stdClass Object ( [id] => 1242852 [title] => Mlade obitelji bježe iz Splita zbog preskupih stanova, ali ni utočište u susjedstvu više nije jeftino, u samo godinu i pol kvadrat je probio cijenu od 3000 eura. I ne staje... [alias] => mlade-obitelji-bjeze-iz-splita-zbog-preskupih-stanova-ali-ni-utociste-u-susjedstvu-vise-nije-jeftino-u-samo-godinu-i-pol-kvadrat-je-probio-cijenu-od-3000-eura-i-ne-staje [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Poznavatelji tržišnih cijena stanova i ljudi iz agencija tvrde kako ni susjedstvo Splita nije više daleko jeftinije od samoga grada, Solin i Kaštela u zadnjih su godinu dana s cijenama išli značajno "gore", a i u Dugopolju se stanovi, kako smo imali prilike čuti, prodaju po cijeni od oko 2300 eura po četvornome metru.

Samo u Solinu susjednom Sućurcu, kako je pisala naša kolegica Jadranka Matić, radi se projekt s rokom završetka u travnju 2024. gdje se cijena stambenog kvadrata kreće od 2600 do 2900 eura, što ga svrstava u "vrh" na području pod Kozjakom. Kada je riječ o Solinu, koji je malo bliže Splitu. on je i dalje popularan za mlade obitelji kojima je grad ponajprije preskup ili nemaju vlastitih/roditeljskih prostora za život, ali cijene su tijekom proteklih godinu i pol poprilično skočile.

Grade se stanovi na području Mjesnog odbora Priko vode, posebno "pod Sutikvom", u blizini gradskoga groblja, a sve više je investitorima zanimljivo i područje Svetog Kaja gdje očito još ima netaknutih prostora.

---

image

Stambeni kompleks u susjedstvu Novoga groblja ima niz svojih prednosti

Joško Šupić/Cropix
---

Gradi se i dalje u Gašpinima, kvartu "poviše" ulaza u arheološki lokalitet Salona, Srednjoj strani, Zgonu..., a počelo se i s višestambenom gradnjom i u Rupotini koja ima tendenciju razvoja u tom pravcu, kada se u potpunosti dovrši spajanje na kanalizaciju, a kako su građani u svojim izjavama navodili svakako i drugim prijeko potrebnim infrastrukturnim sadržajima, parkićima za djecu, nogostupima, trgovinama, češćem javnom prijevozu i slično.

Cijene stanova se u Solinu prosječno kreću od 2500 do 2800 eura po metru četvornome, a prije godinu i pol su bile još na razini da se mogao pronaći četvorni metar po sistemu "ključ u ruke" i cijeni od 1800 do 2400 eura, što naravno opet ovisi i o malo boljoj lokaciji, te razini opremljenosti zgrade, okrenutosti osunčanim stranama...

- Gleda se i je li pogled uokolo zgrade zaklonjen od drugih kuća, kakvo je idejno rješenje zgrade, odnosno je li više uloženo u posebne materijale koji daju ljepšu vizuru i slično – kazuje naš sugovornik, dobro upućen u stanje na tržištu.

Središte grada, kao i svako drugo, uvijek je na višoj cijeni, pa su i u tom dijelu Solina skočile cijene u odnosu na razdoblje od prije godinu i pol kada su se prodavali u rasponu od 2600 do 2700 po metru četvornome, a koju godinu prije toga i između 2200 do 2400.

- Gradi se ili će se ubrzo graditi na nekoliko lokacija u užem centru grada. I tu je kvadrat naravno skuplji od ostalih dijelova Solina jer je sve na dohvat ruke, a i slobodnog prostora za gradnju će biti sve manje, pa će tako i cijene rasti - ističe naš sugovornik.

Kako nam veli cijene su u centru već od 2800 pa se penju do oko 3200, ovisno o gore navedenim odrednicama.

