StoryEditorOCM
Zadar plusMEDITERRANEO

Mario Javoran je upravo osvojio prestižnu svjetsku nagradu za svoj divovski crtež: Pefa, Hofman, Venci i Lala idu na izložbu u New York i Barcelonu!

Piše Ivica Nevešćanin
18. siječnja 2021. - 19:03

- Sretni su moji u obitelji, više nego ja. To je za mene kuća od jučer, kuća koju sam završio prije pola godine. Ja radim dalje... - kaže Mario Javoran, mladi zadarski slikar i grafičar, nakon što je doznao da je njegova slika „Mediterraneo” proglašena najboljom na 15. međunarodnom ARC salonu u organizaciji američke zaklade Art Renewal Center, jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja za figurativno slikarstvo, crteže i kiparstvo.

U konkurenciji pet tisuća radova iz 83 zemlje Marijev divovski crtež u tehnici ugljene olovke, dimenzija 4,35 puta 3,05 metara, osvojio je prvo mjesto te će uz novčanu nagradu biti izložen u muzeju Sotheby's u New Yorku te Muzeju suvremene umjetnosti u Barceloni, zajedno s drugim najbolje ocijenjenim radovima.

image
Mediterraneo ciklus slika
Privatni Album

- Riječ je o svojevrsno hommageu Ilji Rjepinu, ukrajinsko-rusko slikaru realizma, i njegovim „Burlacima s Volge”. Na mojoj slici burlake su zamijenili poznati Zadrani koji umjesto carskog broda, vuku neku drvenu olupinu. Slika je metafora nestanka Mediterana kakvog su poznavali i opisivali jedan Paul Valery, Predrag Matvejević ili Arsen Dedić. Ona budi nostalgiju, govori o gubitku našeg odnosa prema podneblju. To nije Mediteran s prospekta turističke zajednice, nego Mediteran duha i života kakav pred našim očima zauvijek nestaje – govori Mario objašnjavajući zašto je umjesto ruske sirotinje koja je živjela od izrabljivačkog rada, sastavio kompoziciju od dvanaest likova na kojima se jasno prepoznaju amblematske zadarska face, poput Pefe, Hofmana, Vencija ili Lale, koje po njemu utjelovljuju duh i način života "Mediterana kakav je nekada bio", a mjesto na slici je "osigurao" i svojoj majci te trima prijateljicama.

Marijev realizam je tako kritički zaronio u čudesne teme ali i probleme Mediterana i mediteranizma koje, kako kaže, iščezavaju s ovakvim ljudima, ostajući samo olupine sjećanja. Slika je nastajala godinu dana, a Mario je svaki dan crtao osam do deset radnih sati. Svi likovi prethodno su bili u njegovom ateljeu gdje ih je fotografirao, skicirao i kasnije unosio u veliku fresku. Crtež je inače dio ciklusa vazanih uz Mediteran. Prvi rad iz ciklusa nastao je prije dvije godine u Zagrebu, dosad ih je nacrtao četiri ili pet, a trenutačno radi na crtežu „Majke i kćeri Mediterana”.

image
Mario Javoran, mladi zadarski slikar
 
Jure Miskovic/Cropix

- Za mjesec-dva i ta će slika biti gotova. Manjih je dimenzija, ali su na njoj opet poznata lica. Ciklus namjeravam nastaviti još sigurno godinu-dvije dana. Mediteran kakvih ga ja vidim i doživljavam je bogat i neiscrpan, ali to nije Mediteran s turističkih razglednica, nego Mediteran života kakvim ga opisuje Matvejević u svom „Brevijaru”. On je za mene biblija – govori 26-godišnji Mario koji je 2018. završio smjer grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i za manje od tri godine postao je vidljivo ime na svjetskoj sceni.

- Narudžbe dolaze, ali ih ne primam. Skoncentriran sam na svoje ideje, nemam se vremena time baviti – kaže Mario koji je za izložbu svojih crteža koncem prošle godine u Gradskoj loži, na kojoj je i predstavio „Mediterraneo”, dobio Grb Grada Zadra.  

15. travanj 2024 22:37