StoryEditorOCM
Zadar plusMIJEŠANJE UMJETNOSTI

Zadar Organ Festival iznova ispunjava potrebe djece, mladih i roditelja i to kroz besplatne kreativne radionice koje su ih oduševile

Piše Zadarski.hr
23. kolovoza 2021. - 08:52

U vremenu kada svaki svoj radni trenutak naplaćujemo i vrednujemo, kada skupo plaćamo svaki interes, i kada profit postaje glavni pokretač društva, besplatne su radionice pravi endem. Ipak, upravo zahvaljujući Zadar Organ Festivalu i njegovoj organizatorici, orguljašici i muzikologinji Tei Kulaš, baš taj endem nalazimo u Zadru već treću godinu za redom. Pod okriljem neprofitne umjetničke organizacije Zara, pedeset i troje djece i mladih u rasponu od 4 do 20 godina punih su osam dana uživali u razvijanju i usavršavanju kreativnih vještina, od glazbe, preko slikarstva, pa sve do filma.

Kako je ideja vodilja Zadar Organ Festivala upravo interdisciplinarnost, drugim riječima, miješanje različitih umjetnosti i pronalaženje njihove dodirne točke, igranje s mogućnostima i razvijanje divergentnog razmišljanja, i kreativne su radionice osmišljene u istom smjeru. Neki su mladi glazbenici usavršavali, ili pak po prvi puta pod svojim prstima osjetili orgulje, dok su drugi željeli spojiti zvuk svog instrumenta, poput flaute, oboe, klarineta i saksofona, s moćnim zvukom orgulja. Na njihovim su interpretacijama s polaznicima radile orguljašice Tjaša Drovenik Adamec i Tea Kulaš.

image
kreativne radionicer
Studio Logos

Osim glazbe, 33 djece i mladih sudjelovalo je u likovnim radionicama pod vodstvom slikarice Bojane Vukojević, profesorice stručnih predmeta pri zadarskoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Brojni radovi zanimljivih dosega i ideja prezentirani su na završnoj prezentaciji prošle nedjelje, 22. kolovoza, ispred i unutar Glazbene škole „Blagoje Bersa“ u Zadru. Upravo je ta škola podržala ovogodišnje besplatne radionice i osigurala prostor i jedne orgulje na kojima su mladi glazbenici svirali.

Istoga su dana, osim likovnih radova i koncerta mladih glazbenika, ispred GŠ „Blagoje Bersa“ prezentirani i filmski uradci jedanaest polaznika. Njihov su zapanjujuće brz napredak u razvoju scenarija, produkcijskoj razradi, snimanju i montaži pratili filmski edukatori Toma Zidić i Anja Koprivšek.

S obzirom na to da se broj prijavljenih na ove radionice svake godine za gotovo duplo povećava, a djeca i roditelji odlaze i ponovno se vraćaju izuzetno zadovoljni rezultatima i iskustvom, možemo zaključiti kako su radionice ovog tipa zaista pogodile želje i potrebe naših građana. Osim što omogućuju sudjelovanje djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, one na zanimljiv način pripremaju djecu na školsku godinu, razvijaju kreativan način razmišljanja, šire interese naše mladeži i svojim primjerom podupiru nesebično dijeljenje znanja i vremena. Zadar Organ Festival zaista je dragulj ovoga grada, unikat koji moramo podržati za dobrobit šire zajednice.

Nakon programa Kreativnih radionica za djecu i mlade, uslijedit će koncertni dio Zadar Organ Festivala na kojemu nas u rujnu očekuje osam koncerata s uzbudljivim programima.

19. travanj 2024 02:51