StoryEditorOCM
TribinaDVIJE STRANE

Nakon prijeteće poruke upućene ženi koja je hranila mačke lutalice, stanari Poluotoka poslali objašnjenje: "Ljudi se razboljevaju!"

Piše Čitatelj/Zadarski.hr
15. rujna 2020. - 12:57

Prije nekoliko dana na društvenim mrežama proširila se objava Zadranke koju je na Poluotoku dočekalo neugodno iznenađenje u obliku prijeteće poruke ne jednom od stupova u blizini gdje je hranila mačke lutalice.

Obratila se jednoj Facebook grupi kako bi podijelila neugodno iskustvo, ali i tražila savjete što dalje.

- Ovo je moj grad Zadar, Poluotok. Mačka je okotila pet mačića, od kojih jedan već nema jedno oko, je li od bolesti ili mu ga je netko iskopao, ne znam. Danima se hranjenjem pokušavam približiti mački i malima, kako bi se naviknuli na mene, pa da ih pokušam uloviti i sterilizirati da se više ne kote. Hranu i to suhu ostavljam u grmlju gdje nikome ne smeta, čak se i ne vidi, i to ne u zdjelice nego na zemlju. Radnja se događa u dvorištu između Ulici Jurja Biankinija i kafića. I jutros me dočeka ovaj proglas. Nisam se čak niti iznervirala, samo sam se rasplakala jer je njih pet gladnih čekalo ispod auta da im dam jesti, a ja nisam smjela - stoji u njenoj objavi ispod koje su joj svi dali podršku, predlažući joj da sve prijavi policiji. 

image
Poruka koja je dočekala Zadranku koja je hranila mačke
Fb

No, danas su se ti "ljutiti stanari" odlučili javiti i napisati svoju stranu priče. Njihov mail prenosimo u cijelosti:

- Javljam se povodom nedavno objavljenog članka na više portala, vezanim uz hranjenje mački lutalica na mnogim punktovima na Poluotoku. Naime, već dugi niz godina nekoliko gospođa po čitav dan  pohodi Poluotok i  šire, odlažući hranu namijenjenu mačkama. Osim kupovnih konzervi hrane za mačke , nerijetko se tu nađu ostaci njihovih ručkova pa smo tako naučili da mace vole pire krompir, pastu alla bolognese i milanese, punjene paprike, svježe kokošje nogice a glave srdela su im desert.Usavršili smo vještinu izbjegavanja letećih komada hrenovki, šunki i parizera bačenih s prozora. Nakon neprospavanih noći uslijed mijaukanja i krikova galeba, tokom dana borimo se i sa štakorima koji isto tako zbog hrane koja im je servirana na pladnju slobodno šeću bez imalo straha od ljudi. No ni tu nije kraj, naša djeca koja se igraju u dvorištima kontaminiranim buhama, mačjom mokraćom i izmetom često buhe donesu kući pa se može provjeriti koliko je intervencija bilo za dezinsekciju i deratizaciju.

Kada nastupi zima, iste te gospođe ciljano ostavljaju naše portune otvorene kako macama ne bi bilo hladno pa su naši portuni u službi azila za napuštene mace. S maca se i buhe sele u naše zgrade i podrume.

Moja starija kćer prije pet godina imala je otečene limfne čvorove na vratu i punkcijom je utvrđeno da se radi o toksoplazmozi, virusu kojeg isključivo prenose mačke. Dijete mjesec dana nije smjelo biti sa mamom u kontaktu do poroda jer je bilo od iznimne opasnosti za plod da mi prenese virus.  Susjeda koja uredno pere svoj pristup stanu jer mačke mokre po cijelom ulazu bori se s lišajevima po rukama i nogama (Ringworm), zaraza koju isto šire mace. 

image
Susjeda,koja uredno pere svoj pristup stanu jer mačke mokre po cijelom ulazu, bori se s lišajevima po rukama i nogama 
Privatni Album

Zašto gopođe koje su tolike ljubiteljice životinja iste te mace ne steriliziraju, cijepe, očiste od buha i odvedu u svoj stan?! Zašto maltretiraju ostale stanare i nitko im ne može stati na kraj?!

Da li možete zamisliti kako smrde dvorišta od ostataka hrane u ljetnim danima, ako ne znate, prošetajte ulicama Pod Bedemom, Poljana Plankit, Biskupa Jurja Divnića, Knezova Šubića Bribirskih, Poljana Pape Aleksandra III, dvorište u ulici Jadro, Ivana Brčića, Trg Gospe od Zdravlja...

Pogledajte cvijetne betonske vaze, gle čuda, u njima ne raste cvijeće, al zato su pune mačjeg izmeta. 

image
Privatni Album

I jedan paradoks... kao vlasnica psa  sjedim u parku u ulici Ivana Brčića, pas od osam kg bez uzice, koja mi je u ruci... Prilazi mi gospodin, predstavi se i pokaže iskaznicu komunalnog redarstva Grada Zadra i objasni mi da je, sukladno odluci komunalnog redarstva, za držanje psa bez nadzora (bez uzice ili povodca) propisana kazna od 500,00 kn ?! E sad ,pitamo se mi postoji li kakva komunalna služba ili sanitarna inspekcija koja će povesti računa o radnjama dotičnih gospođa znajući da se iste radnje (hranjenje napuštenih životinja na javnim površinama) u drugim gradovima, poput Rijeke i Osijeka kažnjavaju.

I da napomenemo: mi volimo životinje, no ovo se ne zove briga o životinji! I kad bi baš pomislili kako su to krasne i brižne gospođe, vrlo brzo se razuvjerite... Ako im pokušate skrenuti pozornost na navedeni problem tada iste postaju bezobrazne i agresivne te ne uvažavaju stavove i probleme svojih susjeda. Osuđujemo svaki oblik verbalne i fizičke agresije te se nadamo da će odgovorne službe imate sluha za naše dugogodišnje probleme sa nekolicinom sugrađanki - stoji u objavi jedne Zadranke koja je pisala u ime stanara tog dijela Poluotoka. 

 

19. travanj 2024 19:25