StoryEditorOCM
Zadar plusAFRIČKI (E)SAN

Izgradnja škole u Africi napreduje zahvaljujući ponajviše zadarskoj sveučilišnoj profesorici Mirti Tomas: Pozivam sve da pomognu obrazovati tu djecu!

Piše M.Magaš
18. siječnja 2022. - 12:13

Od samih početaka pratimo priču ugledne sveučilišne profesorice Mirte Tomas koja je prije godinu dana odlučila unijeti velike promjene u svoj život i pomoći afričkoj djeci da dobiju priliku za obrazovanje. Konkretnije, odlučila je izgraditi školu na jugu Nigerije, u mjestu Esanland odakle dolazi i njezin prijatelj, začetnik cijelog projekta, novinar i književnik Innocent Omozokpi.

 - Iako se ljudima čini dalekom, Afrika nam je u mnogočemu bliska. Upravo s mojim Arbanasima mogu napraviti poveznicu: i oni su, baš kao i mi, protjerani iz svoje zemlje i sreću našli na drugom mjestu. Ponosni su, tvrdoglavi i uporni – uz osmijeh govori Mirta koja je održala konferenciju za medije kako bi uputila javnost o stanju radova.

Tako je naglasila kako su, od listopada 2021. do siječnja ove godine, obavljeni su glavni radovi, poput čišćenje terena, označavanje i kopanje temelja (ručno!), izrada blokova za temelje, betoniranje i učvršćivanje temelja, izrada i betoniranje nosivih stupova (njih 94), izravnavanje temelja, betoniranje, dizanje zidova prizemlja i betoniranje/pokrivanje prizemlja...

image
izgradnja škole u africi napreduje
Privatani Album

- No, zahvaljujući našim donatorima, među kojima su i brojne zadarske firme i pojedinci, radovi idu dalje! Nabava cementa, pijeska te izrada blokova, nabava željeza za armiranje i dizanje nosivih stupova i zidova te stepenica, što će sve dovesti do završetka izgradnje prvog kata nakon čega slijedi pokrivanje i nastavak istih radova za drugi kat te pokrivanje krovom. Svi grubi radovi bi trebali biti okončani u planirano vrijeme kroz sljedeći mjesec. Istovremeno, te nakon toga, slijede radovi na infrastrukturi postavljanja električnih i vodovodnih instalacija te stolarija, kao i definiranja podova oblaganjem pločicama, te finim radovima na unutarnjoj i žbuci - naglasila je.

Istaknula je kako na kraju slijedi opremanje učionica, servisnih prostorija, laboratorija, knjižnice, ureda nastavnika i zbornica, do nabave knjiga, udžbenika, materijala: papira i pribora za pisanje i sl., ugradnja rashladnih uređaja, funkcionalno uređenje okoliša, asfaltiranje pristupnog puta....

- U projekt je uključena i nabava jednog autobusa i pomoćnih vozila Ovo je bio samo kratak opis građevinskih izazova koji nam slijede; no znamo da ćemo nove izazove savladati jer smo savladali i sve prethodne, uz pomoć svih osoba koje su prepoznale važnosti duh našeg projekta, kao i našu karizmu - uz osmijeh je rekla Mirta.

image
izgradnja škole u africi napreduje
Privatani Album

POMOZITE IM

Trenutno traže dodatne izvore, pomoć i podršku u sakupljanju potrebne opreme te kroz donacije i kroz sponzorstva pozivaju nove donatore, sponzore koji bi im omogućili da uspješno i na vrijeme privedemo kraju projekt.

- Naš je plan da škola bude gotova u lipnju ove godine, nakon čega će se organizirati primanje i pripremanje (stručno i tehničko) nastavnog kadra, organizirat će se upisi djece te bi škola trebala početi sa svojim radom u rujnu ove godine. Pozivamo stoga sve koji žele s nama podijeliti rad na ovom važnom projektu i njegov uspješan završetak da nam se javite, da nam se pridružite i pomognu onako i onoliko koliko mogu, kako bi ovaj Zadarski Afrički San postao java, čak i na preko 6.000 km udaljenosti - zaključila je Mirta. 

Ako se i vi želite odazvati ovoj humanitarnoj inicijativi, donacije je moguće uplatiti na IBAN humanitarne udruge BRIŽNA SRCA, Bregdeti 28, 23 000 Zadar

OIB - 89240250838

IBAN: HR5023400091111129576

Što je to CHP Projekt i što radi HUBS (Humanitarna udruga Brižna Srca)

Zamišljen kao trojedini projekt izgradnje sirotišta, školskog centra i doma za socijalnu skrb u mjestu Uromi (država Edo), on predstavlja odgovor na kronični nedostatak osnovne školske infrastrukture kao i na nemogućnost ostvarenja temeljnih prava za svu djecu Esanlanda tj. da pohađaju školu, da steknu temeljno obrazovanje kako bi, nakon uspješnog školovanja, postali odgovorni i perspektivni pojedinci koji će izgraditi novu zajednicu, zasnovanu na pozitivnim životnim vrijednostima.

U Zadru rodila naša udruga, a koja nosi ime istog projekta: Brižna Srca/Caring Hearts. Upravo u tome leži posebnost naše Udruge koja je nastala zbog potrebe prepoznatljivosti i transparentnosti rada Udruge i projekta. 

Vodimo računa o tome da pojam i ostvarenje kvalitetnog školovanja u Hrvatskoj nosi jednu vrstu značenja koje se bitno razlikuje i neusporediva je sa značenjem koje isti pojam nosi u drugim zbiljama, s posebnim naglaskom na Afriku - u našem slučaju, južnu Nigeriju.

18. travanj 2024 12:02