StoryEditorOCM
SportNE ŽURI MU SE

Za Dominika Livakovića su već nudili milijune, ali zvijezda je odlučna: Spreman sam cijeli život ostati u Dinamu

Piše Sportske novosti
12. siječnja 2021. - 11:48

Prije tri dana najbolji hrvatski vratar Dominik Livaković proslavio je 26. rođendan. Stigla je i torta nakon večere, dečki su mu čestitali, poželjeli sve najbolje u ovoj godini u kojoj ga čeka nastavak europskog puta s Modrima i Euro s reprezentacijom, pišu Sportske novosti.

Sjeli smo s Livakovićem u lobiju hotela Grand Park, počeli opuštenu priču...

Pitali smo ga sanja li još Kristijana Bistrovića, koji mu je zabio taj jedan jedini pogodak u Europskoj ligi?

- A da... Mogli smo stvarno napraviti nevjerojatnu priču da nismo primili taj pogodak. Međutim, i ovako smo napravili nevjerojatnu priču, zar ne? Ali, bolje da smo primili taj pogodak protiv CSKA, nego da ga primimo protiv Krasnodara. Ionako smo već bili prošli. Kad je završila utakmica s CSKA, rekao sam Bistroviću: “Pa, gdje baš ti!?”. Ali, onda sam mu čestitao na golu, baš je dobro poklopio loptu. Neka mu ga...

Kad smo već kod te utakmice s CSKA, primijetili smo da ste tako vikali da vas se čulo do obližnjih Svetica. Očito vam je bilo jako važno da ne primite taj pogodak?

- Nisam htio primiti taj pogodak. Kad smo već do zadnje utakmice izdržali bez primljenog pogotka, htio sam da budem čiste mreže do kraja. No, vičem ja i inače. Ne čujete me kad su navijači na tribinama. Dobro, možda sam na toj utakmici bio nešto glasniji. Jer, ipak se radilo o posebnom rekordu, pa sam malo podsjećao dečke da budu koncentrirani, ha, ha, ha... Uvijek su oni budni, ali nije zgorega nekad ih podsjetiti da budu još budniji. Ali, kad zbroijmo sve što smo napravili, to je sjajno, nije se dogodilo ništa loše zbog tog jednog primljenog pogotka.

Jeste li prošle sezone branili najbolje u karijeri?

- Imao sam stvarno jako, jako puno utakmica. Ne sjećam se da sam ikad branio na tako puno utakmica u jednoj polusezoni. Našla se tu pokoja pogreška, ali nije puno utjecala na krajnji ishod utakmice. Mislim da zadnje dvije-tri godine branim dobro, da je sve super.

Prvi ste vratar reprezentacije, prvi vratar Dinama, jeste li na vrhuncu ili možete još nešto naučiti? Što? U kojim segmentima biste još željeli napredovati?

- Znate kako se kaže... Svaki dan možete naučiti nešto novo. Tako i ja učim. Naravno da nisam još sve naučio. Htio bih još bolje naučiti igrati nogom, kako bismo bolje izlazili kroz pas-igru. Ali, to treba jako puno vježbati na treninzima, ne radi se tu samo o tome zna li vratar igrati nogom ili ne. Ne trebam biti kao Neuer, ali neka bude nešto tako, ha, ha, ha... Ederson igra najbolje s nogom.

Na treninzima smo vidjeli da zapravo odlično igrate nogom. Kad ste se dodavali s Ademijem, lopta vam nije pala na pod pet minuta, a ne bi niti onda da nije bila na programu druga vježba.

- Igram ja dobro mali nogomet. Kad igramo, bogme sam dobar. Drukčije je kad dođe utakmica, pa taj pritisak, kad te suparnik stisne presingom, planski pokriva tvoje igrače... Nije isto trening i utakmica, puno se tu treba vježbati.

image
Ronald Gorsic/Cropix

S kojim ste obrambenim igračima u Dinamu najbolje surađivali, s kime ste se najbolje slagali?

- Otkad sam došao u Dinamo, stoperi i bekovi su bili odlični. Prvi su bili Sigali i Benković. Sigali je bio jedan od najboljih stranaca u Dinamu. Sad su tu vrhunski Theophile i Lauritsen. Dilaver je bio odličan... Ne mogu se požaliti niti na jedan stoperski par u Dinamu.

Koji vam je napadač u HNL-u zadavao najviše problema? Tko je po vama najopasniji, naravno, isključujući Dinamove majstore.

- Mierez! Nije nam zabio pogodak, ali kad ga gledam, vidim da je iznimno neugodan napadač. Ide na svaku loptu sto posto, takvi su nezgodni. On je, ako ne uključimo dinamovce, najbolji napadač HNL-a. Kulenović je isto dobar, u Rijeci je puno bolji nego što je bio kod nas. Nekako se opustio. Menalo je isto bolji, i on se opustio na Rujevici. Ali, u Rijeci stalno igraju, to je onda tako.

Nismo vas nikad pitali imate li kakav ritual prije utakmica, kako se pripremate prije nego što istrčite na teren?

