StoryEditorOCM
ViralSLATKI SNOVI

Nutricionistkinja otkrila koju hranu preferira za dobar san: ova mahunarka pomaže tijelu u stvaranju serotonina, a bogata je magnezijem

Piše PSD
20. lipnja 2020. - 20:03

Hrana i kvalitetan san duboko su povezani. Baš kao što nam neke namirnice (poput šećera i kave) mogu odmoći da lakše utonemo u san, druge nas mogu potaknuti da brže i čvršće zaspemo. Nutricionisti za to imaju objašnjenje, a doznali smo i što oni preporučuju za jelo prije spavanja kako bi im noć protekla što mirnije.

Jeste li ikada primijetili kako slatko i brzo zaspete nakon mesne porcije? Razlog tome je što meso sadrži visoku razinu triptofana, aminokiseline iz koje se prirodnim putem stvara serotonin, a koji igra značajnu ulogu u našem snu.

No, nutricionistkinja Jessica Cording, na sreću svih vegetarijanaca i vegana, za mindodygreen kaže da namirnice bogate triptofanom možemo pronaći i u mnogim drugim izvorima, posebice u onima biljnog porijekla.

Jedan od njenih omiljenih izbora za lagan san je slanutak, a evo zašto joj šačica ove ukusne mahunarke pomaže da održi čvršći i kvalitetniji san.

Slanutak i san

Slanutak je namirnica popularna u gotovo cijelom svijetu iako je njezino izvorište na području Mediterana i Bliskog Istoka. Zbog visoke nutritivne vrijednosti ova mahunarka popularna je kod dijabetičara te osoba koje imaju srčane tegobe i probleme s kosima. Nutricionistkinja Cording kaže da slanutak pomaže našem tijelu i u stvaranju serotonina, koji se u pinealnoj žlijezdi mozga pretvara u melatonin i potiče dobar san, pa ne iznenađuje njegova popularnost u nutritivnom smislu. 

Slanutak također sadrži visoku razinu magnezija, koji ima ulogu u više od tristo različitih biokemijskih reakcija u tijelu koje kontroliraju sve, od regulacije šećera u krvi i krvnog tlaka do proizvodnje energije i, naravno, spavanja. Istraživanja su pokazala kako magnezij može potaknuti dubok san posebno održavanjem zdravih razina GABA - neurotransmitera koji potiče opuštanje i dobar noćni odmor.

Pa sve i da niste tip osobe koji preferira kasnonoćne obroke i večere, ova niskokalorična namirnica može biti dobar temelj za ukusan humus umak, salatu ili varivo, a posebice biste joj trebali dati priliku u večernjim satima ako imate problema sa spavanjem. 

18. travanj 2024 04:32