StoryEditorOCM
RegionalJEDNOM U ŽIVOTU -

VIDEO - Ribari na pučini kod Rogoznice ugledali kitove: “Kao da je vlak prošao pored nas!”

Piše MORSKI.HR/Saša Nišavić, Jurica Gašpar
18. travnja 2020. - 10:36

Zaljubljenici u more otisnuli su se na pučinu uhvatiti nešto ribe za ručak petkom, pošto se riba ne može kupiti ovih dana. Ono čemu se nisu nadali je susret s najvećim morskim sisavcima, kojeg će pamtiti cijelog života!

Splićani, koji inače žive u Rogoznici, doživjeli su trenutak prepun adrenalina. Jedan od njih uspio je sve i snimiti, pa nam je ispričao svoj doživljaj.

– Teška bonaca nas je odvukla četiri Nm južno od naše nezamjenjive Rogozničke vale u kojoj smo, od kad znam za sebe i ona nam je kao drugi dom. Isplovljavanje u 5h i čekanje prvog griza oko 7h urodilo je plodom. Prvi griz je bio kantor 1.85 kg. Moj prijatelj ribar cili život Ante Copić kaže to je najveći kojeg sam uhvatio – priča nam Marin Nozina.

– Idemo dalje na velike primjerke, bude li sreće. Druga pozicija četiri Nm od Rogoznice. Drugi profi ribar, Sveto Zmaj me vidi u daljini i zove na marendu oko 9 sati, ali ja želim odradit jednu dublju poziciju na 115 m i tu stajemo na koti bez sidrenja. Lagano spuštanje kančanica, sitniš… nešto gura i nakon 10 min udara lipi perjaš. Sreći nije bilo kraja, pa nastavljamo dalje – prepričava.

“Koja panika i zbrka, pojačalo se disanje i nismo ostali ravnodušni”

“Evo pušu dupini oko nas! Kad se mi okrenemo i tek onda vidimo nešto što se ne događa svaki dan. Kit! Alo, kitovi eno dva na 400m od nas! Koja panika i zbrka… Pojačalo se disanje i kao da vlak prolazi blizu nas. Čudo! Strava dojam koji te ne ostavlja ravnodušnim, kakava je to moć i sila. Nakon par minuta još dva kita jedan južno od broda, a drugi sjeverno. Šta ćeš sad? Skupi tunju i čekaj dalje akciju. Sretni smo što smo vidjeli na kućnom pragu velike kitove.  Zaboravili smo na marendu i ribu koju smo uhvatili dok smo promatrali veličanstva uranjanja i izranjanja iz mora. Mogao bih reći da je bio dug najmanje 20 metara. I zato ti hvala more za ovi događaj koji ce biti cijeli život zapamćeni – ispričao nam je uzbudljiv doživljaj Nozina, koji je sve uspio i snimiti.

Pretpostavili da se radi o kitu ulješuri, doznajemo da se najvjerojatnije radi o vrsti kit perajar (lat. Balaenoptera physalus). Radi se o najbližem srodniku plavog kita i poslije njega sljedeće najveće životinje na Zemlji.

Kit perajar je u prosjeku dugačak oko 20 metara, ali je već izmjeren i jedan perajar koji je bio dug 27 metara. Težina jednog takvog diva se procjenjuje na oko 70 tona. To znači, da je puno vitkiji i lakši od jednako velikog plavog kita, a lakši je i od nekih manjih vrsta kitova kao što je grenlandski kit ili ulješura. Gornja strana tijela mu je sivosmeđa a s donje strane je bijel. Najsigurnije ga se može prepoznati po nesimetrično obojenoj donjoj čeljusti: desna strana je bijela a lijeva tamna.

18. travanj 2024 08:09