StoryEditorOCM
Zadar plusGRADionica

Evo kako mladi arhitekti vide novi izgled autobusnih stanica u Zadru. Njihova rješenja su kreativna i originalna, pogledajte nagrađene radove...

Piše Ana Vučetić Škrbić
11. studenog 2020. - 11:33

Kako izgleda autobusna stanica budućnosti? Odnosno, kako bi već danas trebala izgledati jedna autobusna stanica kao mikrolokacija u zelenom gradu?

Za početak, mogao bi to biti modularan i samoodrživ sustav koji bi svojom funkcionalnošću, dizajnom, novom tehnologijom i praktičnošću omogućio građanima da ih lakše koriste. Imala bi solarne panele i zeleni krov koji bi služio kao obrana od kiše, vjetra ili od prejakog sunca. Infoploča s obje strane nudila bi informacije o voznom redu, turističkim atrakcijama i zabavi u gradu, a tu je i prostor za parkiranje bicikla i spremnici za odvajanje otpada. Autobusna stanica budućnosti koju smo upravo opisali zove se “Adio vitre” i rad je troje mladih arhitekata: Nole Bokun, Romane Dusper i Gite Grah. Njihov rad modularni je sustav autobusnih stanica u gradu, koncept potiče iz problematike zadarskog javnog prijevoza, a njime se pokušao postići „branding“ ovih lokacija prepoznatljivom formom i pamtljivim dizajnom. Boravak na ovakvoj autobusnoj stanici nudi opuštenu atmosferu i smanjenje razine stresa, a važna je činjenica kako je njezin dizajn prilagođen i slijepim i slabovidnim osobama.

Upravo ovo rješenje proglašeno je najboljim i najkompletnijim na ovogodišnjoj Gradionici gdje je 18 mladih i kreativnih autora iz cijele Hrvatske ponudilo svoje viđenje i ideje kako bi autobusne stanice trebale izgledati u modernom zelenom gradu. Te mikrolokacije o kojima malo razmišljamo ili često na njih uopće ne obraćamo pažnju, javna su mjesta čekanja i susreta, točke informiranja te jedno od najpotentnijih mjesta za primjenu zelenih rješenja i IT tehnologije. One su i dio identiteta Grada, zbog čega trenutna kataloška rješenja bez identiteta, neprilagođena klimi i podneblju te u raskoraku sa suvremenim potrebama i tehnologijom često čeznu za promjenom. Upravo to i jest bio razlog zašto je četvrta po redu radionica o zapuštenim gradskim prostorima, koju organizira Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom i udrugom Eko-Zadar, posvećena intervenciji  u ovaj javni dio grada.

Drugo mjesto osvojilo je estetski dopadljivo i odvažno rješenje koje izlazi izvan okvira „čekaonice“ nazvano STANIca, čiji autori Frane Marinovića, Ivone Žabek i Ivone Peša potiču na korištenje javnog prijevoza putem atraktivnih „bivaonica“. Iako tehnički teško izvedivo u smislu sustava stanica, žiri smatra kako bi se ovaj rad mogao promatrati kao pojedinačna skulpturalna atrakcija. Trećim najboljim rješenjem proglašen je rad GIBAnica, autora Franke Omazić, Petre Omazić i Matka Puntijara koje nudi dinamiku izgleda same stanicu kao i kretanja kroz nju, kako mu i samo ime sugerira. Stanicu čine dva osnovna elementa: zeleni okvir, kojeg mijenja priroda, i pokretni paneli, kojima upravljaju korisnici zbog čega taj kadar nikad nije isti.

ONLINE FORMAT

Kao i sve do sada, i ovogodišnja Gradionica trebala se održati u sklopu KvartArt festivala u lipnju. No, zbog poznate zbog epidemiološke situacije, pala je odluka da se ni ove godine ne preskoči pa je radionica održana u online formatu. Izložbu svih radova može se pogledati na Poljani Šime Budinića, ispred Kneževe palače.

image
Prva nagrada
ZDA
image
Druga nagrada
ZDA
image
Treća nagrada
ZDA
26. travanj 2024 21:46