StoryEditorOCM
Zadar plusRADOVI DO 2022.

Vraćen stari sjaj portalima Sv. Krševana: nakon više od deset godina ponovno će odzvanjati glazba u najljepšoj romaničkoj crkvi u Hrvatskoj

Piše Zadarski.hr
19. listopada 2020. - 14:42

Pročelje Sv. Krševana, jedne od najljepših crkava u Zadru, ponovno je zasjalo punim sjajem. Konzervatorski i restauratorski radovi na obnovi vanjske i unutrašnje kamene plastike počeli su prije godinu dana i trajat će sve do kraja 2022. Ukupna vrijednost ovih radova procijenjena je na dva milijuna kuna, a još toliko izdvojit će se za ostale građevinske radove (instalacije, žbukanje) u unutrašnjosti crkve koja je više od deset godina zatvorena za javnost.

Završetak obnove kamene plastike na ulaznim portalima ove romaničke ljepotice dogodio se u idealno vrijeme, tjedan dana prije svečanog početaka koncertne sezone Koncertnog ureda Zadar koju će 24. listopada otvoriti ansambl Antiphonus.

- Iznimno mi je drago da se nakon toliko godina ponovo vraćamo u ovu crkvu gdje je, moram naglasiti, akustika fantastična. Posljednji smo koncert tamo održali 2008. godine. Još jedna odlična stvar je da unutra može stati oko tristo ljudi, što nam je olakotna okolnost u ovim vremenima pandemije gdje je svaki metar važan – naglasila je Dina Bušić, pročelnica za kulturu i šport Grada Zadra, inače bivša ravnateljica Koncertnog ureda, te dodala kako je Grad sudjelovao u jednom dijelu financiranja obnove.

- Pomogli smo pri brušenju podova što je bilo navedeno i u gradskom proračunu. Stav je nadbiskupa da je crkva namijenjena za kulturu, što nam je iznimno drago. No, s obzirom da je crkva i dalje u sakralnoj funkciji, prilagodit ćemo tome programe koji će se tu održavati jer ovakva crkva zaslužuje posebne glazbene događaje – istaknula je Bušić.

image
sv krševan
Zadarski.hr

Obnova, koja je uslijedila nakon analize stanja 2005. godine, trajala je dugo jer su utvrđena brojna oštećenja: na pokrovu, okvirima prozora, na vanjskom zidnom plaštu, a otkrivena je distorzija u lukovima te pukotine na unutarnjim zidovima, dok je na nekima je bila vidljiva i erozija žbuke.

Sanacija krovne konstrukcije središnjeg broda počela je 2006., da bi nažalost 2008. došlo do urušavanja krovne konstrukcije sjeverne bočne lađe, nakon čega se pristupilo sanaciji tog dijela, a zatim je uslijedila videoendoskopija kamenih zidova, odnosno jačanje karbonskim vlaknima. Nakon toga saniralo se krovnu konstrukciju lijeve i desne bočne lađe, a prije nekoliko godina, točnije 2015. i 2016., održavali su se radovi na freskama u sjevernoj i južnoj apsidi koje je proveo Hrvatski restauratorski zavod.

Tijekom prošle godine došli su na red radovi na kamenoj plastici u interijeru i glavnom ulaznom portalu, koji su počeli 10. lipnja postavljanjem zaštitne radne skele na pročelju koje su do prošlog tjedna „krasile” crkvu.

image
sv krševan
Zadarski.hr
24. travanj 2024 21:31