StoryEditorOCM
SportIZNENAĐUJUĆI RASPLET

Biukov transfer u Los Angeles odličan je posao za Hajduk, ali nad njegovom odlukom stoji puno upitnika

31. prosinca 2022. - 09:51

Vijest da je Stipe Biuk, jedan od najvećih talenata Hajduka i hrvatskog nogometa općenito, pretposljednjeg dana 2022. godine dogovorio transfer u Los Angeles FC, člana američkog MLS-a, iznenadila je gotovo sve. Jer, SAD definitivno ne zvuči kao zemlja u kojem bi 20-godišnji talent iz Hajduka trebao napraviti iskorak u karijeri...

Vrijednost transfera navodno iznosi 6,5 milijuna eura plus bonusi koji bi ukupnu cifru mogli dovesti do barem osam milijuna, a tu je i postotak od buduće prodaje. Sve to zvuči sjajno za Hajduk, jer radi se o igraču koji je od eksplozije pod Paolom Tramezzanijem uglavnom djelovao kao potencijal koji bi jednog dana mogao postati ključni igrač momčadi, a ne gotov nogometaš na kojeg se momčad može osloniti.

Biuk je u posljednje dvije godine u nekim periodima dobivao više minuta na terenu, a u nekima manje, ali bi samo ponekad bljesnuo i pokazao sav raskoš svog talenta, dok je u većini slučajeva izgledao kao samo još jedan igrač. Doduše, Mislav Karoglan ga je često hvalio zbog njegovog doprinosa u fazi obrane i u svim onim susretima kada je Biuk bio "nevidljiv" – odnosno, kada u napadu nije radio ono što su navijači od njega očekivali – držao mu je leđa i inzistirao na tome da se ipak radi o važnom kotačiću ekipe.

Ali realnost je bila takva da Stipe Biuk nikada nije prerastao u gotovog igrača, zbog čega se ovaj transfer za Hajduk čini i više nego dobar. Ipak, mnogi navijači šokirani su činjenicom da je Hajduk 20-godišnjeg talenta prodao u MLS, ligu na koju se još uvijek gleda kao egzotičnu i mjesto na kojem se europske zvijezde idu umiroviti ako im se baš ne ide na Bliski istok, ali teško je pronaći objektivni argument protiv ovakvog poteza splitskog kluba.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Biukov odlazak u glamurozni Los Angeles jedan je od najskupljih transfera u povijesti Hajduka i teško je vidjeti kako bi se moglo izvući više novca za igrača koji je u posljednjih sezonu i pol ubilježio samo tri gola i pet asistencija u službenim nastupima za Bijele, a s obzirom na tijek njegove karijere otkad je debitirao za prvu momčad splitskog kluba, čini se kako bi odbijanje takvog iznosa i njegovo zadržavanje na Poljudu bilo preveliki rizik za Hajduk.

Naravno, uvijek je prisutan i onaj aspekt da je riječ o izdanku Hajdukove akademije, odnosno igraču koji ima puno veću sentimentalnu vrijednost za navijače, ali s obzirom na njihovu (ne)strpljivost i u tom je smislu teško pronaći čvrsti argument zašto bi zadržavanje Biuka bila dobra odluka za klub. 

Dakle, iz perspektive Bijelih ovaj transfer djeluje kao izuzetno dobar potez, ali iz pozicije samog Biuka javlja se puno pitanja...

Nogomet se posljednjih godina etablirao kao treći najpopularniji sport u SAD-u, preskočivši čak i hokej na ledu, a MLS je dobro uređena liga koja iz sezone u sezonu raste i koja je već godinama među 10 najgledanijih na svijetu. Tu prednjači Atlanta United, klub koji je u ligu ušao tek 2017., a koji ove sezone u prosjeku ima nešto više od 47 tisuća gledatelja po susretu, čime se može mjeriti s većinom europskih momčadi.

Što se tiče Los Angeles FC-a, oni su u MLS-u debitirali godinu dana kasnije, a od početka su se odlučili uvelike oslanjati na dovođenje mladih potentnih igrača i svoju akademiju. Naznaku da im je smjer dobar dobili su 2020., kada su se plasirali u finale CONCACAF Lige prvaka, a konačna potvrda stigla im je početkom studenoga ove godine, kada su osvojili svoj prvi MLS naslov.

Činjenica da je Biuk postao jedan od najskupljih ulaznih transfera u povijesti MLS-a govori o tome da mlađi od dva losangeleška kluba na njega ozbiljno računa, a dioba svlačionice sa zvijezdama kao što su Gareth Bale, Carlos Vela i Giorgio Chiellini zasigurno će pridonijeti njegovom razvoju.

image

Gareth Bale najveća je zvijezda Los Angeles FC-a

AFP

No, s druge strane i dalje je riječ o MLS-u, ligi koja je daleko izvan fokusa Europe, a kvalitetom značajno kaska i za najjačim ligama Južne Amerike, iako se sve više mladih zvijezda s tog kontinenta odlučuje za dolazak u SAD. Drugačije poimanje nogometa, zatvoreni sustav natjecanja bez ispadanja i nositelji kvalitete od kojih i dalje rijetki imaju realnu šansu za uspjeh u europskom nogometu mogli bi se pokazati kao preveliki uteg u Biukovoj karijeri, barem u kontekstu njegovog etabliranja u budućnosti kao hrvatskog reprezentativca i igranja na najvišoj europskoj razini.

Ipak, treba naglasiti da je u siječnju 2019. Paragvajac Miguel Almiron iz Atlante prešao u Newcastle za 24 milijuna eura (dakle, prije saudijskog preuzimanja kluba sa sjevera Engleske), a Thiago Almada je prije dva tjedna s Argentinom osvojio naslov svjetskog prvaka kao igrač te iste Atlante.

Financijski aspekt definitivno je odigrao važnu ulogu u Biukovoj odluci, a u tom kontekstu važno je naglasiti važnu promjenu koja je stupila na snagu prošle godine. Riječ je o takozvanoj "U22 Initiative".

U MLS-u je, naime, na snazi salary cap (kao i u ostalim američkim sportovima), što znači da klubovi svake sezone imaju određeni budžet za plaće igrača koji ne smiju probiti. Iznimke su bili takozvani "designated" igrači, odnosno zvijezde koje se smatraju važnima za podizanje kvalitete lige i na koje se taj salary cap nije odnosio. Nova promjena omogućila je da svaka momčad ima mogućnost dovesti tri igrača mlađa od 22 godine na sličan način, odnosno da njihova plaća nema utjecaj na salary cap, već da se on smanjuje za fiksni iznos od 150 ili 200 tisuća dolara (ovisno o starosti igrača). To znači da je LA s Biukom financijske uvjete dogovarao neopterećen ograničenjima lige.

image
Joško Ponoš/Cropix

Sve u svemu, transfer Biuka za Hajduk djeluje kao i više nego dobar posao, dok i za samog igrača ima puno pluseva, ali i jedan veliki minus koji bi ga u budućnosti mogao spriječiti da u punom obujmu ostvari svoj potencijal. No, Stipe Biuk ima tek 20 godina, a MLS se razvijan rapidnom brzinom. Možda baš on bude sljedeći Almiron i preko grada hollywoodskih zvijezda utaba sebi put do same elite europskog nogometa.

06. svibanj 2024 20:49