StoryEditorOCM
RegionalSVAKA ČAST

Sirana Gligora pobrala odličja na dva svjetka natjecanja, na Great Taste Awardsu 2020. Paški sir je nagrađen s dvije zvjezdice

Piše Zadarski.hr
25. rujna 2020. - 13:35

U ovoj ludoj godini Sirana Gligora prisustvovala je na dva natjecanja u svijetu sirarstva i prehrambenih proizvoda - World Championship Cheese Contest održanom u Wisconsinu i Great Taste Awardsu. WCCC je održan neposredno prije lockdowna i nagrađeni su sljedeći sirevi:

Najbolji u klasi - Dinarski iz vinskog dropa

Druga nagrada - Žigljen iz maslinove komine

Druga nagrada - Likotin

Treća nagrada - Kordunski sir

Treća nagrada - Kolan iz vinskog dropa

Na Great Taste Awardsu 2020, Gligorin Paški sir nagrađen je s dvije zvjezdice, a Kozlar iz maslinove komine s jednom zvjezdicom.

Ovime smo potvrdili kontinuitet kvalitete Paškog sira i afiniranih sireva jer je Likotin afiniran u komini masline prošle godine osvojio maksimalne tri zvjezdice.

Ovo natjecanje (GTA) je osnovano 1994. godine, a poznato je i kao pečat izvrsnosti, Guild of Fine Food's Great Taste Award nagrađuje iznad svega okus, a svi se proizvodi prije kušanja uklanjaju iz pakiranja. Ove je godine bilo prisutno 144 sudaca, a među njima su; kritičari hrane, kuhari, ugostitelji, kupci na malo, proizvođači, gastro novinari, novinari i influenceri. Svi navedeni odlučili su koji proizvodi zaslužuju jednu, dvije ili tri zvjezdice. Suđenje je započelo neposredno prije lockdowna uzrokovanog situacijom s Covid-19, a postupak se prolongirao za jesen.

Ove godine prijavljeno je više od 12700 proizvoda, nagrađena su 5294 proizvoda.

Iz Hrvatske je pored Sirane Gligora sudjelovalo još 7 predstavnika, a valja izdvojiti Varžak medove Mediterra i Volim Ljuto čije proizvode možete pronaći u Gligora trgovinama.

Izdvajamo recenzije sudaca za nagrađene sireve:

PAŠKI SIR:
„Prilično blijedožute boje, s prekrasnom gustom narančastom korom - ovaj sir zasigurno je vizualno privlačan. Ima fermentiranu pikantnu aromu te svježi miris trava. Tekstura je tvrda, ali ne pretjerano mrvičasta, a topi se u ustima zbog visokog sadržaja masti. Okus u ustima je dugotrajan, s dobrom slanoćom te podlogama crnog papra. Također, radi se o izuzetno kremastom tvrdom siru, u cjelini veoma ukusan.“

„Vizualno ugodna i uzbudljiva kora. Tekstura je gusta, ugodna, dobro se razgrađuje u ustima. Prisutna je lagana zadimljenost ovog sira koji smo smatrali vrlo intrigantnim. Prisutna je zadovoljavajuća i uravnotežena razina soli i voćnih nota.  Izvrsni osjećaj topljenja u ustima i kristalizacija na jeziku.“

KOZLAR IZ MASLINOVE KOMINE:
"Ukusan sir od kozjeg mlijeka, autentičnog izgleda s blijedo žutom pastom i rustikalno ispranom korom. Osjećala se ljupka prirodna, svježa, kozja, travnata aroma. Pasta je bila čvrsta i kremasta, s malo hrskavosti od kristala laktata, a okus je bio složen, s puno orašastosti, slatkoće, nježnosti."

"Čvrst, zreli sir atraktivne kore, artizanskog izgleda i oštrog zrelog okusa. Okusi su složeni i živahni, s mješavinom slanih i slatkih nota, oštri i travnati, s orašastim rubovima i nježnim kozjim, kremastim bogatstvom koje je stvarno dobro uravnoteženo.

24. travanj 2024 04:44