U središtu, uz Ulicu dr. Franje Tuđmana, tako se grade dvije građevine mješovite namjene, jedna je već pripremljena za uređenje fasade, investitori su "Objektiv", tvrtka u vlasništvu Mira Marendića, zatim "Casper", iza kojeg stoji Miro Hrgović, a Marendić je član Uprave, te "Moj stan" obitelji Brko, a uz nju Grad ove godine ulaže u izgradnju prometnice, odnosno odvojka Tuđmanove.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Nakon projekta "Solinka" također u centru grada, u Ulici Stjepana Radića, koji je izgrađen prošle godine s 24 stana, tvrtka "Romić" investirat će u novi projekt naziva "Salonitanka", stambeno-poslovne namjene s 18 stanova, u podrumu s garažom, a na prvom i drugom katu i potkrovlju sa stanovima.

Građevinska dozvola stigla je krajem listopada. Riječ je o lokaciji gdje je trenutno zapušteno zemljište između parcela, odnosno privatnih stambenih građevina u kojima se s jedne nalazi poslovnica Erste banke, a s druge strane u zgradi u susjedstvu i Gradska knjižnica.

Nema više u Solinu ni primjera koji se može uzeti u obzir kao okvir koliko je stanova prosječno u jednoj zgradi, grade se i objekti samo sa šest, sedam stanova, jer se ne gradi toliko planski koliko kad se nađe neki slobodni prostor, po tome se ravna i građevina, sebi vlasnici parcele na taj način osiguraju po koji stan, a ostalo investitor daje na tržište.

A, ponegdje ni infrastruktura to ne može pratiti, posebno neadekvatne prometnice i slično u mjesnim odborima izvan centra, od kojih su neki već ranije bile devastirani nelegalnom gradnjom.

Koje se lokacije najviše traže? Za one koji će plaćati manje po kvadratu odluka ipak pada za stanove izvan užeg centra, iako se najviše traže mjesta gdje je u blizini vrtić, škola, parkići, dućani, javni prijevoz..., tako je ljudima sve zanimljivije područje u blizini Novoga groblja u Mjesnom odboru Priko vode ili Sveti Kajo gdje će se graditi još jedan vrtić.

Nekome blizina groblja, govore nam, ne smeta, a neki to smatraju "najpoželjnjim mirnim susjedstvom".

- Groblje se ni ne vidi toliko, među drvećem je, a onima koji imaju stanove prema moru odličan je pogled put Kaštelanskog zaljeva i otočića Barbarinac – veli nam jedna sugrađanka koja stanuje upravo u novim zgradama pokraj groblja.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

- Djeca u školu mogu pješke, dobrim dijelom postoji nogostup, a tu je i novi veliki vrtićki centar pokraj Osnovne škole kraljice Jelene, tako da za one roditelje koji imaju mališane vrtićke dobi i to je jedna prednost. I "Prometov" autobus nam staje pokraj zgrada.

A, što se tiče prijevoza automobilima možemo put Splita preko Matoševe i dolazimo odmah na veliki kružni tok na Bilicama, ne moramo se voziti dolje put središta grada – dodaje naša sugovornica o prednosti kvarta kojega je izabrala za stanovanje.

Kada je riječ o kupcima koji odabiru Solin, dobrim dijelom radi se o mladim obiteljima s djecom koji i dalje većinom dolaze iz Splita, a isto tako sve više je i onih mladih koji već stanuju u Solinu, čiji su se roditelji doselili recimo prije 25 godina, pa sada i oni prilikom zasnivanja svojih obitelji odlučuju radije ostati u Solinu.

Kako je najavljivao gradonačelnik Dalibor Ninčević značajan je u tom pravcu i program Poticane stanogradnje (POS-a) jer su, kako je istaknuo, dvostruko manje cijene u odnosu na tržišne, i iznose 1350 eura po kvadratu.

Samo je problem što će od 155 prijavljenih, samo njih 17 za sada moći ostvariti tu želju i potrebu, u zgradi koja se gradi na zemljištu istočno od crkve sv. Anastazija u Svetome Kaju.

