StoryEditorOCM
RegionalDANAS IDE VRUJA!

Uz bagere na Čiovu i glavni državni inspektor: Idućih dana rušimo još 3 objekta; Vlasnik jednog: Ili svima ili nikome!

Piše Silvana Uzinić/SD
2. lipnja 2023. - 07:00

U petak ujutro konačno se bager spušta u uvalu Vruja i počinje rušenje sedam bespravno sagrađenih objekata Stipe Latkovića, dok je u prekrasnoj uvali Duga na Čiovu u Okrugu Gornjem bager štektao već cijeli prethodni dan na vili koju je sagradila firma “Duga nekretnine” d.o.o. u vlasništvu švedskog državljanina Dicka Johna Christiana Aulina.

Kamena kuća s bazenom samo je prva u nizu s popisa nelegalnih građevina Državnog inspektorata RH (DIRH) na Čiovu, jer već ih je 38 sagrađenih u zoni koja za to nije predviđena. Samo ove zime sagrađeno ih je devet novih, koje će ići na razmatranje službama DIRH-a.

Idućih dana za rušenje su predviđena tri objekta, a jedan od njih pripada bračnom paru Rajković koji su vlasnici Poliklinike “Medikol”, o čemu je Slobodna Dalmacija već pisala. Na mjestu događaja pojavio se osobno i Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, koji se novinarima pohvalio da je samo u svibnju ove godine uklonjen 31 objekt na području Hrvatske te da su se zadnjih dana uklanjali objekti na otocima Braču i Hvaru, kao nešto i oko gradova, a kako je rekao, neki objekti su još uvijek u proceduri i čim ona završi, rušenje se nastavlja.

- U samo četiri dalmatinske županije smo od 1. travnja 2019. napravili više od sedam tisuća nadzora i pokrenuli više od tisuću i tristo postupaka. Podigli smo gotovo pedeset kaznenih prijava zbog bespravne gradnje u zaštićenim područjima i nepoštivanja državnog pečata. Na razini RH je napravljeno više od 32 tisuće nadzora u zadnje četiri godine s više od sedam tisuća postupaka koji su u tijeku.

Priznanje divljeg graditelja: ‘Da, gradio sam ilegalno, to rade svi oko mene, a srušili su samo mojih 12 kvadrata!‘

image
Paun Paunović/Cropix

- Po zakonu prisiljavamo investitore na izvršenje uklanjanja jer taj posao u četiri godine za uklanjanje gotovo tisuću objekata koštao je oko osam milijuna eura. Samo u četiri dalmatinske županije taj je iznos nešto manji od pet milijuna eura. U uvali Duga svi koji su imali za to mogućnosti iskoristili su svoja zakonska prava, ali svi sudovi su odbili njihove zahtjeve za legalizaciju - kazao je Mikulić, pokazavši nam kuću pred koju je bager Inspekcije morao okolnim putem kako bi je rušio s obzirom da je investitor drugim bagerom prepriječio put.

Za tu prvu kuću koja “ide u papar” Mikulić je rekao da je postupak trajao nekoliko godina, da investitor nije poštivao zakone RH, a s obzirom da su se ispunili svi zakonski uvjeti i sve kazne ispisane, vlasnik je dobio rok za uklanjanje, ali to nije uradio i sada to obavlja firma odabrana na natječaju od Inspektorata, a račun će stići investitoru.

- Također će i kazne više od 370 tisuća eura, od kojih je dio plaćen, biti proslijeđene Fini, koja će novac skinuti onome tko je odgovoran. Nebitno je tko je vlasnik, nebitno je da li je hrvatski ili strani državljanin - istaknuo je Mikulić.

Međutim, uz kuću ograđenu policijskom trakom iz koje se, vidjeli smo, iznose predmeti i čiji bazen obrubljen tamnim mramorom je “platio” prvi, našao se i odvjetnik Marijo Vuković, koji zastupa firmu investitora “Duga nekretnine” d.o.o. Smatra da DIRH nije postupio zakonito jer upravo protiv rješenja o rušenju je podnesena tužba Upravnom sudu u Splitu s odgodnim učinkom, a koji o tome još nije odlučio.

Šveđanin je na Čiovu bespravno izgradio dvokatnicu s bazenom na metar od mora, pogledajte kako je bageri ruše

image
Paun Paunović/Cropix

- Navedene su bitne povrede postupka koje su Inspekcije počinile, i to prije svega dovodeći u neravnopravan položaj moju stranku prije svega zato što je strani državljanin. Ovdje je riječ o velikoj zoni i inspekcija je izdvojila baš ovaj objekt, pitam vas zašto. Za druge objekte postupci nisu u tijeku - tvrdi Vuković.

Dodao je da nisu utvrđene granice pomorskog dobra premda je prostim okom vidljivo da je kuća tik do plaže, štoviše, ima i “privatni” mulet.

Na pitanje novinara ima li njegova stranka građevinsku dozvolu, odvjetnik nije htio odgovoriti.

