StoryEditorOCM
Zadar plusHUMANITARNA UDRUGA

U Zadru uskoro skup hrvatskih Lionsa, tema okupljanja bit će maligne bolesti kod djece - priprema se velika akcija pomoći

Piše M. K.
24. veljače 2024. - 08:30

Maligne bolesti kod djece, tema je velikog skupa hrvatskih Lionsa, najavljenog za subotu, 2. ožujka u Zadru. Ta je tema jedan od glavnih fokusa u djelovanju svih Lionsa u svijetu. Svojim aktivnostima žele pripomoći rješavanju problema koji prate oboljelu djecu i njihove roditelje, kako u praktičnim pitanjima, tako i u zakonskim okvirima.

Sjednica će se održati u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 10,30 sati kad je, na rasporedu predstava „Ja vidim“, Teatra Forno iz Osijeka, predstava koja problematizira tu, svima bolnu i osjetljivu temu. Predviđeno je i jedno takvo svjedočenje, a u nastavku će se predstaviti „Krijesnice“, udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. Stručno će predavanje održati pedijatrica doc.dr.sc.prim. Branka Polić, predstojnica Klinike za dječje bolesti u Splitu.

Namjera je Lionsa da nakon skupa, u suradnji s udrugama djece s malignim bolestima te stručnjacima iz te zdravstvene domene, na više načina pomognu bolesnoj djeci i njihovim obiteljima. Uz prikupljanje sredstava kojima bi im se olakšao odlazak i boravak u jednom od četiri centra u Hrvatskoj te pomoglo udrugama koje u tim gradovima imaju stanove u najmu, u planu je izraditi i provesti anketu u vezi potreba djece onkoloških bolesnika i tako prikupiti relevantne podatke koji bi se izložili saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku. Lionsi, tako, žele aktivno sudjelovati u traženju izmjena zakonske regulative i uvođenju obveznih prava na razini cijele države. Uključit će se, uz to, u sustavno praćenje djece koja su se izliječila od te opake bolesti, a prijete im ozbiljne dugotrajne posljedice te potaknuti nabavu aparata za protonsko zračenje kakvoga za sada u nas nema, a mogao bi značajno unaprijediti liječenje. Jer, statistika je porazna - u Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti obolijeva 158 djece i mladih do 19 godina i umire njih 48, u Zadarskoj županiji ih godišnje obolijeva 7, a umire dvoje.

Lionsi su, poznato je, najveća humanitarna udruga u svijetu i u svom se djelovanju, između ostalog fokusiraju na sljepoću i slabovidnost, dijabetes, karcinom kod djece, ekologiju i borbu protiv gladi. Hrvatski su Lionsi, pod vodstvom svog najvišeg dužnosnika, guvernera Milorada Stanića u posljednjih nekoliko mjeseci održali tematske sjednice o slijepima i slabovidnima te o dijabetesu i sad je u Zadru na redu treća - Lionsi i maligne bolesti kod djece. Kako svako njihovo okupljanje prati i humanitarna akcija, ovom će se prigodom pomoći dvojici dječaka, onkoloških pacijenata sa zadarskog područja. Jednome će se donirati laptop te, uz to, prikupljati sredstva kojima bi se njima i njihovim roditeljima olakšala nabava skupih pripravaka i putovanja, odnosno dugotrajan boravak u nekom od centara, kakvog u Zadru nema.

Dio sredstava prikupit će se i na obilježavanju 25 godina postojanja i djelovanja Lions kluba Zadar. Svečanost će se održati istog dana kad i sjednica, dakle, 2. ožujka u večernjim satima u hotelu A´ Mare. Zadarski će Lionsi tom prigodom predstaviti dio svojih humanitarnih aktivnosti u protekla dva i pol desetljeća

30. travanj 2024 15:24