StoryEditorOCM
S mora i krajaAJDE, MALI!

Budućnost polijeće iz Imotskoga: nema ti više proizvodnje vrhunskoga vina ako iznad panjeva na vrime ne pustiš - dron!

Piše Braco Ćosić
20. svibnja 2024. - 16:41

Razvijenije države, posebno one kojima je poljoprivreda jedna od važnijih grana razvoja, već odavno upotrebljavaju sofisticiranu tehniku na svojim poljoprivrednim površinama. U vinogradarstvu posebno.

Mi, istina, još kaskamo u tome, no očito je da će taj trend uporabe, prvenstveno bespilotnih letjelica, dronova, itekako pokucati na vrata ozbiljnim proizvođačima vina. Tako su imotski vinogradari, vlasnici poznatih imotskih mini vinarija, čija su vina već itekako prisutna na izbirljivim stolovima vinopija diljem Europe, imali prilike upoznati se s primjenom dronova u razvoju i nadgledanju svojih vinograda.

image

Vinogradari su se upoznali s novom tehnologijom

Braco Ćosić

Ministarstvo poljoprivrede sa svojim stručnjacima održalo je prvo, zanimljivo predavanje na temu “Primjena bespilotnih letjelica u vinogradarstvu”, da bi potom imali i demonstracijsko predavanju u samim vinogradima. Ta demonstracijska aktivnost oko uporabe dronova u vinogradima imala je nekoliko cjelina.

Prva, uvodno predavanje o daljinskim istraživanjima i kartiranju poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica u svrhu precizne poljoprivrede, te drugo, vrste bespilotnih letjelica i vrste senzora koje mogu nositi.

Isto tako, imotskim vinogradarima predočene su zakonske osnove, tko može upotrijebiti bespilotnu letjelicu, predradnje prije leta, izvođenje letačkih operacija, korištenje umjetne inteligencije u preciznoj poljoprivredi, prikupljanju i korištenju podataka, njihova obrada.

Veliko zanimanje vinogradara upravo je bilo za prikaz rada multispektralnog drona u samom vinogradu. Cijela prezentacija održana je na OPG-u poznatog vinogradara Nikice Katića, prvo u Lovreću, a potom na plantažnim vinogradima u Prološkom blatu.

image

S prezentacije rada drona

Braco Ćosić

- Pokazali smo zainteresiranim imotskim poljoprivrednicima, vinogradarima, primjenu bespilotnih letjelica u njihovim vinogradima, što mogu od njih očekivati, kako pomoću njih prikupiti potrebne podatke, kako te iste podatke obraditi, te ih poslije implementirati u samom rastu i razvoju njihovih vinograda, zaštiti, te, konačno i berbi.

Mislim da je interes imotskih vinogradara bio itekako prisutan tijekom cijele prezentacije i u skoroj budućnosti specijalizirani dronovi mogli bi ući u sustav njihove svakodnevne djelatnosti oko radova u vinogradima - izjavio nam je Ivan Krušelj iz Ministarstva poljoprivrede.

- Pametna poljoprivreda je ustvari jedan koncept koji koristi podatke i sustave koji prikupljaju te podatke i prati sve to bez čovjeka, kojemu je zadatak sve te podatke kontrolirati, potom ih iskoristiti i samim time unaprijedio bi finalizirao svoju proizvodnju.

image
Shutterstock

Ti podaci koje dobijemo putem ovih modernih uređaja pomažu poljoprivredniku da smanji potrošnju zaštitnih sredstava, gnojiva, konačno da smanjimo i potrošnju ljudskoga rada - kaže Ivana Rendulić-Jelušić iz firme Alti-Agro d.o.o. koja se bavi ovom sofisticiranom tehnikom.

- Svi ti sustavi su pametni, ustvari to su senzori, koji su umreženi, povezani putem interneta i podaci se obrađuju putem kompjutora, umjetne inteligencije.

Dakle, cijeli taj koncept upravo pomaže poljoprivredniku da ima bolji uvid u svoju proizvodnju kao neki sustav potpore. To su te nove tehnologije koje prikupljaju podatke, a kasnije i precizno tretiraju i samu površinu. Tu govorimo onda o preciznoj poljoprivredi.

Sva ova tehnika uključujući dronove, njihove precizne snimke pojedinih dijelova poljoprivrednih površina, pa onda precizne visokorezolucijske snimke detalja na samoj stabljici, plodu u bilo kojoj grani poljoprivrede, itekako koristi poljoprivredniku za bilo koju kulturu. Dakako, od različitih kultura sprimjenjuju se i drugi softveri, drugačija obrada podataka, ali tehnika je ustvari ista - ističe Rendulić-Jelušić.

- Ovo je za sve nas bilo jedno veliko iskustvo, kako samo predavanje ovih stručnjaka, tako i sama primjena ovih letjelica i ostale tehnologije u samim vinogradima.

Za ono što sam i ja, ali i moji kolege vinogradari i poljoprivredni stručnjaci koji su bili na ovoj prezentaciji, vidjeli, mogu istaknuti da smo svi oduševljeni i mislim da ćemo, a posebno oni koji se ozbiljno žele baviti, u ovom slučaju vinogradarstvom, itekako razmišljati o uvođenju ovih novih tehnologija.

Vidjeli smo koliko nam štede vrijeme, konačno i sredstva oko uzgoja i tretiranja vinograda, tako da ne dvojim u njihovu skoru primjenu i po Imotskom polju - rekao nam je dipl. ing. Viktor Zdilar iz OPG-a Katić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 19:10