- Ukoliko Upravni sud u Splitu usvoji našu tužbu, kako će Republika Hrvatska nadoknatiti štetu, odnosno hoće li ova gospoda iz svog džepa to platiti - zapitao je Vuković, no Andrija Mikulić doima se presiguran u ono što radi. Odvjetnik je dodao da je prethodni postojeći objekt od nekih 25 metara četvornih bio u postupku za dobivanje legalizacije te da je ovdje riječ o dogradnji.

image
Paun Paunović/Cropix

Vila od nekih dvjesto kvadrata koji su, kazao je zastupnik investitora, milijunske vrijednosti, i koja je očito s pomnjom građena u kamenu, te bi se čak moglo reći da je zadovoljila estetske i ambijentalne norme, morat će doslovno biti zbrisana s lica zemlje. Otpad će biti zbrinut, a cijeli teren mora biti doveden u prvobitno stanje, što znači da će ono što je bilo ili je htjelo biti bazen morat biti prekriveno zemljom uokolo koje moraju ponovno biti borovi. Kažu znalci da ih je tu obitavalo oko stotinu pedeset.

Nedaleko “švedske” kuće, novinari su mogli vidjeti i oveće betonsko zdanje bračnog para Rajković.

Počelo rušenje ilegalnih kuća na Čiovu: prvi se na meti inspektora našao objekt poznatih liječnika, posluju i u Splitu

- Objekt je u postupku, a budući da je cijena uklanjanja višestruko veća od 60 tisuća eura, konkretno oko 240 tisuća eura, išli smo na raspisivanje natječaja za uklanjanje. Ako objekt ne bude legaliziran dok ne krenemo u uklanjanje, bit će srušen - kazao je glavni državni inspektor.

- Postupak legalizacije je pokrenut - kazao nam je Ivan Rajković.

On nam govori da je 2019. kupio poljoprivredno zemljište sa započetom legalizacijom prethodnog objekta koje je nekada, prije 2005. godine, bilo građevno, započeta je gradnja, a zatim je odlukom Općine zona prebačena na lokaciju gdje nikada ništa nije napravljeno.

image
Paun Paunović/Cropix

- Imate tamo četrdesetak objekata na tom području oko nas. Nikada bivšim vlasnicima nije odgovoreno na zahtjeve da se vrati u građevinsku zonu, ali rečeno je da će imati turističku namjenu. Zahtjev da taj prostor dobije status turističke namjene Županija nije odobrila.

Mi smo htjeli imati medicinsku djelatnost na toj lokaciji, htjeli smo pružati zdravstvenu uslugu, planirali smo imati edukaciju za liječnike i htjeli smo djeci liječenoj od malignih bolesti omogućiti boravak i rehabilitaciju. To je trebao biti naš doprinos djeci i cijelom društvu, objekt je trebao imati humanitarnu namjenu i to rušiti je izvan pameti. Sada kažu da je tu šuma, a to niti Hrvatske šume ne govore i to nipošto nije šuma. Kad sam ja kupio tu je bio vinograd, bili su rogači i masline, šuma je izmišljotina ljudi žele prikazati devastaciju prirode - tvrdi Rajković.

Kaže da je njegov objekt od 800 kvadrata i da nisu obaviješteni o rušenju. Dodaje da su pravni postupci u tijeku, a naglašava da je nekoliko objekata uokolo nelegalno.

image
Paun Paunović/Cropix

- Ili svima ili nikome, ovo je neravnopravno, zakon bi trebao biti za sve jednak. Zašto se oduzela legalnost građenja dok su parcele bile u građevinskoj zoni? - pita.

Međutim, glavni državni inspektor tvrdi da su postupci završeni i, kako stvari stoje, male su šanse da će objekt koji grade vlasnici Poliklinike “Medikol” preživjeti. Već smo, podsjećamo, pisali o problemu s visokim betonskim zidom na plaži koji su “medicinari” gradili na pomorskom dobru. Inače su im ukupno izrečene tri novčane kazne kojima se investitor prisiljava na izvršenje rješenja u iznosu od 30.526,25 eura (230.000 kuna), te sedam novčanih kazni kojima se investitor prisiljava na obustavu građenja u ukupnom iznosu od 83.615,37 eura (630.000 kuna).

A uklanjanje Lackovićevih objekata u uvali Vruja koštat će oko 250 tisuća eura plus PDV.˝

Bageri nastavljaju pohod i ‘napadaju‘ kompleks najpoznatijeg splitskog ilegalnoga graditelja, evo detalja o akciji

- Inspektori su bili na lokaciji na kojoj gradi predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, zatvorili su gradilište, postupak traje, a stranka ima mogućnost očitovanja. Kad se utvrde sve činjenice, izvijestit ćemo javnost, kazao je Andrija Mikulić o nelegalnoj gradnji na Hvaru.
 

Na udaru bagera i nesuđeni velebni projekt bivšeg ministra i jednog od najmoćnijih Hrvata, milijuni idu u prašinu

Najavio je uklanjanje još 106 objekata u Istri.

20. travanj 2024 00:12