Grad Solin zaprimio je 155 prijava na javni poziv za kupnju stanova POS-a na području Solina radi utvrđivanja liste prvenstva za kupnju upola jeftinijih stambenih kvadrata od aktualnih tržišnih vrijednosti.

- Od tog broja desetak zahtjeva je u startu odbačeno, jer se ne radi o prijaviteljima s prebivalištem na solinskom teritoriju - kako je rekao gradonačelnik Ninčević na sjednici lokalnog parlamenta, te je najavio i drugačije mogućnosti rješavanja stambenog pitanja za mlade.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT NA KREDIT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ŽIVOT NA KREDIT 2 0 6678 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-18 10:01:27 [created_by] => 3181 [created_by_alias] => Mia Sesartić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-23 06:30:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-23 06:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 56 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mlade obitelji bježe iz Splita zbog preskupih stanova, ali ni utočište u susjedstvu više nije jeftino, u samo godinu i pol kvadrat je probio cijenu od 3000 eura. I ne staje... [metakey] => Stanogradnja, cijene nekretnina, Solin [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/18\/23815040.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/18\/18756522.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/18\/23815041.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/18\/23815042.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/18\/23815043.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mia Sesarti\u0107","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Mia Sesarti\u0107\/","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Novogradnje u sredi\u0161tu grada, sve je na dohvat ruke budu\u0107im stanarima<\/p>","","

Gradnja u sredi\u0161tu grada, sve je na dohvat ruke<\/p>","","

