StoryEditorOCM
ViralSAMO TEMELJITO

Zašto je sušenje ruku jednako važno kao i pranje? Stručnjaci kažu da je samo brisanje papirnatim ručnikom ispravno, pazite na kućne greške

Piše PSD
27. ožujka 2020. - 09:15

Već se o tome pisalo. Pranje ruku nije dovoljna zaštita, pa ni ono temeljito, ako ih potom po propisu ne osušite. Prema posljednjim informacijama stručnjaka, a koje prenosi World Economic Forum, važno je i kako to činite.

Istraživanja koja prikazuju, naime, idu u prilog brisanju opranih ruku papirnatim ručnicima. To bi, stoji dalje u tekstu, mogao biti jedan od načina koji bi pomogli po pitanju usporavanja prenošenja koronavirusa.

Transmisija mikroba odvija se lakše kad je u pitanju mokra koža, premisa je kojom se vode u tom zaključku. Stručnjaci su to uistinu potvrdili - dobra higijena zaista je jedan od načina koji nam mogu pomoći u sprječavanju širenja virusa.

Uz opasnost da zvučimo poput pokvarene ploče, ponovit ćemo i ovo: ruke treba prati u toploj vodi i s puno sapunice oko 20 sekundi. Temeljito isprati i dohvatiti između prstiju, kao i jagodice. No potom je važno ruke i osušiti.

Ne samo da sušenje uklanja vlagu koja pogoduje stvaranju mikroba, već se trenjem umanjuje sposobnost prenošenja potencijalnih virusa na okoliš. Baš je zato najbolji način za to učiniti papirnati ručnik ili pak onaj pamučni, ali je važno da je potpuno suh. Kod kuće, stoga, što češće mijenjajte ručnik, a onaj već korišteni bacite na pranje.

Istraživanja kojima se vode ukazuju na problematičnost nekih drugih načina, poput sušenja fenovima na vrući zrak ili ručnicima za ponovno korištenje, naročito unutar bolnica. No studije su pokazale da u takvim okruženjima ponajprije cvjetaju bakterije.

Što ne umanjuje mogućnost da se na mokrim ili loše osušenim rukama stvara i okruženje koje bi pogodovalo drugim mikroorganizmima. Fen, k tome, pogoduje raspršivanju zaraznih čestica u okoliš.

23. travanj 2024 21:57