StoryEditorOCM
SportIZGUBILI OD CIBONE

Zadar promašio deset slobodnih bacanja, Vuković i Onuaku zbog pet osobnih otišli na klupu, zadnjih pet minuta izgledali smo poput "kamenih svatova"

Piše Dražen Žura
10. travnja 2021. - 19:22
Zagreb, 100421. Kosarkaski centar Drazen Petrovic. Utakmica 25. kola ABA lige izmedu Cibone i Zadra. Na fotografiji: Chinanu Onuaku, Martin Junakovic, Roko PrkacinTomislav Kristo/Cropix

ZAGREB – Dvorana " KC Dražen Petrović". Bez gledatelja. Cibona  - Zadar 77 :  75   (17 : 23, 16:13, 20:29 , 24:10).

Suci: Pukl ( Slovenija), Obrknežević i Arsenijević ( Srbija).

CIBONA: Radovčić(12) , D.Planinić(12) , Marić(6) , Novačić(23) , Prkačin(8) , Gnjidić(6) , Branković(4) , Drežnjak(4) , Nakić(2).

ZADAR: Carter(16) , Jordano(2) , Justice(9) , Palokaj(13) , Vuković(2) , Bursać(13) , Junaković(2) , Mavra(8) , Onuaku(2) , J.Planinić(7) , Kraljević(1).

Zadar je uspio izgubiti utakmicu koju olako ne gube ni amaterske momčadi, jer su kroz cijelu utakmicu praktički do posljednje minute imali prednost. Štoviše, nekoliko puta je išla i preko dvanaaest poena i to protiv Cibone koja je izgledala ustrašeno jer su u utakicu ponovno ušli s devetoricom igrača i čitavo su vrijeme bili u podčinjenom položaju. Usput je Zadar promašio deset slobodnih bacanja, Vuković i Onuaku su zarana zbog pet osobnih otišli na klupu,  dok je zadnjih pet minuta koje se u pravilu zna nazvati dramatičnim zadarska momčad izgledala poput "kamenih svatova".

I tako je Cibona moguće došla do spasonosne pobjede za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta koje vodi u kvalifikacije za ostanak u ABA ligi. Istina, u srijedu u Krešinom domu, isti suparnici igraju zaostalu utakmicu, pa se Zadar ukoliko pobijedi također izdvojiti može izdvojiti iz kruga davljenika.

Inače, opet se moglo vidjeti jedno odlično zadarsko otvaranje dvoboja, Carter, Palokaj, potom Mavra i još jednom Palokaj "tricama" su ostavili Cibonu u čudu. Odmakli su se rezultatski na jedanaest poena viška nakon ubačaja Mavre, dok su domaći jednim uspješnim šutem za tri poena kojeg je odradio Marić, te s nekoliko slobodnih bacanja smanjila zaostatak.

Ušli su u drugu dionicu s minus šest, ali je Zadar nakon tri minute igre ponovio raniju prednost, k tomu su sve držali u svojim rukama. Suci se pak potrudili beskrajno svirati kao na " momčadskoj večeri", tako da se Zadrane podosta moglo vidjeti na crti za slobodna bacanja, istodobno se svjedočilo kako su čak sedam puta pogodili "u ništa"! Jednako tako čudnim se činila i zadarska taktika kojom se jednostavno nije mislilo o šutu izvana!?

Ali su zato dva puta Ciboni širom otvorili vrata, Radovčić i Novačić nisu to nikako mogli propustiti, pa se u drugo poluvrijeme otišlo sa svega tri viška na zadarskoj strani semafora.  A imali su gosti i 12 plus! Novačić je vukao u velikoj mjeri "vukove" kojima se minus dva činilo kao pravo bogatstvo. Međutim, Bursać i Carter su rješavali dobro izrađene situacije, pomogao je i J. Planinić  posve dvoljno da se Zadar opet digne na 12 viška.

Ali, Zadar ne bi bio Zadar kad ne nebi dozvolili čak četiri "trice" Cibone, tri Novačić jednu Marić, čime se ponovno "oživjelo " domaćine! Uz sve razigrao se i D. Planinić, te četiri minute prije kraja donio izjednačenje 72:72! Zadar se u tom razdoblju doimao skupinom izletnika, koji su onako usput stigli i na utakmicu. Pet napada nije ni Cibona izgledala bolje, ali im se slika na ekranu popravljala činjenicom da je Zadar promašio šest napada u nizu.

U međuvremenu, Drežnjak je jednim slobodnim bacanjem donio Ciboni prednost, kasnije je i Radovčić također jednom podigao na plus dva, sve je "tricom" začinio" Palokaj i donio ponovno plus na stranu Zadra  Ali je nakon Drežnjakova prekršaja, priskočio Prkačin i zakucao čime je navijestio pobjedu svoje momčadi. Istina, imao je i Mavra šut za tri poena, no uslijedio je promašaj, dok je Drežnjak s jednim slobodnim bacanjem zaključio priču.

19. travanj 2024 21:12