Stambeni kompleks u susjedstvu Novoga groblja ima niz svojih prednosti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_23815040_1920.jpg":"1920x1080","k_23815040_1280.jpg":"1280x1280","k_23815040_1024.jpg":"1024x1024","k_23815040_640.jpg":"640x640","k_23815040_480.jpg":"480x480","k_23815040_340.jpg":"340x340","k_23815040_220.jpg":"220x220","o_23815040_1280.jpg":"1280x960","o_23815040_1024.jpg":"1024x768","o_23815040_640.jpg":"640x480","o_23815040_480.jpg":"480x360","o_23815040_340.jpg":"340x255","o_23815040_220.jpg":"220x165","h_23815040_1280.jpg":"1280x854","h_23815040_1024.jpg":"1024x683","h_23815040_640.jpg":"640x427","h_23815040_480.jpg":"480x320","h_23815040_340.jpg":"340x227","h_23815040_220.jpg":"220x147","pp_23815040_1280.jpg":"1280x1628","pp_23815040_1024.jpg":"1024x1303","pp_23815040_640.jpg":"640x814","pp_23815040_480.jpg":"480x611","pp_23815040_340.jpg":"340x432","pp_23815040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_18756522_1920.jpg":"1920x1080","k_18756522_1280.jpg":"1280x1280","k_18756522_1024.jpg":"1024x1024","k_18756522_640.jpg":"640x640","k_18756522_480.jpg":"480x480","k_18756522_340.jpg":"340x340","k_18756522_220.jpg":"220x220","o_18756522_1280.jpg":"1280x854","o_18756522_1024.jpg":"1024x683","o_18756522_640.jpg":"640x427","o_18756522_480.jpg":"480x320","o_18756522_340.jpg":"340x226","o_18756522_220.jpg":"220x146","h_18756522_1280.jpg":"1280x854","h_18756522_1024.jpg":"1024x683","h_18756522_640.jpg":"640x427","h_18756522_480.jpg":"480x320","h_18756522_340.jpg":"340x227","h_18756522_220.jpg":"220x147","pp_18756522_1280.jpg":"1280x1628","pp_18756522_1024.jpg":"1024x1303","pp_18756522_640.jpg":"640x814","pp_18756522_480.jpg":"480x611","pp_18756522_340.jpg":"340x432","pp_18756522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23815041_1920.jpg":"1920x1080","k_23815041_1280.jpg":"1280x1280","k_23815041_1024.jpg":"1024x1024","k_23815041_640.jpg":"640x640","k_23815041_480.jpg":"480x480","k_23815041_340.jpg":"340x340","k_23815041_220.jpg":"220x220","o_23815041_1280.jpg":"1280x960","o_23815041_1024.jpg":"1024x768","o_23815041_640.jpg":"640x480","o_23815041_480.jpg":"480x360","o_23815041_340.jpg":"340x255","o_23815041_220.jpg":"220x165","h_23815041_1280.jpg":"1280x854","h_23815041_1024.jpg":"1024x683","h_23815041_640.jpg":"640x427","h_23815041_480.jpg":"480x320","h_23815041_340.jpg":"340x227","h_23815041_220.jpg":"220x147","pp_23815041_1280.jpg":"1280x1628","pp_23815041_1024.jpg":"1024x1303","pp_23815041_640.jpg":"640x814","pp_23815041_480.jpg":"480x611","pp_23815041_340.jpg":"340x432","pp_23815041_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23815042_1920.jpg":"1920x1080","k_23815042_1280.jpg":"1280x1280","k_23815042_1024.jpg":"1024x1024","k_23815042_640.jpg":"640x640","k_23815042_480.jpg":"480x480","k_23815042_340.jpg":"340x340","k_23815042_220.jpg":"220x220","o_23815042_1280.jpg":"1280x853","o_23815042_1024.jpg":"1024x682","o_23815042_640.jpg":"640x426","o_23815042_480.jpg":"480x320","o_23815042_340.jpg":"340x226","o_23815042_220.jpg":"220x146","h_23815042_1280.jpg":"1280x854","h_23815042_1024.jpg":"1024x683","h_23815042_640.jpg":"640x427","h_23815042_480.jpg":"480x320","h_23815042_340.jpg":"340x227","h_23815042_220.jpg":"220x147","pp_23815042_1280.jpg":"1280x1628","pp_23815042_1024.jpg":"1024x1303","pp_23815042_640.jpg":"640x814","pp_23815042_480.jpg":"480x611","pp_23815042_340.jpg":"340x432","pp_23815042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_23815043_1920.jpg":"1920x1080","k_23815043_1280.jpg":"1280x1280","k_23815043_1024.jpg":"1024x1024","k_23815043_640.jpg":"640x640","k_23815043_480.jpg":"480x480","k_23815043_340.jpg":"340x340","k_23815043_220.jpg":"220x220","o_23815043_1280.jpg":"1280x800","o_23815043_1024.jpg":"1024x640","o_23815043_640.jpg":"640x400","o_23815043_480.jpg":"480x300","o_23815043_340.jpg":"340x212","o_23815043_220.jpg":"220x137","h_23815043_1280.jpg":"1280x854","h_23815043_1024.jpg":"1024x683","h_23815043_640.jpg":"640x427","h_23815043_480.jpg":"480x320","h_23815043_340.jpg":"340x227","h_23815043_220.jpg":"220x147","pp_23815043_1280.jpg":"1280x1628","pp_23815043_1024.jpg":"1024x1303","pp_23815043_640.jpg":"640x814","pp_23815043_480.jpg":"480x611","pp_23815043_340.jpg":"340x432","pp_23815043_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7287498 Threads: 4 Questions: 1519001950 Slow queries: 4617368 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110338424 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/mlade-obitelji-bjeze-iz-splita-zbog-preskupih-stanova-ali-ni-utociste-u-susjedstvu-vise-nije-jeftino-u-samo-godinu-i-pol-kvadrat-je-probio-cijenu-od-3000-eura-i-ne-staje-1242852 [printLink] => /dalmacija/obala/mlade-obitelji-bjeze-iz-splita-zbog-preskupih-stanova-ali-ni-utociste-u-susjedstvu-vise-nije-jeftino-u-samo-godinu-i-pol-kvadrat-je-probio-cijenu-od-3000-eura-i-ne-staje-1242852?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 147559 [name] => stanogradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stanogradnja [link] => /tag/stanogradnja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 600608 [name] => cijene nekretnina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-nekretnina [link] => /tag/cijene-nekretnina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 297303 [name] => solin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => solin [link] => /tag/solin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT NA KREDIT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mlade obitelji bježe iz Splita zbog preskupih stanova, ali ni utočište u susjedstvu više nije jeftino, u samo godinu i pol kvadrat je probio cijenu od 3000 eura. I ne staje... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3181 [name] => Mia Sesartić [username] => mia-sesarti [email] => mia-sesarti@sd.hr [password] => $2y$10$5yqkcXmNavQ7A1ldN53X1ert4syjCl58.iADXCCJWFRzBSAJIEjxi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mia-sesartic-3181 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1699 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a68f3ebaa5281e99cdf838997048a352?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/18/23815040.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mia Sesartić [mainImageDesc] =>

