StoryEditorOCM
ViralOBRATITE PAŽNJU

Kako procijeniti je li trening bio uspješan? Nije sve u znoju i bolovima u mišićima, donosimo 10 znakova dobrobiti tjelovježbe

Piše Piše Nina Čiča/Zivim.gloria.hr
28. veljače 2021. - 15:22

Nije jednostavno laiku procijeniti jesu li tih 60 minuta koje je posvetio fitnessu, možda podižući utege u svojoj dnevnoj sobi, bile učinkovite i je li njegov trening uspješan. Neki smatraju da su samo znoj i bolovi u mišićima znak dobrog treninga. Naprotiv, oni nisu relevantni pokazatelji za procjenu stvarne učinkovitosti vaših vježbi izdržljivosti i jačanja mišića . piše Gloria.

Znoj, primjerice, može ovisiti o brojnim faktorima, poput vanjske temperature, odjeće koju imate na sebi ili koliko ste hidrirani. A što se tiče bolova, nije nužno da ih osjećate kod svakog treninga: mliječna kiselina i bolovi u mišićima postupno se smanjuju što vi postajete bolje utrenirani i u boljoj formi. Kako biste utvrdili jeste li imali uspješan trening, morate obratiti pažnju na druge signale.

1. Postajete bolji u odnosu na početke vaših treninga

Često zaboravljamo na emocionalne i mentalne dobrobiti tjelovježbe. Ako se zbog vježbanja osjećate bolje, to znači da ste uspješno vježbali. Tim više ako ste počeli uočavati prve promjene u odnosu na početak kad ste mislili da nikada nećete uspjeti u tome. To je, na primjer, kad imate dovoljno daha da istrčite dionicu na kojoj ste prije morali izmjenjivati hodanje i trčanje. Gledati napredak na vlastitom tijelu pomaže da se nastavi s još više ustrajnosti i discipline.

2. Osjećate da ste snažniji u onim najtežim vježbama

Ako ste sposobni povećati težinu utega u odnosu na onu s kojom ste počeli trenirati, znači da ste zaista počeli izgrađivati snagu i muskulaturu. Ako na traci za trčanje možete povećati nagib ili povećati otpor na sobnom biciklu, znači da ste dosad uspješno trenirali. Počeli ste imati povjerenje u svoje sposobnosti i jasno vam je da ste na pravom putu da postanete onakvi kakvi ste oduvijek željeli biti.

3. Osjećate izuzetnu unutrašnju energiju

Kad ponovo steknete samopouzdanje, ono će vam koristiti i u drugim sferama života, na primjer u poslu, školi, odnosima s drugima... Bit ćete spremniji na nove izazove: osjećaj zadovoljstva sobom i ispunjenost energijom će vas ohrabriti da se upustite u neke nove životne avanture izvan fitnesa, u koje se prije ne biste usudili upustiti.

4. Osjećate se snažniji

Kako povećavate izdržljivost i mišićnu snagu, primijetit ćete da možete vježbati duže i intenzivnije prije nego što osjetite umor. To će se tijekom treninga očitovati povećanjem težine utega koje koristite ili većim brojem ponavljanja nekih vježbi.

5. Manje ste umorni nakon treninga

U odnosu na početnu fazu, kad tjelovježba postane sastavni dio vašeg tjedna, endorfini koji potiču dobro raspoloženje ostaju duže u cirkulaciji nakon treninga. I vi ste puno više skloni ponovo vježbati i to s velikim užitkom.

6. Uspijevate se 'isključiti' za vrijeme treninga

Živimo u vrlo teškim vremenima, bombardirani smo lošim vijestima i usred smo pandemije. Uz sve to, ljudi i u svojim privatnim životima i dalje doživljavaju tragedije i drame. Prednost fizičke aktivnosti je što vam omogućuje da se u tom malom isječku vremena posve ogradite i izolirate od svega što se događa oko vas. Ako uspijete raščistiti misli i na kraju treninga se osjećate lakše i bezbrižnije, znači da je trening bio uspješan.

7. Možete nadahnuti i nekog drugog da se 'pokrene'

To da uspijete motivirati svog partnera ili djecu ili prijatelje da se znoje zajedno s vama može ojačati vašu povezanost i pretvoriti vas u pozitivan primjer kako treba živjeti. Pozovite najbolju prijateljicu da vam se pridruži: treniranje u dvoje će biti poticaj za obje. Dijelit ćete isti cilj, a možete podijeliti i neke savjete za zdravu i uravnoteženu prehranu.

8. 'Iskoristite' glazbu

Istraživanja su pokazala da vježbanje uz glazbu pomaže u lakšem povećanju intenziteta treninga, a da napor pritom bude manji. Tekstovi pjesama, sa snažnim porukama koje nose mogu zaustaviti unutrašnju inertnost i otpor prema treningu.

9. Imate više samopouzdanja

Odvojiti vrijeme za fizičku aktivnost je važna stvar u okviru brige o sebi. Ako cijenite taj svoj trud čak i onda kad vam je motivacija niska, povećat ćete vlastito samopouzdanje i nećete misliti da s vama nešto nije u redu.

10. Znate slušati svoje tijelo i dušu

Naravno, ima dana kad niste raspoloženi za vježbanje i ne želite ustati iz kreveta kako biste otišli na uobičajeno jutarnje trčanje ili trening u teretani. U nekim slučajevima, najbolji saveznik za vaše opće zdravlje je odmor. Cilj tjelovježbe je jačanje mišića, srca, pluća i zdravlja općenito, ali i onog psihičkog zdravlja. Važno je da budete blagi prema sebi i da prihvatite da nije dobar dan za trening te da je sasvim u redu da jedan dan provedete odmarajući se i čitajući.

24. travanj 2024 18:44