StoryEditorOCM
Zadar plusUSKORO TRENINZI

Po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, "Athos" u Zadar vraća odavno zaboravljeni sport. Roko Mandić: Na proljeće se nadam natjecanjima!

Piše Iva Ivanac
20. listopada 2022. - 22:17

Mačevanje će u Zadru nakon Drugog svjetskog rata ponovno oživjeti jer je Roko Mandić otvorio Mačevalački klub Athos.

Zadarska javnost odavno je upoznata s mačevalačkim vještinama ovog diplomiranog kineziologa koji je kao trener mačevanja radio u Hrvatskom mačevalačkom savezu (HMS) u Zagrebu.

Kako u Zadru organiziranoga i registriranog mačevanja nema, Roku je ideja otvaranja mačevalačkog kluba sinula dok je još bio u Zagrebu.

- Moj put u HMS-u kao trener započeo je prijavom za posao, a nakon što su me uzeli za trenera odradio sam niz obuka i edukacija kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Mačevalački klub sam htio otvoriti još 2019. godine kada sam se iz Zagreba vratio živjeti u Zadar, ali mi je pandemija malo pomrsila planove te sam tu odluku stavio na čekanje.

- Klub je registriran prošle godine, a kako je ove godine u Zadru održano Svjetsko veteransko prvenstvo, odlučili smo aktivirati klub te uskoro počinjemo s treninzima. Određenu opremu smo već nabavili, a u idućim danima ćemo raditi na tome da je obogatimo te smo započeli s upisima, govori nam Mandić koji je predsjednik Mačevalačkog kluba Athos. Marko Selin je tajnik kluba, a Bruno Grancarić ovjerovitelj zapisnika. Treninzi mačevanja će se odvijati ponedjeljkom i četvrtkom u sportskoj dvorani OŠ Šime Budinića.

- S obzirom da u Zadru dosada nitko nije imao prilike trenirati mačevanje, treninzi su organizirani za početnike jer nitko nema predznanja. Treninge ćemo održavati za dvije skupine, prvu skupinu čine djeca od 10 do 18 godina, a drugu sve osobe iznad 18 godina koje se rekreativno žele baviti mačevanjem, ističe Roko dodajući da će se on kao trener pobrinuti da svi članovi zavole ovu borilačku vještinu.

- Ovisno o tome kako tko bude napredovao, uvest ćemo ih u borbe, a nakon nekog vremena, vjerujem, i upoznat ih s natjecanjima. Za treninge je potrebna koordinacija pokreta i razvijena motorika, kao i za bilo koji drugi sport, ističe Roko koji će zasigurno sve polaznike, vjerujemo, naučiti barem osnovama mačevanja.

Bitno je za istaknuti i kako će budući članovi "Athosa" trenirati disciplinu "standardni mač". Uz tu displinu, postoje još dvije, floret i sablja. Razlika između discipline standardni mač i floret je u tome što se u floretu bodovi broje na području tijela od pojasa do ramena, a u maču na cijelom tijelu uključujući i masku.

- Natjecanja u mačevanju su rijetka, a većina ih se održava u Zagrebu. S ovogodišnjim polaznicima ćemo pokušati otići na natjecanje na proljeće. Prije toga neće biti moguće jer članovi nemaju predznanja. No, zasigurno ćemo organizirati male turnire u sklopu treninga, kazao je Mandić koji željno iščekuje prve treninge koji kreću u studenom. Sve dodatne informacije o upisima možete potražiti javite li se na mail mačevalačkog kluba (athoszadar@gmail.com) ili ako posjetite njihove društvene mreže.

image

Logotip Mačevalačkog kluba Athos osmislila je Katarina Rančić

Mačevalački Klub Athos/
01. svibanj 2024 21:10