Novogradnje u središtu grada, sve je na dohvat ruke budućim stanarima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/18/23815040.jpg [title] =>

Novogradnje u središtu grada, sve je na dohvat ruke budućim stanarima

Mia Sesartić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/18/18756522.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/18/23815041.jpg [title] =>

Gradnja u središtu grada, sve je na dohvat ruke

Mia Sesartić/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/18/23815042.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/18/23815043.jpg [title] =>

Stambeni kompleks u susjedstvu Novoga groblja ima niz svojih prednosti

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Poznavatelji tržišnih cijena stanova i ljudi iz agencija tvrde kako ni susjedstvo Splita nije više daleko jeftinije od samoga grada, Solin i Kaštela u zadnjih su godinu dana s cijenama išli značajno "gore", a i u Dugopolju se stanovi, kako smo imali prilike čuti, prodaju po cijeni od oko 2300 eura po četvornome metru.

Samo u Solinu susjednom Sućurcu, kako je pisala naša kolegica Jadranka Matić, radi se projekt s rokom završetka u travnju 2024. gdje se cijena stambenog kvadrata kreće od 2600 do 2900 eura, što ga svrstava u "vrh" na području pod Kozjakom. Kada je riječ o Solinu, koji je malo bliže Splitu. on je i dalje popularan za mlade obitelji kojima je grad ponajprije preskup ili nemaju vlastitih/roditeljskih prostora za život, ali cijene su tijekom proteklih godinu i pol poprilično skočile.

Grade se stanovi na području Mjesnog odbora Priko vode, posebno "pod Sutikvom", u blizini gradskoga groblja, a sve više je investitorima zanimljivo i područje Svetog Kaja gdje očito još ima netaknutih prostora.

---

image

Stambeni kompleks u susjedstvu Novoga groblja ima niz svojih prednosti

Joško Šupić/Cropix
---

Gradi se i dalje u Gašpinima, kvartu "poviše" ulaza u arheološki lokalitet Salona, Srednjoj strani, Zgonu..., a počelo se i s višestambenom gradnjom i u Rupotini koja ima tendenciju razvoja u tom pravcu, kada se u potpunosti dovrši spajanje na kanalizaciju, a kako su građani u svojim izjavama navodili svakako i drugim prijeko potrebnim infrastrukturnim sadržajima, parkićima za djecu, nogostupima, trgovinama, češćem javnom prijevozu i slično.

Cijene stanova se u Solinu prosječno kreću od 2500 do 2800 eura po metru četvornome, a prije godinu i pol su bile još na razini da se mogao pronaći četvorni metar po sistemu "ključ u ruke" i cijeni od 1800 do 2400 eura, što naravno opet ovisi i o malo boljoj lokaciji, te razini opremljenosti zgrade, okrenutosti osunčanim stranama...

- Gleda se i je li pogled uokolo zgrade zaklonjen od drugih kuća, kakvo je idejno rješenje zgrade, odnosno je li više uloženo u posebne materijale koji daju ljepšu vizuru i slično – kazuje naš sugovornik, dobro upućen u stanje na tržištu.

Središte grada, kao i svako drugo, uvijek je na višoj cijeni, pa su i u tom dijelu Solina skočile cijene u odnosu na razdoblje od prije godinu i pol kada su se prodavali u rasponu od 2600 do 2700 po metru četvornome, a koju godinu prije toga i između 2200 do 2400.

