StoryEditorOCM
RegionalU ZNAK PIJETETA

Splićani zapalili svijeće za Vukovar i Škabrnju, mimohod na kojeg su pozvali torcidaši protekao dostojanstveno, ali bez maski i razmaka

Piše TIHANA MAROVIĆ
18. studenog 2020. - 22:04

Unatoč strahu od zaraze koronavirusom, kao i pozivu građanima iz Banovine da izbjegavaju masovna okupljana, Torcida je najavila kako će i ove godine nastaviti tradiciju te mirnim i dostojanstvenim mimohodom najdužom splitskom ulicom večeras ipak odati počast žrtvama Domovinskog rata, prvenstveno stradalima u Vukovaru i Škabrnji. 

Pocetak mimohoda bio je zakazan za 19.30 sati, pa se pripadnici i simpatizeri Torcide uoči tog termina polako okupljali na dnu Vukovarske ulice, pokraj spomenika "I u mom srcu Vukovar svijetli".

Na dnu Vukovarske okupili su se i ostali građani, uglavnom obitelji s djecom koja su također palila svijeće i tako odala počast svim ratnih stradalnicima.

Većina sudionika nije nosila maske, a preporučenog razmaka su se ipak koliko toliko pridržavali. Barem u početku.

Bilo je najviše mladih ljudi, reklo bi se, srednjoškolskog uzrasta i studenata, a prikljucili su im se i mladi Splićani, parovi, mlade obitelji s djecom...

Bilo je vidljivo manje starijih sugrađana, oni su očito odlučili odati počast dalje od većih gužvi i mogućih žarišta zaraze.

Sigurnost mimohoda održavala je policija, zatvorivši dio Vukovarske ceste, iako iz policije također kažu kako mimohod nije najavljen. No to će se rjesavati - sutra.

U 19.50 sati krenuo je mimohod, jer su se, po nekim informacijama, čekali pripadnici Tornada iz Zadra.

Cesta je zatvorena, policija procjenjuje da u mimohodu sudjeluje više od 600 ljudi.

Jedno je sigurno, maske se ne nose tj nose ih tek rijetki. Ali nekakav razmak među sudionicima se u hodu ipak stvorio iako je većina - zgusnuta, bez socijalne distance.

Mimohod je protekao uistinu mirno i dostojanstveno, u početku uz gromku tišinu, a skandiranja - Vukovaru i Škabrnji - uslijedila su tek na pojedinim "postajama". Sudionike mimohoda su pozdravljali i prolaznici te građani koji su izišli iz svojih stambenih zgrada...

18. travanj 2024 22:30