StoryEditorOCM
SportKAKO DALJE

Na koji način zaključiti sezonu, konkretno u ABA ligi? Zadar, Krka i Mega Bemax ne bi trebali strahovati za ostanak, pogođen bi bio Split...

Piše Dražen Žura
15. ožujka 2020. - 21:49

Svjedoci smo kako je širom svijeta, doslovce, sport stavljen u karantenu radi prevencije i mogućim opasnostima koje sa sobom nosi pandemija koronavirusa, na kojeg nisu imuni ni sportaši. Nekoliko je primjera o kojima se već pisalo naveliko, pa su nacionalni savezi u Europi postupili odgovorno, prekinuli su sva natjecanja. Prvodobno je reagiralo i vodstvo regionalne ABA lige, jednako i Hrvatski košarkaški savez. Ukoliko ovakvo, po mnogo čemu izvanredno stanje potraje, iako se moramo nadati kako će prestati čim prije, ostalo je visjeti pitanje, na koji način zaključiti sezonu, konkretno u ABA ligi.

Prema nekim izvorima postoje dvije opcije o kojima se naveliko razmišlja, ali nema konkretnih zaključaka. Jedna od opcija je da se "zamrzne" stanje, pa bi prema tome beogradski Partizan koji se nalazi na vrhu ljestvice bio proglašen prvakom ABA lige. Ovakav scenarij u postojećoj situaciji vjeruje se ne bi donio nikakvo rogoborenje ostalih klubova, međutim, nekima već nije dobro sjela priča o Partizanu – prvaku! Napose će se svi dignuti na "zadnje noge", ukoliko daj Bože, koronavirus ne ostavi još bolniji trag na živote ljude, odnosno, sportaše! Zato se razmišlja o drugom smjeru, odnosno, postoji mogućnost da se kompletno prvenstvo u regionalnim ligama ABA 1 i ABA 2 ponovi kompletno prvenstvo.

U oba slučaja, Zadar, Krka i Mega Bemax ne bi trebali strahovati za ostanak u ABA ligi, dok bi se nezadovoljstvo moglo pojaviti među klubovima koji su računali na doigravanje preko kojeg bi ostvarili mjesto u višem razredu, jedan izravno drugi kroz kvalifikacije s pretposljednjim na ABA ligi. Od naših klubova ,na neki način pogođen bi bio Split, jer su " žuti" u završnici prvenstva ABA 2 lige, uspjeli uskočiti u društvo četiri momčadi koje bi se trebale boriti na konačni poredak. Nedvojbeno o spomenutim opcijama će zasigurno razgovarati vodstvo ABA lige i klubovi, te u konačnici donijeti najrazumniju odluku, kojem se ničim neće ugroziti regularnost prvenstva, iako u propozicijama natjecanja nije "ugrađena" pandemija bilo koje vrste. Zdravlje mora biti ispred svega i svi koji misle drukčije imaju ozbiljan problem sa samim sobom, ujedno bi iskazali neodgovornost prema zajednici u kojoj žive.

Što se pak tiče HT Premijer lige, koja nema izravne veze s ABA ligom, ali ima s natjecanjima pod okriljem FIBA – e, još uvijek nema nikakvih naznaka u kojem smjeru ide promišljanje Hrvatskog košarkaškog saveza. Posve je izvjesno da bi se odustalo od "treće kruga" i ukoliko dozvole okolnosti u doigravanje za prvaka Hrvatske krenulo bi se s postignutih pozicija. Ako bi u HKS- u slijedili primjer Litve koja je prije kraja prvenstva prvakom proglasila momčad Žalgirisa iz Kaunasa, Slovačka, ili pak Belgije u kojoj je Oostende našeg trenera Darija Gjergje također prije roka promoviran u prvaka države.

19. travanj 2024 05:31