rad u Njemačku i piše mu da će ga školovati. Hipersenzibilian i uzdrman gubitkom brata, za vrijeme pripreme mature Vinku se događa nešto što će obilježiti njegov cjelokupni život.

- Velika odgovornost i strah od neuspjeha odrazili su se na moje psihičko stanje. Od tog silnog pritiska počelo mi je zujanje u ušima. Nisam znao što je to pa sam se zabrinuo, ali kad je prošla matura, to je nestalo. U srednjoj školi sam bio cijenjeni odlikaš, "faca", a onda sam upisao Filozofski fakultet u Zagrebu. U novoj sredini nisam imao potporu, pokatkad sam bio uvrijeđen i podcijenjen i to me boljelo. Sigurnost sam dobivao redovnim i uspješnim polaganjem ispita tako da sam nakon treće godine diplomirao sociologiju kod dr. prof. Rudija Supeka. Od cijele moje generacije koja je upisala studij hrvatskog jezika, diplomirao sam prvi, u rujnu 1968. godine

Sudbonosni susret

Pitamo ga je li ga Zagreb očeličio ili oslabio?

- Svima savjetujem da idu u Zagreb studirati ako ikako mogu jer Zagreb je grad koji pruža velike mogućnosti u izgradnji osobnosti; bilo da je to područje kulture, znanosti ili drugih područja društvenog života. Kad sam 1964. došao u Zagreb u njemu je bilo 4000 automobila i tek se kupovala televizija.

U proljeće 1968. godine došlo je do studentskih nemira u većini metropola Europe.Temelj tih nemira bile su ljevičarske ideje koje su uzdrmale postojeći europski establišment, a nezadovoljstvo se prenijelo i na prostor Jugoslavije. Vođe tog pokreta u Zagrebu bili su sveučilišni profesori: dr. Gajo Petrović i dr. Vanja Sutlić, a od studenata Inoslav Bešker, prisjeća se Vinko te nastavlja

- Atmosfera je bila nabijena emocijama i prvi put sam osjetio koliko masa može ponijeti pojedinca. Među prisutnima je bilo i agenata UDB-e i bilo je neizvjesno hoće li policija intervenirati. Tito se pojavio na televiziji govoreći drhtavim glasom. Nikada ga nisam vidio tako nesigurna. Podržao je prosvjede i rekao kako ga njegovi suradnici ne slušaju, što je izazvalo oduševljenje kod studenata. Tu je pokazao svoju državničku vještinu. Može se reći da je to manipulacija, ali što je politika nego mogućnost manipuliranja masama.

Međutim, već 22. rujna 1968. dobio sam dopis od općine Omiš da postoji mogućnost zapošljavanja u Gimnaziji i da pošaljem podatke koliko još imam ispita. Nisam znao o čemu se radi pa sam odlučio otputovati u Omiš i vidjeti situaciju. Razgovarao sam sa ravnateljem prof. Ivom Kastropilom i on mi je rekao da je profesor filozofije, sociologije i psihologije išao na odsluženje vojnog roka i da tu grupu predmeta treba predavati. Tri tjedan kasnije stupio sam na posao u gimnaziji "Katja Pavišić-Šperac" gdje sam ostao, u različitim varijantama, 40 godina, odnosno do mirovine u prosincu 2009. godine.

---

image

Sa suprugom Marijom

Privatni Album
---

Ispričao nam je i kako je upoznao suprugu Mariju...

Bolja budućnost

- Upoznali smo se u bolnici. Bio sam u vojsci i izašao bez dopuštenja. Prijatelj me vozio i brzinomjer je pokazivao 110 km kad je na cestu izletio čovjek. Nije bilo vremena za kočenje i sletili smo niz cestu, prevrćući se. Svi smo ostali živi, a meni je napukao treći pršljen kralježnice i imao sam potres mozga. Mjesec dana nisam mogao micati desnom rukom, mučile su me vrtoglavice, a u posjet mi je došla Ljubica Abramović, tadašnja djevojka moga susjeda. S njom je bila njena najbolja prijateljica - Marija Lendić. Odmah sam znao da je to -to, kaže nam kroz osmijeh.