- Gradi se ili će se ubrzo graditi na nekoliko lokacija u užem centru grada. I tu je kvadrat naravno skuplji od ostalih dijelova Solina jer je sve na dohvat ruke, a i slobodnog prostora za gradnju će biti sve manje, pa će tako i cijene rasti - ističe naš sugovornik.

Kako nam veli cijene su u centru već od 2800 pa se penju do oko 3200, ovisno o gore navedenim odrednicama.

U središtu, uz Ulicu dr. Franje Tuđmana, tako se grade dvije građevine mješovite namjene, jedna je već pripremljena za uređenje fasade, investitori su "Objektiv", tvrtka u vlasništvu Mira Marendića, zatim "Casper", iza kojeg stoji Miro Hrgović, a Marendić je član Uprave, te "Moj stan" obitelji Brko, a uz nju Grad ove godine ulaže u izgradnju prometnice, odnosno odvojka Tuđmanove.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Nakon projekta "Solinka" također u centru grada, u Ulici Stjepana Radića, koji je izgrađen prošle godine s 24 stana, tvrtka "Romić" investirat će u novi projekt naziva "Salonitanka", stambeno-poslovne namjene s 18 stanova, u podrumu s garažom, a na prvom i drugom katu i potkrovlju sa stanovima.

Građevinska dozvola stigla je krajem listopada. Riječ je o lokaciji gdje je trenutno zapušteno zemljište između parcela, odnosno privatnih stambenih građevina u kojima se s jedne nalazi poslovnica Erste banke, a s druge strane u zgradi u susjedstvu i Gradska knjižnica.

Nema više u Solinu ni primjera koji se može uzeti u obzir kao okvir koliko je stanova prosječno u jednoj zgradi, grade se i objekti samo sa šest, sedam stanova, jer se ne gradi toliko planski koliko kad se nađe neki slobodni prostor, po tome se ravna i građevina, sebi vlasnici parcele na taj način osiguraju po koji stan, a ostalo investitor daje na tržište.

A, ponegdje ni infrastruktura to ne može pratiti, posebno neadekvatne prometnice i slično u mjesnim odborima izvan centra, od kojih su neki već ranije bile devastirani nelegalnom gradnjom.

Koje se lokacije najviše traže? Za one koji će plaćati manje po kvadratu odluka ipak pada za stanove izvan užeg centra, iako se najviše traže mjesta gdje je u blizini vrtić, škola, parkići, dućani, javni prijevoz..., tako je ljudima sve zanimljivije područje u blizini Novoga groblja u Mjesnom odboru Priko vode ili Sveti Kajo gdje će se graditi još jedan vrtić.

Nekome blizina groblja, govore nam, ne smeta, a neki to smatraju "najpoželjnjim mirnim susjedstvom".

- Groblje se ni ne vidi toliko, među drvećem je, a onima koji imaju stanove prema moru odličan je pogled put Kaštelanskog zaljeva i otočića Barbarinac – veli nam jedna sugrađanka koja stanuje upravo u novim zgradama pokraj groblja.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

- Djeca u školu mogu pješke, dobrim dijelom postoji nogostup, a tu je i novi veliki vrtićki centar pokraj Osnovne škole kraljice Jelene, tako da za one roditelje koji imaju mališane vrtićke dobi i to je jedna prednost. I "Prometov" autobus nam staje pokraj zgrada.

A, što se tiče prijevoza automobilima možemo put Splita preko Matoševe i dolazimo odmah na veliki kružni tok na Bilicama, ne moramo se voziti dolje put središta grada – dodaje naša sugovornica o prednosti kvarta kojega je izabrala za stanovanje.

Kada je riječ o kupcima koji odabiru Solin, dobrim dijelom radi se o mladim obiteljima s djecom koji i dalje većinom dolaze iz Splita, a isto tako sve više je i onih mladih koji već stanuju u Solinu, čiji su se roditelji doselili recimo prije 25 godina, pa sada i oni prilikom zasnivanja svojih obitelji odlučuju radije ostati u Solinu.

