StoryEditorOCM
Zadar plus#OSTANIDOMA I PIŠI

Zadarski pisci u samoizolaciji još kreativniji - pripremaju tematsku zbirku!

Piše M. Gugić
31. ožujka 2020. - 20:30

Epidemija korona virusa, osim što je opustošila ulice svih svjetskih gradova, zatvorila dućane, salone, lokale, klubove, strpala je u karantenu i kulturnu scenu. Zbog toga su brojne udruge i inicijative svoje aktivnosti morale u potpunosti ugasiti, a jedna od njih je i udruga Zadarski pisci (ZaPis), koja je odgodila sva planirana gostovanja, malu književnu turneju.

ZaPis-ovci su lani pokrenuli vlastitu nakladu, te objavili zbirku kratkih priča "Samo se ti sjećaj", zbirku poezije "Je li zvijezdama tijesno" i zbirku proezije "Vošta do Tokija".

- Nije lako. Nakon promocija u Biogradu i Novigradu, trebali smo ići na gostovanja u Knin, Nin, Šibenik, Split, već smo bili spremni za manifestaciju Zadar čita 2020 i prvi zadarski sajam knjiga LookAbook koji je planiran u ŠC Višnjik, te je odgođen za rujan. U posljednji trenutak, prije ovih mjera i ograničenja okupljanja, ugostili smo pjesnikinju Nadu Topić iz Solina u Gradskoj knjižnici Zadar.  Nekoliko članova udruge već je u finalnim fazama objave novih knjiga. Izradili smo i majice i bookmarkere s citatima iz zbirki, baš smo bili zagrijani, ali eto, dogodila nam se ta "viša sila" – rekla nam je Iva Pejković iz Udruge ZaPis.

No, pisci i pjesnici ipak, na srećui svih nas - ne miruju! Ovih su dana u samoizolaciji kreativniji nego ikad. #Ostanidoma i piši, mnogima je postala rutina. Višak slobodnog vremena ili višak inspiracije, kako god bilo, vjerujemo da će ljubitelji čitanja biti sretni.

Naime, ekipa iz ZaPisa dlučila je sredstva odobrena od strane Grada Zadra i Zadarske županije, a namijenjena programu koji je uključivao književne promocije, izložbu i dovođenje dva hrvatska pisca u goste u Zadar, utrošiti na novu zbirku, svojevrsan kolaž književnih stilova.

image
"ZaPis nije zaspao. Prikupit ćemo materijale i nadam se da ćemo objaviti jednu zaista specifičnu tematsku zbirku koja nastaje u doba korone."
Jure Miskovic/Cropix

- Ovaj put se fokusiramo na ono u čemu živimo. Nitko nije bio spreman, ovo je izvanredna situacija u kojoj smo zajedno s cijelim svijetom. Inspiracije nam ne nedostaje, kulturni život se na brzinu organizirao i digitalizirao, preselio na Internet. Neki od nas gotovo svakodnevno objavljuju na svojem profilu na društvenim mrežama, naš Želimir Periš uključio se i objavljivanjem videa s čitanjem, tako da sam sigurna kako ZaPis nije zaspao. Prikupit ćemo materijale i nadam se da ćemo objaviti jednu zaista specifičnu tematsku zbirku koja nastaje u doba korone. Još nismo sigurni - moguće je da zbirka bude nosila naziv "Samo ti ostani doma". Promociju još nećemo zakazati, ali već joj se veselimo -  zaključuje Pejković.

Ukoliko vas zanima nešto više vezano za ovu Udrugu, ZaPis možete potražiti i na Facebooku

19. travanj 2024 23:25