StoryEditorOCM
SportFEŠTA NA TRGU

Malonogometni klub Zaton svečano proslavio ulazak u drugu ligu!

Piše Branko Božić
31. svibnja 2020. - 18:16

Za mjesto Zaton, sa sigurnošću se može ustvrditi da ima bogatu nogometnu tradiciju te da je bilo i ostalo kolijevka nogometa na širem ninskom području. Stariji poznavatelji nogometa će se zasigurno sjetiti zatonskog NK ¨Goran¨, jednog izrazito organiziranog i uspješnog nogometnog kluba, koji je kao član onodobnog Nogometnog Podsaveza Općine Zadar, u razdoblju od 1962 do 1972 godine, žario i palio nogometnim stadionima šireg zadarskog područja. Uz ostale valja istaknuti neke od nositelja tadašnje igre kao što su Marijan Peša, Mirko Peša, Ivan Knežević Išo,Pavao Despot, Drago Marić, Pave Božić, Pajo Desnica, Danilo Šalov, Svetko Stulić Seljo, Zdravko Lipotica Miljenko Bušljeta i tako redom.

Dakako da se ovoj plejadi nogometaša neizostavno treba pridodati i zatonsko-američko čudo od nogometa Mirka Liverića. On je došavši u Ameriku 1970 godine prošlog stoljeća, počeo igrati u hrvatskom iseljeničkom klubu ¨Dalmatino¨, a potom i u čuvenom američkom klubu "Cosmosu" sa sjedištem u New Yorku. S Cosmosom je prokrstario kroz 33 države svijeta igrajući zajedno rame uz rame Peleu, Franzu Beckenbaueru, Carlosu Albertu, Johanu Cruyffu, Rivelinju, Vladislavu Bogičeviću. Mirkova je ljevica u to vrijeme izluđivala mnoge čuvare mreža u Americi i Europi, a njegovi su "projektili" po ocjeni nogometnih stručnjaka bili tad najjači na svijetu.

Ta bogata nekadašnja tradicija igranja velikog nogometa, u sadašnje vrijeme nastavila se kroz igranje malog nogometa, to jest kroz popularni futsal. Zatonska ekipa je uvijek bila aktivna na malonogometnim turnirima, gdje su često bili prvaci osvajavši turnire. Skupina najaktivnijih igrača došla je na ideju osnivanja malonogometnog kluba. Tako je MNK ¨Zaton¨ utemeljen 2009. godine. Klub su osnovali današnji predsjednik kluba Marko Peroš, kapetan momčadi Josip Špar, dopredsjednik kluba Ante Peroš te Ivan Miljković, danas direktor Turističke zajednice mjesta Zaton. Aktivno u županijskoj malonogometnoj ligi MNK ¨Zaton¨ nastupa od 2016. godine.

U prve tri godine, Zaton je stalno bio pri vrhu ljestvice. Ove pak 2019/2020 natjecateljske sezone Zaton je uvjerljivo osvojio prvo mjesto u 3.A ŽMNL. No, zbog pandemije izazvane opasnim koronavirusom, Udruga za mali nogomet Zadarske županije, na sjednici Upravnog odbora donijela je odluku o prekidu natjecanja, što ih provodi u 3. malonogometne lige. Sukladno usvojenoj odluci o prekidu natjecanja proglašeni su prvaci-pobjednici liga, pa je slijedom toga prvak skupine A Treće ŽMNL ¨Zaton¨ izravno ušao u Drugu ŽMNL. Ulazak u 2. ŽMNL za klub znači snažan poticaj za natjecanje u višem rangu. Zaton je u malonogometnim krugovima pored ostalog poznat po svojim mnogobrojnim navijačima, koji su za svaku utakmicu popunili tribine dvorane OŠ Zadarski otoci. Klub je jedinstven primjer koji je kao trećeligaš privukao toliko ljudi na tribine, stvorivši osjećaj zajedništva i žara za malim nogometom.

Tim povodom u prigodi obilježavanja 30 svibnja Dana državnosti RH, vodstvo kluba organiziralo je nezaboravnu feštu na glavnom mjesnom trgu Vlaka u centru mjesta. Sve okupljene sumještane i goste toplim i biranim riječima na samom početku pozdravio je voditelj ekipe Bruno Špar.Prije nego što se krenulo sa zacrtanim programom, nazočni su minutom šutnje odali se počast nedavno preminuloj Milki Patrk Raspović, strastvenoj navijačici koja je redovito pratila utakmice MNK Zatona. Prigodan poklon za sina i supruga preminule Milke uručio je predsjednik kluba Marko Peroš.

Najboljim igračem u sezoni 2019/2020 proglašen je Denis Grgec, koji je imao 14 pogodaka i 11 asistencija. Nagradu mu je uručio Ivan Miljković, direktor Turističke zajednice mjesta Zaton.Predsjednik Marko Peroš je podsjetio da je MNK ¨Zaton¨ kroz 21 kolo osvojio 54 boda, zahvalivši se posebno na sponzorstvu i pruženoj četverogodišnjoj financijskoj potpori zatonskoj Turističkoj zajednici te upravi Grada Nina.Svi sudionici slavljeničke fešte naprosto su uživali u dobroj spizi a za glazbeni štimung pobrinuo se svojski Trio ¨Mate¨.Na kraju kažimo i to da je na perivoju Vlaka,upriličena i neizostavna bakljada.

UPRAVA KLUBA:

Predsjednik: Marko Peroš

Dopredsjednik: Ante Peroš

Tajnik: Šime Peša

SASTAV EKIPE:

Josip Špar (kapetan), Jure Peroš ,Šime Kulaš, Marko Vukšević, Lovre Peša, Luka Peroš, Denis Grgec, Paolo Radman, Ante Peša, Šime Peša, Toni Peša, Boško Jure Vukšević, Luka Vukšević, Lucijano-Patrik Pinčić, Ante Renić, Lovre Maričić, Edi Kulaš, Josip Ledić, Ivan Pavlović, Emanuel Iglić, Karlo Pavlović. Voditelj: Bruno Špar.

20. travanj 2024 02:17