StoryEditorOCM
ViralMALO OPREZA

Koronavirus se lako prenosi u toaletu, novo istraživanje to potvrđuje: perite ruke i pridržavajte se pravila o puštanju vode, naročito kad niste kući

Piše PSD
19. lipnja 2020. - 11:01

U povratku svakodnevnim aktivnostima nedvojbeno su one koje uključuju kontakt s više osoba u zatvorenom prostoru, poput javnog prijevoza ili dužeg zadržavanja u trgovinama, ona na koja ujedno najviše i pazimo.

Ali opasnosti, ako je suditi prema posljednjim istraživanjima, zaista vrebaju i u prostorima u kojima smo potpuno sami. Točnije, dok koronavirus "kruži", pazite i na korištenje toaleta. Naročito onih koje dijelite s više osoba, na radnome mjestu i slično.

Najnovije istraživanje potvrđuje da je puštanje vode u toaletu naročito problematično kad je u pitanju potencijalno širenje koronavirusa. "Turbulentni protok vode", kako stoji u studiji, može poslati čestice u zrak koje potom, 40-60% njih, lebde i poviše školjke - čak do metra visine.

A iako je i sama pomisao na stvaranje ovog kontaminiranog "oblaka" čestica u normalnim uvjetima odvratna, u uvjetima pandemije postaje stvar na koju itekako treba paziti. Budući se novi koronavirus širi upravo neuobičajenom brzinom, oprez u toaletu trebalo bi dodatno postrožiti.

Autori spomenutog istraživanja svoja su otkrića proglasili čak "alarmantnima", a pridodali su i ona o česticama koronavirusa u stolici zaraženih, naglasivši time ekstremnu važnost održavanja higijene, pogotovo u prostorima u kojima boravi veća količina ljudi. Navode i podatak kako je 2003., u jeku epidemije SARS-a, 300 ljudi zaraženo samo preko fekalnih aerosolnih čestica  u jednome kompleksu stanova u Hong Kongu, a to prenosi i New York Times.

Ovo su upute kojih bi se trebalo pridržavati:

1. Spustite dasku prije puštanja vode

Ako ste u WC-u u kojemu to nije moguće, pobrinite se da se udaljite što više moguće od školjke i napustite toalet što prije.

2. Očistite sjedalo prije korištenja

Čestice koje se stvore u obliku oblaka obavezno prijanjaju i na površine. Dezinficirajte kad god možete toalet prije korištenja.

3. Perite ruke

I prije i poslije korištenja toaleta. Virusne čestice mogu biti prisutne i na ručkama za puštanje vode i na kvakama. Temeljito operite ruke i koristite čistu maramicu na kvaki tijekom napuštanja toaleta.

20. travanj 2024 02:32