Kako je najavljivao gradonačelnik Dalibor Ninčević značajan je u tom pravcu i program Poticane stanogradnje (POS-a) jer su, kako je istaknuo, dvostruko manje cijene u odnosu na tržišne, i iznose 1350 eura po kvadratu.

Samo je problem što će od 155 prijavljenih, samo njih 17 za sada moći ostvariti tu želju i potrebu, u zgradi koja se gradi na zemljištu istočno od crkve sv. Anastazija u Svetome Kaju.

Grad Solin zaprimio je 155 prijava na javni poziv za kupnju stanova POS-a na području Solina radi utvrđivanja liste prvenstva za kupnju upola jeftinijih stambenih kvadrata od aktualnih tržišnih vrijednosti.

- Od tog broja desetak zahtjeva je u startu odbačeno, jer se ne radi o prijaviteljima s prebivalištem na solinskom teritoriju - kako je rekao gradonačelnik Ninčević na sjednici lokalnog parlamenta, te je najavio i drugačije mogućnosti rješavanja stambenog pitanja za mlade.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mia Sesartić Nikola Vilić/Cropix Mia Sesartić/ Božidar Vukičević/Cropix Joško Šupić/Cropix
Mia Sesartić

Novogradnje u središtu grada, sve je na dohvat ruke budućim stanarima

Mia Sesartić/

Gradnja u središtu grada, sve je na dohvat ruke

Joško Šupić/Cropix

Stambeni kompleks u susjedstvu Novoga groblja ima niz svojih prednosti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/mlade-obitelji-bjeze-iz-splita-zbog-preskupih-stanova-ali-ni-utociste-u-susjedstvu-vise-nije-jeftino-u-samo-godinu-i-pol-kvadrat-je-probio-cijenu-od-3000-eura-i-ne-staje-1242852 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0fe62b6811ec4c0276d6ee7e562b69871407bda1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mlade+obitelji+bje%C5%BEe+iz+Splita+zbog+preskupih+stanova%2C+ali+ni+uto%C4%8Di%C5%A1te+u+susjedstvu+vi%C5%A1e+nije+jeftino%2C+u+samo+godinu+i+pol+kvadrat+je+probio+cijenu+od+3000+eura.+I+ne+staje...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fmlade-obitelji-bjeze-iz-splita-zbog-preskupih-stanova-ali-ni-utociste-u-susjedstvu-vise-nije-jeftino-u-samo-godinu-i-pol-kvadrat-je-probio-cijenu-od-3000-eura-i-ne-staje-1242852 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fmlade-obitelji-bjeze-iz-splita-zbog-preskupih-stanova-ali-ni-utociste-u-susjedstvu-vise-nije-jeftino-u-samo-godinu-i-pol-kvadrat-je-probio-cijenu-od-3000-eura-i-ne-staje-1242852 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT NA KREDIT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaŽIVOT NA KREDIT

Mlade obitelji bježe iz Splita zbog preskupih stanova, ali ni utočište u susjedstvu više nije jeftino, u samo godinu i pol kvadrat je probio cijenu od 3000 eura. I ne staje...

Piše Mia Sesartić
23. studenog 2022. - 07:30

Poznavatelji tržišnih cijena stanova i ljudi iz agencija tvrde kako ni susjedstvo Splita nije više daleko jeftinije od samoga grada, Solin i Kaštela u zadnjih su godinu dana s cijenama išli značajno "gore", a i u Dugopolju se stanovi, kako smo imali prilike čuti, prodaju po cijeni od oko 2300 eura po četvornome metru.

Samo u Solinu susjednom Sućurcu, kako je pisala naša kolegica Jadranka Matić, radi se projekt s rokom završetka u travnju 2024. gdje se cijena stambenog kvadrata kreće od 2600 do 2900 eura, što ga svrstava u "vrh" na području pod Kozjakom. Kada je riječ o Solinu, koji je malo bliže Splitu. on je i dalje popularan za mlade obitelji kojima je grad ponajprije preskup ili nemaju vlastitih/roditeljskih prostora za život, ali cijene su tijekom proteklih godinu i pol po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 17:33