StoryEditorOCM
Zadar plusLASKAVO PRIZNANJE

Književniku Ivanu Gaćini 1. nagrada za foto-haiku u Japanu

Piše Mišel Kalajžić
1. travnja 2020. - 15:46

Na 9. međunarodnom foto-haiku natječaju „Setouchi-Matsuyama" u Japanu, književnik Ivan Gaćina dobio je 1. nagradu, odnosno glavnu nagradu (Grand Prix), na engleskom jeziku u kategoriji „Your Photo-Haiku in English" (vaš foto-haiku na engleskom jeziku), u konkurenciji od 542 haiku s izvornim fotografijama o moru. 

Na natječaj je pristigao 4181 haiku (na japanskom i engleskom jeziku), od toga 1748 na engleskom jeziku (1206 u kategoriji na zadanu temu, i 542 u kategoriji autorskih fotografija o moru).

Komentar suca: David McMurray

Ovaj foto-haiku uključuje sva čula u doživljaj mora: okusa, mirisa, vida, sluha, a posebno dodira. Pjesnici najčešće koriste uz mrežu pridjeve, kao što su prazna, uhvaćena ili ona koja dolazi u san, ali u ovom haiku glagol koprca dočarava stvarni osjećaj mreže koja se komeša. Na fotografiji je maleni čamac oko koga se nježno talasa more. U haiku, iza riječi „ribarski čamac" stoji elipsa. Na fotografiji stoji visoki ribar utopljen u tople boje popodnevnog sunca, tražeći pogledom novo mjesto u Jadranskom moru gdje bi mogao zabaciti mrežu i uhvatiti morske plodove. U haiku, nasuprot miru dočaranim drugim stihom stoji izvjestan nemir dočaran trećim. Vješt foto-haikuist zaslužuje dobar ulov.

 

24. travanj 2024 06:24