StoryEditorOCM
ViralMACHO IMIDŽ

Putin gol do pojasa uronio u ledenu vodu na -20 stupnjeva. Kupanjem u zaleđenom bazenu ruski lider proslavio Bogojavljenje po julijanskom kalendaru

Piše Anita Belak Krile
19. siječnja 2021. - 17:01

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije preskočio tradicionalni pravoslavni ritual u povodu Bogojavljenja i Kristova krštenja.

On je danas na temperaturi od minus 20, izuo čizme i skinuo debelu zimsku bundu te gol do pasa ušao u hladni bazen u obliku križa. Ranije je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, potvrdio da će Putin sudjelovati u bogojavljenskom kupanju i dodao je kako je to njegova tradicija.

Oko bazena je bio snijeg, a ispred Putina veliki križ izrađenog od leda. Prema snimci koju je objavio njegov ured ruski predsjednik uronio je glavu u hladnu vodu tri puta se prekriživši.

Kremlj je objasnio da se time obilježava Kristovo krštenje u rijeci Jordanu.

Posebno ustrajni u održavanju ove tradicije su ruski vojnici, a Ministarstvo obrane Rusije za ovu je namjenu osiguralo 50 bazena u Centralnom vojnom okrugu. 

Deseci tisuća vjernika u Rusiji obilježavaju 19. siječnja Bogojavljenje po pravoslavnoj tradiciji kupajući se u rupama u zaleđenim jezerima ili rijekama, premda po tumačenju Ruske Pravoslavne Crkve to nisu obvezni.

image
Mikhail Klimentyev/AFP
18. travanj 2024 19:25