StoryEditorOCM
RegionalUDRI PO JAVNOM

Uzurpatori dalmatinskih plaža sve su pohlepniji, pogledajte što sve postavljaju tik uz more radi ‘rezervacije‘ mjesta

Piše Vedrana Stočić/SD
23. kolovoza 2023. - 07:23

Nema kraja uzurpaciji pomorskog dobra u općoj uporabi, koje nema titulara vlasništva i mora biti dostupno svim ljudimaTu z

Zakonsku odredbu treba ponavljati uporno i bez prestanka, jer mnogi nikako da shvate da šetnica, sike i more nisu njihovo dvorište ni njihovo vlasništvo čak i ako granica pomordskog dobra nije katastarski/zemljišno određena i još uvijek je sastavni dio parcele na koju su kao vlasnici uknjiženi.

U naselju Stupin - Čelina na području općine Rogoznica priča o uzurpaciji obale traje već godinama. Stolove, ležaljke i suncobrane na javnoj šetnici i na betoniranom mulu fotografirali smo već nekoliko puta, ali stanje se nije puno promijenilo u odnosu na prije desetak godina.

image

Ima uvala bez metra prirodne obale, premrežene su betonskim mulićima
 

Ivana Stočić

Ove godine, kaže načelnica Anita Živković, komunalni redari intervenirali su nekoliko puta. Ujutro, kad vlasnici i(li) gosti okolnih kuća i apartmana znaju da su komunalci u obilasku terena, ročnici, ležaljke, stolovi... nestaju, ali čim se oni udalje, "instalacije" su opet na broju. I tako unedogled.

I nije samo tu. U naselju Lozica-Malo Zečevo uglavnom inozemni državljani koji su izgradili vile također su betonirali more i postavili ležaljke i stolove. Svi koji se usude približiti "otetoj" obali Jadrana, bivaju uz pogrdne riječi potjerani, bilo je čak i fizičkih nasrtaja.

More i obala betonirani su i uzurpirani i na jednoj od najstarijih rogozničkih javnih plaža - Gornji muli na Otoku, a u "novokomponiranim" naseljima na području Ražnja, kao što je primjerice Stivašnica ili Tvrdača na području Kalebove luke, nema više ni metra prirodne obale, na sikama se još sadi kupus, blitva i masline...

- Svi mulovi i betonski platoi koji su izgrađeni poslije 2011. godine bit će uklonjeni - kažu nam u Općini.

Tako piše u novom Zakonu o pomorskom dobru, no, ta odredba je naprosto neprihvatljiva. Zar nije bilo uzurpacija prije i poslije te famozne 2011. godine?! Ipak, načelnici Živković i komunalnim redarima treba priznati:da su ove godine zaustavili svaki pokušaj betonizacije mora.

Reakcija je bila brza i učinkovita, devastatori i uzurpatori općeg dobra u javnoj uporabi lokaciju su morali vratiti u prvobitno stanje. Kazne za takvo nedjelo nisu beznačajne, mogu iznositi i do 7000 eura, a trebalo bi ih naplaćivati i retroaktivno.

Slike koje smo posljednjih dana dobili od naših čitatelja o rezervacijama mjesta na javnim plažama danonoćnim postavljanjem ručnika i spužvastih kupališnih rekvizita izgledaju doista ružno, međutim za razliku od betonskih čudovišta lako ih je ukloniti bez posljedica za okoliš.

image

Neovlašteno postavljene bove uobičajena su pojava

Ivana Stočić
image

Svaka privatna zgoda na javnome dobru
 

Ivana Stočić
02. svibanj 2024 09:42