StoryEditorOCM
RegionalREŽU SE VRPCE

U Biogradu otvorena nova zgrada Centra za socijalnu skrb, a u Pakoštanima obnovljena riva

Piše AVŠ
29. lipnja 2020. - 14:38

U istočnom dijelu Zadarske županije u ponedjeljak su svečano otvorena dva kapitalna objekta na čijoj se izgradnji radilo zadnjih godinu dana.

Biograd je konačno, nakon deset godina čekanja, dobio novu zgradu Centra za socijanu skrb za koju je Grad osigurao zemljište i svu potrebnu dokumentaciju, a Ministarstvo demografije i socijalne politike četiri milijuna kuna. Objekt površine 400 metara četvornih vrijedan je ukupno 4,4 milijuna kuna.

- Ovaj projekt dobar je primjer suradnje lokalne samouprave i nadležnog ministarstva. Kvalitetna socijalna skrb značajna je za snagu cijelog društva, a djelatnici Centra prvi koji imaju neposredan kontakt s korisnicima i njihovim problemima koji su redovito vrlo teški. Zato se nadam da će im rad u novim prostorima makar dijelom biti olakšan- kazao je zadarski dožupan Šime Mršić na otvorenju zgrade gdje je, uz brojne goste, u ponedjeljak bila i državna tajnica Marija Pletikosa.

Nakon što je prvi izvođač radova otišao u stečaj i zgradu ostavio u roh bau gradnji, krajem svibnja prošle godine raspisan je novi javni natječaj. Za novog izvođača izabrana je tvrtka Mozaik-PB koja je na kraju i završila posao na zgradi u kojoj će svih deset djelatnika imati svoje urede i radne obveze izvršavati u europskim uvjetima, dok je korisnicima osigurana privatnost i diskrecija. Također, nova zgrada ima i prostoriju za grupni rad, što će znatno olakšati postupke odjela za djecu, mlade i obitelj.

Uz novi Centar, svečano je otvorena i luka u Pakoštanima, simbol tog mjesta koja je obnovljena u svom izbornom obliku. Sredinom lipnja završena je sanacija dijela rive i gata u luci, ali i školjere koja je sad u punoj funkciji zaštite lukobrana i zajedno s parapetnim zidom zaštita luke od valova. Pomorsko-građevinski radovi bili su nužni jer su stabilnost i nosivost bili umanjeni, a dijelom i narušeni, pa je zbog raznih oštećenja prijetilo i urušavanje.

Radove za naručitelja, Županijsku lučku upravu Zadar (ŽLU) izveo je “Stipčević” dok je uslugu stručnog nadzora izvršio Ured ovlaštenog inžinjera građevinarstva Željko Čirjak.

- Za sljedećih 70-ak godina ovom smo snacijom riješili smo problem operativne obale u ovoj mjesnoj lučici- kazao je ravnatelj ŽLU, Davor Škibola, na otvorenju te novouređene mjesne luke vrijedne 3 milijuna kuna. Na svečanost je bio i državni tajnik Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver.
 

18. travanj 2024 10:17