StoryEditorOCM
TribinaREAGIRANJE

Gospodin Kosta Kostov nije u pravu: sve konzervatorsko-restauratorske radove na anđelu s vrha Sv. Stošije izveo sam ja, a ne on!

Piše Zadarski.hr
17. rujna 2020. - 10:43

Poštovani,

javljam se vezano za članak, napisan od strane gospodina Predraga Opačića, objavljan na stranici Zadarski.hr, u rubrici 4 kantuna, https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/spomenik-na-muraju-sam-izradio-kao-profesionalac-a-ideoloske-price-me-ne-zanimaju-nije-me-briga-hoce-li-ga-ukloniti-ili-ce-ga-ostaviti-1044876.

Iz članka citiram gospodina Kostova "Pokojni nadbiskup Ivan Prenđa mi je rekao da je anđeo u ljudskoj veličini na vrhu katedrale montiran željeznim cijevima kako bi mornarima pokazivao smjer vjetra, ali su cijevi zahrđale, pa se prestao okretati. U obnovi vrha katedrale, koja je obavljena kamen po kamen, vratio sam anđela koristieći cijevi od prokroma. I, eno ga, vrti se, i danas me „pozdravi" s vrha katedrale, kaže Kostov."

Ne ulazeći detaljno u članak, zbog netočnih navoda iznosim sljedeće činjenice:

Sve radove konzervacije-restauracije, izrade konstrukcije od inoxa, montaže anđela, je izveo Zavod za zaštitu spomenika kulture Zadar, Restauratorska radionica Zadar, restaurator-majstor Aleksandar Kotlar sa stručnim suradnicima. Dokumentacija o izvedenim konzervatorsko-restauratorskim radovima je dostupna javnosti u Konzervatorskom odjelu Zadar.

Sa štovanjem,

Aleksandar Kotlar

27. travanj 2024 06:57