Vinko Gale je izuzetan čovjek jasnog stava - zalagati se za bolju budućnost!

Generacije njegovih učenika naučile su i više od obveznog školskog programa, a njegov odlazak u mirovinu rastužio je mnoge jer nije bilo gvozdenih vrata koje Vinkova riječ ne bi otvorila. Trideset sedam Vinkovih učenika je također postalo profesorima hrvatskog jezika, šireći one iste vrijednosti koje im je usadio njihov profesor Gale.

---

Popis knjiga: zaljubljenik u rodoslovlje

Evo koje je sve knjige prof. Gale napisao: 1. "Kazivanja", 2. Blato na Cetini u hrvatskoj povijesti, 3. Povijest obitelji Blata na Cetini, 4. Rodoslovlje sela Podgrađa, 5. Rodoslovlje Ciste Provo, 6. Povijest i rodoslovlja obitelji Lokve Rogoznice, 7. Rodoslovlja obitelji Piska, 8. Rodoslovlja obitelji Novih sela, 9. Rodoslovlje obitelji župe Rašćane

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album
Privatni Album

‘Odlazak u Split značio je odlazak u nepoznato. Time je prestalo moje djetinjstvo koje je bilo siromašno, ali duhovno bogato‘

Privatni Album

Sa suprugom Marijom

Privatni Album

Iz mladih dana

Privatni Album

‘U srednjoj školi sam bio cijenjeni odlikaš, ‘faca‘, a onda sam upisao Filozofski fakultet u Zagrebu‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/poznati-profesor-iz-cetinskog-kraja-o-teskome-zivotu-slusao-sam-price-o-vukodlacima-i-o-rezanju-zila-frane-matosica-1375028 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a97a8e0c5cf323c233deaac56b4ab9d3b9df589c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poznati+profesor+iz+cetinskog+kraja+o+te%C5%A1kome+%C5%BEivotu%3A+%E2%80%98Slu%C5%A1ao+sam+pri%C4%8De+o+vukodlacima+i+o+rezanju+%C5%BEila+Frane+Mato%C5%A1i%C4%87a%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fpoznati-profesor-iz-cetinskog-kraja-o-teskome-zivotu-slusao-sam-price-o-vukodlacima-i-o-rezanju-zila-frane-matosica-1375028 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fpoznati-profesor-iz-cetinskog-kraja-o-teskome-zivotu-slusao-sam-price-o-vukodlacima-i-o-rezanju-zila-frane-matosica-1375028 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKVA SUDBINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraKAKVA SUDBINA

Poznati profesor iz cetinskog kraja o teškome životu: ‘Slušao sam priče o vukodlacima i o rezanju žila Frane Matošića‘

Piše Danijela Batinić
24. ožujka 2024. - 16:03
‘Odlazak u Split značio je odlazak u nepoznato. Time je prestalo moje djetinjstvo koje je bilo siromašno, ali duhovno bogato‘Privatni Album

Vinko Gale se osjeća i izgleda puno bolje nego godine govore, a osamdesetu će navršiti ovog prosinca. Živi u Blatu na Cetini, umirovljeni je profesor hrvatskog jezika i sociologije, a posljednjih petnaest godina se bavi istraživanjem rodoslovlja. Arhivsku građu koju instituti prikupljaju godinama, Vinko sakuplja i istražuje sam, a do sada je objavio osam knjiga o demografskoj povijesti naših sela, te autobiografiju "Kazivanja".

Za razliku od njegovih vršnjaka, Vinko je zbog prirode posla prigrlio modernu tehnologiju i, kako kaže, nije požalio.

- Dosada je najgori osjećaj, pogotovo u mojim godinama. Mislio sam da ću u penziji popravljati suhozide na imanju, no već prve godine sam napravio sve što je trebalo i najednom sam ostao bez posla. To je za mene neprirodno stanje i tako s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 14:37