StoryEditorOCM

Radovi u punom zamahu, uskoro natječaj za opremanje

Piše Promo
18. prosinca 2020. - 08:15

Unatoč problemima koje je prouzročila pandemija koronavirusom, radovi na obnovi „stare škole“, budućeg Centra za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd, u punom su zamahu.

Radovi uredno prate Plan izvođenja radova tako da smo već skinuli stari krov i izradili i betonirali horizontalni krovni vijenac. Nastavljeni su zemljani radovi iskopa okna dizala koje je predviđeno u jednoj prostoriji unutar objekta, te zemljani radovi iskopa podrumske etaže u predjelu hodnika i sanitarnih prostorija. Zbog skučenosti prostora i zahtjevnosti prilikom iskapanja, izvođač uvodi nove tehnologije prilikom iskopa kako bi se ubrzala dinamika izvođenja radova iskopa, prenio nam je koordinator projekta Kristian Šarić informacije s gradilišta kojegje u veljači otvorila tvrtka Reliance iz Splita, izabrana putem javnog natječaja s cijenom ponude od 8.976.701,45 kuna bez PDV-a.

Otvaranje posjetiteljskog centra, koji će služiti kao turistička recepcija zaštićenih područja Sjeverne Dalmacije, ali i šireg gravitirajućeg područja, očekuje se do kraja 2021. godine.

Sredinom lipnja 2021. godine se očekuje završetak građevinskih radova. Unatoč pandemiji koja je u jednom trenutku zahvatila i naše gradilište, pa smo morali raditi s manjim intenzitetom, zadovoljni smo dosadašnjom dinamikom izvođenja radova i nadamo se da će biti završeni u predviđenom roku, rekao nam je koordinator projekta kojeg Javna ustanova Park prirode Vransko jezero provodi u partnerstvu s Gradom Biogradom na Moru, Clusterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

U provedbi su i nove aktivnosti na projektu. U završnoj je fazi planirana nabava za opremanje posjetiteljskog centra, a s obzirom na to da se sastoji od više različitih grupa, na njezinoj su pripremi angažirani IT stručnjaci.

Nadamo se da će nabava do kraja godine proći ex ante provjeru i da ćemo je pokrenuti početkom nove godine, najavio je Šarić.

Pripremljena je i dokumentacija za dvije jednostavne nabave koje će krenuti u provedbu ovaj tjedan. Riječ je o provedbi edukacije za koordinatore volontere održivog aktivnog turizma, odnosno angažmanu trenera za program obuke, te provedbi radionica razvoja turističkih proizvod. Uz pomoć ugovorenih stručnjaka na radionicama će nastati novih 13 turističkih proizvoda za održivi aktivni turizam, kojeg su brojni gradovi, među kojima je i Biograd, pravovremeno uvidjeli kao priliku za produženje turističke sezone na cijelu godinu.

Projekt "Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd" provodi se unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode" kojeg je iniciralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ukupna vrijednost projekta je 21.787.053,37 kn, a za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 12.756.756,96 kn. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 15% odobrenog sufinanciranja u iznosu 2.064.022,80 kn.

Opći cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem potencijala prirodne baštine nacionalnih parkova i parkova prirode na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije kroz održivi aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini, uz povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta kako postojećih, tako i novih posjetiteljskih infrastruktura i sadržaja u zaštićenim područjima prirode, posebice u dijelovima nacionalnih parkova i parkova prirode koja se do sada nisu sustavno i učinkovito koristila i valorizirala.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.

19. travanj 2024 01:35