StoryEditorOCM

NOVA MASLINA NA KIOSCIMA - Dar čitateljima priručnik „Rezidba i cijepljenje maslina“

Piše PSD.
3. ožujka 2021. - 14:11

Dok ovih dana Hrvatska zdvaja nad viješću iz Državnog inspektorata da više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu deklariraju kao ekstra djevičanska ne zaslužuju tu etiketu, da je riječ uglavnom o onim maslinovim uljima od 20-tak kuna te da stižu uglavnom iz Italije i Španjolske, najnoviji broj Masline, koji je upravo na kioscima, priča sasvim drugačiju hrvatsku maslinarsku priču. Bili smo u istarskom selu Ohmići i upoznali mladog maslinara koji litru svog maslinovog ulja prodaje po – tisuću kuna. Ima najskuplje maslinovo ulje na svijetu! I već je sve prodao! Unaprijed. Upoznat ćemo vas i s Marijom Žuvela sa drugog kraja hrvatske obale, s Korčule. Mlada nasljednica Obrta Fanito odlučna je nastaviti putem svog oca čije ulje je 2001. godine bilo prvo zaštićeno maslinovo ulje u Hrvatskoj. „Učiniti ću sve da taj trud i ljubav prema maslini putuju kroz generacije, neka naše ulje Torkul i za 100 godina bude ulje najviše kvalitete“, veli Marija. U Lijepoj našoj maslina i maslinovo ulje su još uvijek strast, emocija, uglavnom ručni rad, pokušaj dosizanja najboljih na svijetu. Negdje između ovih priča moći ćete pročitati i kako su zabranjene noćne berbe maslina u Španjolskoj i Portugalu jer usisivači kojima tamo strojno beru svake godine na spavanju ubiju milijune ptica. To je pak veliki maslinarski svijet u kome je maslinarstvo industrija i goli profit.

Dalmatincima, a i svima ostalima, naročito poljoprivrednim i turističkim pročelnicima po ostalim županijama, preporučujem: svakako pročitajte i priču Mladena Stubljara o dekodiranju istarskog čuda, o tome zašto Istrani mogu što drugi ne mogu. Istranima nitko ništa nije darovao, nisu potegli nikakve veze da bi imali najviše realiziranih projekata iz fondova EU. Kako su uspjeli? Fond za poljoprivredu kakav ima Istarska županija nema ni jedna druga županija. Sav županijski prihod od zakupa i prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta je već 25 godina prihod Fonda za poljoprivredu, a od toga Fond daje maslinarima početna sredstva za natječaje EU fondova, daje im i garancije za kredite, i besplatnog konzultanta,…

Mnoge će zanimati koji će sve natječaji iz Programa ruralnog razvoja biti objavljeni tijekom ove godine, što sve mogu dobiti i tražiti maslinari i vinari i po kojim uvjetima. Upravo o tome donosimo detaljan tekst i punu informaciju.

I, naravno, u ovom broju je i puno stručnih savjeta maslinarima oko čuvanja maslinovih ulja i radova koji ih u maslinicima očekuju u ovo doba godine. Na brojne upite i traženja maslinara uz ovaj broj Masline, u pravo vrijeme, čitatelje darujemo i posebnim priručnikom „Rezidba i cijepljenje maslina“ velikog znalca stalnog suradnika Masline Edija Družetića.

16. travanj 2024 21:02