StoryEditorOCM
SportVELIKI POVRATAK

Svjetsko srebro u derbiju protiv Dinama: nakon deset godina, Danijel Subašić opet je na HNL sceni

Piše Slaven Alfirević
3. prosinca 2021. - 21:27

Kad je dolazio u rujnu, tog sunčanog jutra na prezentaciji u Poljudu zajedno s Darijom Melnjakom, nije Danijel Subašić mogao zamisliti da će se već u prosincu, u derbiju protiv Dinama u Maksimiru, naći u - glavnoj ulozi.

Nije problem, imao je on velikih uloga u karijeri o-ho-ho, osvojio je i kup s Hajdukom 2010. i prvenstvo Francuske s Monacom i Ligom prvaka brodio i uveo Hrvatsku u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji da bi se zakitio srebrnom medaljom.

Međutim, stigao je kao pričuva svome prijatelju Lovri Kaliniću, pa ako ga se trener koji put sjeti, dobro je. Ako ne, ništa... Dolazi kao potpora, dobri duh, kao uzor idućim generacijama.

Može branit malo u Zadru, malo u Belišću... Ali da će ga sudbina dovesti na gol protiv Dinama?!

Sad kao da je na nekom novom početku, kao da svoje snove iznova sniva... I ostvaruju mu se. Sigurno mu se ovih dana, dok stižu vijesti o ozljedi koljena Lovre Kalinića vrti film bogate karijere i evo već 37 godina života i kako će to u vatru Maksimira, opet i iznova.

Sjetit će se Suba kako je to debitirao za Hajduk u ljeto 2008. protiv Birkirkare (4:0) kod Gorana Vučevića; napokon da je došao iz Zadra, kasnio je u dolasku, ali barem za njega nije bilo dvojbi hoće li putem sugrađana Luke Modrića, Šime Vrsaljka, Marijana Buljata na sjever, jer za njega je postojala samo jednosmjerna cesta, autom prema jugu, u mislima mu je uvijek bio samo Hajduk.

Sjetit će se i kako je otišao u tada drugoligaški Monaco, jer je bila dobra prilika, pa neka je druga liga i tog prosinca 2011. godine, prije evo točno deset godina odigrao je i posljednju prvenstvenu utakmicu HNL-a za Hajduk, baš protiv Zadra (1:0).

S Monacom će osvojiti vrhove, iz druge lige će se vinuti do titule prvaka Francuske 2017. i plasmana sve do polufinala Lige prvaka.

Na Mundijalu u Rusiji njegovo je srebro i da nije tri obranjena penala u četvrtfinalu protiv Danske.

U Zadru se premišljao ljetos kako će nastaviti karijeru kad se razišao s Monacom, poziv Hajduka ga je najviše intrigirao, premda je bio spreman nastaviti i u svome Zadru, u nižim ligama i to možda kao – napadač!? Zašto ne, uvijek je pokazivao da zna baratati balunom.

Međutim, kad se u Poljudu ozlijedio Joža Posavec, intervenirali su „bijeli”. Dozvali su Subu i uz slogan „vrime je” angažirali još jednog svoga senatora. Tribat će... Šta ako se Lovre ozlijedi?

Na žalost, Lovre se ozlijedio, ali tu je Subašić. Zagrijao se nastupom u kupu protiv Belišća i ulaskom sad protiv Lokomotive, opet u kupu, a na scenu HNL-a će u nedjelju poslije točno deset godina i jednog dana.

Oproštaj od Hajduka, naime, zbio se 4. prosinca 2011. godine. Igrali su Subašić, M. Barišić, Maloča, Inoha, Lima, Radošević, Ljubičić (od 81. A. Milić), Tomasov (od 61. Gabrić), Lendrić, An. Sharbini, Vukušić (od 70. Vuković). Strijelac je bio Anas Sharbini u 70. minuti, a trener Krasimir Balakov.

Iz intervjua 'Slobodnoj', početkom listopada

- U sedmom mjesecu, kaže Lukša Jakobušić da bi li ja došao da budem drugi golman? Je li mi problem da budem drugi uz Kalinića? Ma, nije nikakav problem. Tu je bio Pos (Posavec, op. a.), on je imao neke kombinacije u inozemstvu, nije otišao, pa se ozlijedio i onda su me opet zvali. Bitno je da nikome ne uzimam mjesto, a biti uz Kalu, evo me odmah, tu sam!

I pristajete biti rezerva?

- Naravno! Za moga brata Kalu. Ne branio ja ni minute samo da mi osvojimo! Titulu, trofej... Kale i ja smo se uvijek pomagali, ja bih njemu otvorio mjesto u reprezentaciji za neke nastupe i govorio izborniku Anti Čačiću da ga stavi malo branit, Čačić bi se smješkao, bio je gospodin. I Zlatko (Dalić, op. a.) je faca, isto veliki gospodin. A sad ja u Hajduku čuvam leđa Kaliniću – pričao je.

No, sad je momenat na branku, u nedjelju protiv Dinama! Subašiću možemo zaželjeti još puno godina u Hajdukovu dresu i na branci, da traje bez obzira bio pričuva ili pak prvi vratar. Ima vremena ispred sebe, pravi vratari brane i nakon 40... A tek mu je 37.

Samo bismo ga podsjetili da ne zaboravi na naviku da izvede koji put slobodni udarac. Stipe Pletikosa, a još prije njega Ante Vulić pucali su rado penale, a on je za Monaco postigao gol iz slobodnog udarca.

Ne, ne mislimo u nedjelju, nije to poanta, nego inače. Bude li kakva nevina, opuštena zgoda... Da proba biti i Hajdukov – Chilavert.

24. travanj 2024 11:03