- Pomolim se prije svake utakmice. Onda uvijek prvo navučem desnu rukavicu, jer kad sam probao početi s lijevom, nešto mi je pucalo na spoju, ha, ha, ha... Onda iz svlačionice izađem u hodnik, tamo gdje su fotografije legendi kluba, uzmem košarkašku loptu i igram - košarku! Košarku uvijek igram dvije-tri minute prije nego što izađem na teren, malo loptu udaram u zid ili se dodajem s direktorom stadiona Miljenkom Sakomanom.

Neke vratare živcira kad sudac svira zaleđe, a suparnički igrač pošalje loptu u mrežu. Kako vi stojite s tim?

- Ma, mene to uopće ne živcira. Bitno jest da je zaleđe, da nije priznat pogodak, može on pucati koliko god hoće.

Koja vam je bila najbolja obrana ove polusezone, koji je bio najveći kiks?

- Protiv Cluja sam primio pogodak koji inače ne primam, ali obranio sam jedanaesterac. Ali, daleko mi je najbolja obrana ona protiv CSKA kad sam letećom nogom u zraku obranio onaj udarac Čalova. Tako u životu nikad nisam podigao nogu. Definitivno najdraža obrana. Kad sam to obranio, Čalov mi je dobacio: “Ti nisi normalan!”. Najveći kiks je onaj u reprezentativnoj utakmici protiv Portugala, kad sam pao na Lovrena. Trebao sam tu loptu boksati. Ali, obično treneri kažu “hvataj”.

Prvi ste vratar Vatrenih koji su drugi na svijetu. Jeste li vi među deset najboljih vratara na svijetu?

- Ma, ne mogu ja to govoriti. Ja se trudim da na svakom treningu i utakmici budem najbolji. Ne volim razmišljanja gdje sam kad se radi o vratarima, onda se izgubim.

Tko je po vama trenutačno najbolji vratar na svijetu?

- Trenutačno je to Manuel Neuer! Bio je jedno vrijeme malo pao, ali sad je opet na najvišoj razini. Uostalom, s Bayernom je osvojio Ligu prvaka.

Vratimo se malo na Dinamo. Do kuda može Dinamo u Europskoj ligi?

- Krasnodar je suparnik s kojim se možemo nositi. Mislim da su iskusniji od CSKA, jako su dobri prema naprijed. No, sigurno se možemo, da tako kažem, potući s njima, a prednost jest što drugu utakmicu igramo doma. Idemo korak po korak, teško je prognozirati. Ja bih najradije da osvojimo Europsku ligu, ali idemo polako, utakmicu po utakmicu.

Nego, zašto još niste u inozemstvu?

- Imao sam onu ponudu Montpelliera od 8 milijuna eura, to je za vratara vrhunska ponuda. Ali, u tom je trenutku dolazio Euro, mislim da sam napravio dobru stvar što sam ostao. Sezona je bila super, igrali smo Ligu prvaka, branio sam sve u reprezentaciji, plasirali smo se na Euro, sve je išlo dobro. Ha, mogu vam i ovo kazati. Možda ću cijeli život ostati u Dinamu! Tko zna.

Dobro, s obzirom da se najavljuje dolazak Ivana Nevistića na ljeto, nekako se logično zaključuje da biste vi mogli onda napraviti neki transfer?

- Ne znam... Velim vam, mogu ja ostati cijeli život u plavom dresu.

Stvarno?

- Ne znam, vidjet ćemo. Nema tu prognoza.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Ako nećete cijeli život provesti u Dinamu, u kojim ligama biste se željeli okušati?

- Primera mi se sviđa. Serie A također... To su lige u kojima bih se želio okušati. Mislim da za Premiership moram biti još mrvicu iskusniji. Najradije bih ipak u Španjolsku. Ma, tamo je super klima, a i ja sam iz Zadra, odgovara mi to, ha, ha, ha... Volim kad je toplije. No, dobro, ako jednog dana dođe kakva atraktivna ponuda, neću birati. Odnosno, birat ću između Dinama i te ponude.

Idemo malo na reprezentativne teme. Reprezentacija je u Ligi nacija primila puno pogodaka. Puno prevše. Treba li nas to zabrinjavati pred Europsko prvenstvo?

- Ne, to nikoga ne treba zabrinjavati. Kad su bile kvalifikacije, tad smo odigrali vrhunski. Obrana je odigrala sjajno. Vidite, Liga nacija nije Europsko prvenstvo, nije Svjetsko prvenstvo. Nisu to takve utakmice, što god mi mislili o tome. Pa, i Njemačka je primila šest komada od Španjolske. Izbornik Dalić je miksao, stalno smo mijenjali stopere, desnog beka, lijevog beka... Konačno, ne igra obranu samo obrana, nego svi igrači. A imali smo i jake protivnike, najjače, europske i svjetske prvake. No, ponavljam, kad je bilo najbitnije, u kvalifikacijama smo bili pravi i plasirali smo se, pišu Sportske novosti.

Što može Hrvatska na Euru?

- Najbitnije jest proći skupinu. Pa onda malo po malo. Nadam se da možemo napraviti velike stvari. Spremni smo za to. Dolazimo nakon velikog rezulata u Rusiji, znamo koliko vrijedimo - zaključio je Livaković.

25. travanj 2024 06:14