StoryEditorOCM
Zadar plus"ZELENE PRIČE"

Martina Markov i njen galeb Marko uče mališane o važnosti ekologije kroz naše nacionalne parkove: "Od sad igrajte edukativne igre i nabavite majice!"

Piše Matea Magaš
8. prosinca 2021. - 20:55

- Galeb Marko nije i ne misli stati – rekla nam je Martina Markov, poznata spisateljica s otoka Murtera koja već više od dvije godine piše ”zelene priče”, edukativne bogato ilustrirane priče namijenjene djeci od sedam do deset godina. Galeb Marko je glavni lik ovih posebnih priča, ambasador zaštite prirode koji leti duž cijele zemlje i uči mališane o prirodi, ekologiji i zaštiti naših Nacionalnih parkova, baš kao i Parkova prirode.

- Marko je u svom letu već obišao Vransko jezero, Mljet, Biokovo, Telašćicu, a sletio je i u Nacionalni park Krka, čak je stigao i do Mljeta i Lastovskog otočja. Bio je on i na Paklenici, Sjevernom Velebitu, Učki baš kao i na Brijunima. Putem upoznaje nove prijatelje, od njih saznaje sve o njihovu parku, druže se, Marko je šašav, upada u zgode i nezgode, svakako nije mu dosadno. U 2022. Marko će obići Risnjak i Plitvice, a ”skoknut” će i do parkova prirode Žumberak- Samoborsko gorje i Medvednice. Cilj im je predstaviti svih 20 nacionalnih parkova i parkova prirode – otkriva nam Markov koja je, uz Marka, gotovo došla do kraja svoga cilja.

No, tu ova doktorica biologije i vanjska suradnica Sveučilišta u Zadru, ne misli stati.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Sin David, zbog kojeg su i počele moje spisateljske avanture još davne 2008. godine, posavjetovao me da uz priče radim i interaktivne igre, slagalice i memori s likovima iz slikovnica, stanovnicima naših parkova. Što sam ja i napravila! Tako da sada roditelji, osim što mogu čitati djeci edukativne priče, od sad mogu obiteljski igrati igre, a ujedno i učiti. Često mi kažu da zapravo i oni, stariji, uče zajedno s djecom i da im se jako sviđa način na koji pišem priče – govori nam Markov dodajući kako je cijeli njen spisateljski put započeo kao hobi, da bi danas postao ozbiljan posao.

- Kako sam imala dosta iskustva u hrvatskim parkovima, jer sam i sama provela deset godina u sustavu zaštite prirode, primijetila sam da nedostaje edukativnih materijala o vrijednostima tih područja, posebice onih koji bi obuhvatili sve parkove. I dalje sam imala želju za pisanjem, pa sam došla do svojeg koncepta i odlučila napraviti ciklus Zelenih priča koje će ispričati o blagu koje imaju naša zaštićena područja - priča Markov koja je svoje stručno znanje o životinjama i prirodi uspješno prenosi kroz svoje priče i približava djeci.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kroz Markova putovanja, približava vrijednost svakog elementa u prirodi i ukazuje na bioraznolikost svakog pojedinog područja. Likove podrobnije opisuje na kraju priča, a u pomoć joj i podršku, priznaje, daju kolege i djelatnici Javnih ustanova. Serija priča o galebu Marku, prepoznata je nedavno i kao kvalitetan obrazovno-edukativni materijal u razrednoj nastavi od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Nastavnici će biti slobodni koristiti priče iz ciklusa ”Pustolovine galeba Marka” u sklopu nastave Prirode i društva. Polako se pune i školske knjižnice, a knjigice se koriste i u Hrvatskoj nastavi u inozemstvu. Ovo mi je potvrda da sam na pravom putu i da sam uspjela u nečemu što mi je i nakon prve slikovnice bio cilj, približiti djeci skrivene ljepote prirode i pomalo zanemarena bogatstva naše prirodne raznolikosti i baštine – istaknula je Markov.

image
Gdje je sve bio galeb Marko?
Markov

No, ni tu nije kraj njenim idejama. Prije nekoliko mjeseci ostvarila se još jedna posebna suradnja.

- Kako galeba Marka vidim kao promotora zaštite prirode kod najmlađih, potrebno je ga je približiti djeci i učiniti vidljivim. Jedan od načina je i izrada odjevnih predmeta. Pa je tako galeb Marko, u suradnji s tvrtkom Muškatljin iz Donjeg Vidovca, apliciran na dječje (muške i ženske) majice i majice za odrasle s posebnom porukom ”Priroda je zakon!” - zaključila je Markov.

Zahvala za lijepe ilustracije

Okvir

Značajan doprinos uspjehu ovog projekta, dala je ilustratorica Ivani Grimani koja je uz nju od samih početaka.

– Njoj je u biti jako teško... Kad ja pišem priču, ona ju mora vizualno dočarati. Ono što ona nacrta, to će se prvo urezati djeci u pamćenje, i to je zapravo velika odgovornost. Sva mjesta koje galeb Marko i prijatelji posjećuju imaju svoje specifične biljne i životinjske vrste, a Ivana ih mora vjerno prikazati i to na način koji će biti privlačan publici na koju ciljam, a to su mališani koji su zahtjeva publika – uz osmijeh govori Martina.

– Prirodu moraš upoznati i osjetiti kako bi spoznao njenu vrijednost i važnost. Ne smijemo je uzimati zdravo za gotovo već poštovati, voljeti i čuvati. Vjerujem da svojim edukativnim pričama doprinosim tome... Jer Priroda je zakon! - zaključuje ova talentirana biologinja i spisateljica.

Gdje ih pronaći?

Sve priče su dostupne i u zadarskoj Gradskoj knjižnici, a mogu se nabaviti putem webshopa. 

image
Luka Gerlanc/Cropix
25. travanj 2024 15:33